Pavel Novotný
16. července 2017 • 18:00

Moment, kdy Federer nebyl král. Wimbledon hnal vpřed plačícího Čiliče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodinu a 41 minut. Tak dlouho, nebo spíš krátce, trvala bitva o wimbledonský titul mezi Rogerem Federerem a Marinem Čiličem. Pro svůj osmý titul z All England Clubu si nakonec po jasném vítězství 6:3, 6:1 a 6:4 dokráčel švýcarský šampion. V jeden okamžik se však na centrálním dvorci odehrál zajímavý okamžik. Vyprodaný stadion hnal za vítězstvím chorvatského soka tenisové legendy.



Rval se, bojoval, ale už dávno před koncem zápasu věděl, že na svůj druhý grandslamový titul dosáhnout nemůže. Na vině nebyl jen precizně a přesně hrající Roger Federer, ale především problémy s puchýřem na levé Čiličově noze.

A na jeho hře to bylo velmi znát. Zatímco v předcházejících zápasech si 198 centimetrů vysoký tenista počínal naprosto suverénně, ve svém prvním wimbledonském finále se od začátku trápil.

Že Čilič není zdravotně v pořádku bylo jasné především ve druhém setu, kdy brzy prohrával už 0:3. Zdrcený tenista si nechal zavolat lékaře, který si marně snažil dát jeho levé chodidlo do přijatelného stavu. Vítěz US Open z roku 2014 se během ošetřování na lavičce rozplakal, druhý set poté prohrál jasně 1:6.

 "Došlo mi, že nejsem schopen předvést svůj nejlepší tenis v tak velkém utkání. Bylo těžké se s tím emočně vyrovnat, proto to šlo ven. Tolik jsem tomu v přípravě obětoval," vysvětloval zklamaný Čilič.

Marin Čilič musel být během finále Wimbledonu několikrát ošetřován
Marin Čilič musel být během finále Wimbledonu několikrát ošetřován

V ten moment fanoušci na centrálním dvorci povstali a bouřlivým aplausem hnali v bolestech bojujícího chorvatského tenistu do boje. Každý jeho další úspěšný míč oceňovali hromovým potleskem. Nečekaný doping světové šestce pomohl.

Ve třetím setu začal Čilič alespoň částečně připomínat tenistu z předchozích kol. O své podání však přesto v sedmé hře popáté v zápase přišel a o osudu utkání bylo rozhodnuto. "Nikdy se nevzdávám. Snažil jsem se a to je vše, co jsem mohl dělat. Hrál jsem tady nejlepší tenis v kariéře a doufám, že se sem vrátím," říkal po finále Čilič.

Wimbledonský finálový duel roku 2017 se stal nejjednoznačnějším za posledních patnáct let. Roger Federer se v 35 letech 342 dnech stal v open éře nejstarším vítězem Wimbledonu, v žebříčku se v pondělí posune na třetí místo.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud