Pavel Novotný
30. září 2009 • 07:30

Konec tenisové hvězdy. A zbyl jen smutek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - Tenisové nebe je plné zářivých hvězd. Stejně tak zde najdeme ale celou řadu těch vyhaslých, které svět bílého sportu ozářily jen na krátký čas, než definitivně zmizely.



Jednou z nich bezesporu je i rodačka ze Slovenských Košic Martina Hingisová. Právě dnes slaví své devětadvacáté narozeniny.

Martina Hingisová a vyhaslá naděje? Vítězka pěti grandslamových titulů ve dvouhře a devíti ve čtyřhře že by patřila mezi zapomenuté hvězdy? Rodačka ze slovenských Košic však mohla během své kariéry dokázat více. Mnohem více.

I přesto, že svoji kariéru ukončila již v sedmadvaceti letech, drží hned několik rekordů, které budou její následovnice těžko překonávat. Mezi ty nejcennější patří například titul nejmladší světové jedničky v historii, kterou se stala ve svých šestnácti letech.
Jako vládkyně tenisového světa strávila dlouhých 209 týdnů.

V roce 1996 si navíc připsala jako šestnáctiletá vítězství ve wimbledonské čtyřhře spolu s naší Helenou Sukovou.

Foto Archív

V roce, kdy sympatická brunetka oslavila osmnácté narozeniny, si jako dárek nadělila vítězství na všech čtyřech grandslamech v jednom roce ve čtyřhře. Vynikající deblové schopnosti potvrdila ziskem dalších pěti grandslamových titulů, čímž uzavřela jejich počet na číslici devět.

Ve Wimbledonu vyhrála singlový turnaj jednou, stejně tak na US Open, hned tři tituly získala na Australian Open. Jediný primát, který nikdy v rámci grandslamových turnajů nikdy nevyhrála, byl na pařížském French Open.

První rána: zranění kotníku
Kariéru Martiny Hingisové zásadním způsobem ovlivnilo před sedmi lety zranění kotníku. Těžce zkoušená tenistka podstoupila celou řadu operací, problém se zraněnou nohou se však stále nedařilo vyřešit. Celá anabáze vyústila
o rok později oznámením o konci kariéry.

Comeback Hingisové se však přeci jen uskutečnil o tři roky později v Gold Coastu. Její osud však připomínal návrat Moniky Selešové, která se vracela po útoku psychopatického šílence. Hingisová stále předváděla kvalitní tenis, její hra však už postrádala absolutní kvalitu. Slovenská rodačka stihla ještě vyhrát na okruhu tři tituly a vyšplhat se na šesté místo na světě, to však bylo vše.

Bývalá tenistka Martina HingisováFoto Getty Images

Definitivní konec
Smrtelnou ránu zasadil kariéře Martiny až pozitivní dopingový test na kokain během wimbledonského turnaje v roce 2007. A trest mezinárodní tenisové federace byl nekompromisní. Dva roky bez tenisu.

Prvního listopadu roku 2007 tak Hingisová oznámila na tiskové konferenci definitivní konec kariéry. V té době ji bylo pouhých sedmadvacet let. Veškerá nařčení s užíváním zakázaných prostředků bývalá světová jednička dodnes striktně odmítá.

"Měla jsem pozitivní test, přitom jsem drogy nikdy nebrala. Cítím se stoprocentně nevinná," prohlásila populární Švýcarka a vítězka pěti grandslamových turnajů se slzami v očích. "Nemám chuť se několik let přít s antidopingovými funkcionáři a tahat po soudech, abych dokázala svou nevinu."

Přichází v úvahu návrat? "Hodně lidí se mě ptá, kdy se vrátím na kurty a začnu znovu hrát. Ale stalo se již moc věcí, které mi cestu zpět prakticky uzavřely. Těžko bych se mohla vrátit," nevidí svůj comeback optimisticky Švýcarka.

"Navíc si nejsem jistá, že bych dokázala v sobě nalézt tu sílu k tréninku, abych se mohla prezentovat tou hrou, na kterou jsou moji fanoušci zvyklí," dodává Hingisová.

Návrat Belgičanek Kim Clijstersové a Justine Heninové do tenisového kolotoče působí jako chladivá vláha dopadající na poněkud vyprahlou půdu ženského okruhu. Na další perlu v podobě košické rodačky však mohou příznivci bílého sportu s největší pravděpodobností zapomenout.

ArchívFoto Archív

Hra Martiny Hingisové chybí
Když si srovnáte tenis v podání dnes 29-ti leté slečny s tím, co předvádějí například sestry Williamsovy, připadáte si jako v jiném světě. Hra Martiny Hingisové byla plná technických kousků, ve kterých převládala tenisová elegance nad hrubou sílou. Dívat se na tenis v podání slovenské rodačky byla radost.

Převážně silový tenis v podání amerických sester jistě také najde své příznivce, eleganci a lehkosti v podobě úderů nejmladší světové jedničky v historii se však vyrovná těžko.

Martina Hingisová vyhrála během své krátké kariéry třiačtyřicet turnajů ve dvouhře, na svém kontě má i celou řadu úspěchů v deblu. Další již kdysi obrovská hvězda tenisu nepřidá.

Martina Hingisová v souboji se Serenou Williamsovou v roce 2001.


Těžko říct, jak by se kariéra Švýcarky vyvíjela v éře sester Williamsových, Dinary Safinové a dalších. Elegantní a vybroušená hra pětinásobné grandslamové vítězky by možná v tomto pojetí tenistu již nestačila.

V každém případě jedno je jisté. Svět bílého sportu přišel o hráčku mimořádných kvalit a talentu, která svým uměním mohla ještě hodně dlouho bavit své fanoušky. A možná by i ona jednou mohla dosáhnout na to, že by se stala nejlepší tenistkou všech dob. Ale to jsou všechno jen možná...

Společné foto s Martinou Hingisovou
Společné foto s Martinou Hingisovou


Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud