17. července 2011 • 12:40

Klejbanova má rakovinu: Porazím ji, věří si

Autor: Pavel Krejča
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z těch slov mrazí: Alisa Klejbanova, 28. hráčka světa, v den svých 22. narozenin oznámila šokující zprávu: „Mám rakovinu!“ Bojuje se zhoubným nádorem lymfatických uzlin. Dobrou zprávou je, že je tahle choroba, známá jako Hodgkinova nemoc, léčitelná. V roce 1993 ji našli i u hokejisty Maria Lemieuxe, on tuhle smrtelnou mrchu překonal a vrátil se na led.



Foto 

Tenisoví fanoušci se divili, proč Klejbanova nehraje. Naposledy se ukázala v květnu v Římě, kde vypadla ve druhém kole. Není divu. V tu dobu už Alisu ničila rakovina. Proto se odhlásila z letošních grandslamových turnajů French Open i Wimbledonu.

A na své narozeniny v pátek rozplakala své příznivce. „Všem děkuji za krásná přání. Dlouho jsem nepsala o tom, proč se teď na okruhu neobjevuji. Důvod je prostý. Trpím Hodgkinovým lymfomem, jednou z forem rakoviny,“ šokovala “ Klejbanova v prohlášení. „Prožívám těžké období. Chybí mi tenis a fanoušci.

Tento sport představoval posledních patnácti letech celý můj život. Musím být trpělivá a silná. Budu bojovat!“ Klejbanova, která v roce 2008 vyhrála v Soulu oulu a o dva roky později Kuala Lumpuru, už má za sebou sev intenzivní léčbu v Itálii, po níž je jí lépe. Terapie ale potrvá několik měsíců.

Kteří sportovci překonali rakovinu
Mario Lemieux (45)
Legendární hokejista měl stejný typ rakoviny jako Klejbanova. Našli ji u něj v roce 1993, vyléčil se a v prvním zápase pa po návratu hned za zaznamenal tři body!

Martina Navrátilová (54)
Český tenisový idol loni bojoval s rakovinou prsu. Nejtěžší soupeřku v životě dokázala porazit. Zhoubný nádor jí byl odstraněn a podstoupila náročné ozařování.

Lance Armstrong (39)
Hvězda cyklistiky v roce 1996 onemocněla rakovinou varlat.  Ta mu byla odstraněna. Souboj o život vyhrál  pak i 7x Tour de France.



Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud