3. listopadu 2008 • 12:39

Turnaj mistryň favoritku nemá

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bez výraznější favoritky začne v úterý tenisový Turnaj mistryň, který se letos přestěhoval z Madridu na bohatý Blízký východ do katarského Dauhá.



Ve vyrovnaném poli účastnic chybí obhájkyně titulu Justine Heninová z Belgie, která na jaře ukončila kariéru, kvůli vleklým problémům s ramenem nebude hrát ani loňská finalistka Maria Šarapovová z Ruska. Na startu je jediná tenistka, která už Turnaj mistryň vyhrála, Američanka Serena Williamsová.

Vítězku z roku 2001 los svedl do Červené skupiny společně se sestrou Venus. "Vůbec mě to nerozhodilo, vždycky jsme v jedné polovině pavouka," poznamenala mladší ze slavného dua. Sestru už musela porazit ve čtvrtfinále na cestě k triumfu na US Open. Ve Wimbledonu k nim byl los milosrdnější. Tam se potkaly až ve finále a z vítězství se tehdy radovala starší Venus.

Vzhledem k systému Turnaje mistryň může být k vidění sesterské finále i v Dauhá, pokud Serena i Venus ve skupině odsunou na nepostupové pozice obě ruské finalistky olympijského turnaje, stříbrnou Dinaru Safinovou a zlatou Jelenu Dementěvovou.

Pro mladší setru bývalé světové jedničky Marata Safina je letošní rok průlomový. Díky čtyřem turnajovým titulům a finále na Roland Garros i OH vylétla ve světovém žebříčku z patnáctého místa až na druhou pozici. "Po celý rok bylo mým cílem kvalifikovat se na Turnaj mistryň, takže je pro mě velkou ctí být tady," řekla Ruska.

Na rozdíl od nedávných velkých turnajů se tentokrát nebude bojovat o post světové jedničky, ten si bez ohledu na výsledek udrží Jelena Jankovičová. Srbská tenistka kraluje žebříčku především díky pilné účasti na turnajích. V Dauhá může získat první velký titul, na grandslamech je zatím jejím maximem finále z US Open.

Ve skupině se utká s krajankou Anou Ivanovičovou, která byla po triumfu na Roland Garros světovou jedničkou, ale pak ji postihlo zranění a výpadek formy. Před týdnem však vyhrála turnaj v Linci. Do Bílé skupiny vedle srbského dua patří dvojice Rusek Věra Zvonarevová a Světlana Kuzněcovová.

Zápasy ve skupinách jsou na programu od úterý do pátku. V sobotu se bude hrát semifinále, v neděli o titul. Ve čtyřhře se do Dauhá kvalifikovala česká tenistka Květa Peschkeová, která se představí společně s Australankou Rennae Stubbsovou. Soutěž čtyř nejlepších deblových párů proběhne jen o víkendu.

Turnaj mistryň je dotován částkou 4,55 milionu dolarů. Vítězka dvouhry si může odnést až 1,340.000 dolarů, pokud projde skupinou bez porážky, pro nejlepší pár je připraveno 375.000.

V Dauhá zůstane Turnaj mistryň ještě další dva roky, v letech 2011-2013 ho přivítá Istanbul.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud