30. října 2011 • 18:45

Královna Petra! Kvitová udolala Azarenkovou a vyhrála Turnaj mistryň

Autor: iSport.cz, ČTK, jon
Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petra Kvitová to dokázala! V úchvatném finále Turnaje mistryň v Istanbulu porazila po setech 7:5, 4:6 a 6:3 Bělorusku Viktorii Azarenkovou a ovládla závěrečný turnaj roku. "Řeznice z Fulneku" to zvládla jako třetí hráčka v české a československé historii, před ní se triumfu dočkaly Jana Novotná a Martina Navrátilová.



Kvitová se zároveň poprvé v kariéře posune na druhé místo v tenisovém žebříčku. V istanbulské aréně dovršila úžasnou sezonu, ve které ovládla i Wimbledon a dalších pět turnajů.

"Byla to oslava ženského tenisu, nádherný byl zejména třetí set. Petra to zvládla famózně," chválila druhou hráčku světa Denisa Chládková, která utkání komentovala pro iSport.cz.

Kvitová vletěla do finále jako uragán. Rychle vedla 5:0, Azarenkovou vůbec nepustila do výměn. Hrála dokonale - vymetala rohy, výborně podávala a pohybovala se. Azarenkovou ničila vedle tvrdých vítězných míčů i zkrácením a náběhy k síti.

Za stavu 5:0 však přišel kolaps, který už se Kvitové v Turecku několikrát přihodil. Riziko přineslo chyby a nejistotu. "Petra byla v tu chvíli trošku mimo," uznala Chládková, čtvrtfinalistka Wimbledonu z roku 1997. Češka najednou nemohla trefit kurt a Běloruska se zvedla. Za stavu 5:2 pro Kvitovou Azarenková odvrátila dva setboly a srovnala na 5:5.

Kvitová se nakonec zmátořila, rozhodující dvě hry zvládla a získala pro sebe první sadu. "Tam ukázala, jak velká hráčka je. Teprve, když se nedaří, ukáže se síla tenisty," uvedla Chládková.

V úvodu druhé sady si tenistky vyměnily brejky. Výborně běhající a od základní čáry hrající Azarenková ale přidala v páté hře další, na který už nedokázala Kvitová odpovědět, jelikož se jí nedařilo dostat Bělorusku pod tlak.

Petra Kvitová líbá pohár pro vítězku na Turnaji mistryň
Petra Kvitová líbá pohár pro vítězku na Turnaji mistryň

Než šla Azarenková podávat na zisk druhé sady, zavolala si Kvitová za stavu 4:5 na poradu trenéra Davida Kotyzu.

Rady nepomohly a o set přišla, i když zkusila po využitém setbolu soupeřky i jestřábí oko, ale to bylo na straně Azarenkové. Kvitová neměla převahu jako v úvodu, naopak často se dostávala do defenzivy.

Hned v první hře rozhodující sady prohrávala Kvitová 0:40, ale odvrátila i čtvrtý brejkbol při výhodě Azarenkové. Těžce udržený servis českou hráčku povzbudil a její údery nabraly na razanci. Potvrdila to další hra, v které vzala Azarenkové servis a Běloruska po zkaženém míči při brejkbolu jen nevěřícně zavřeštěla.

Kvitová rychle získala náskok 3:0, který do konce utkání nepustila. Pro výhru su došla při svém podání. Po dobrém servisu a vítězných forhendech měla druhý mečbol.

Při něm dokázala ubránit tlak Azarenkové, která poslala bekhendový volej do sítě. Kvitová zvedla ruce nad hlavu, pustila raketu a lehla si radostí na záda. Po dvou hodinách a 28 minutách slavila výhru.

Tenisový Turnaj mistryň v Istanbulu (tvrdý povrch, dotace 4,95 milionu dolarů):
Dvouhra - finále:
Kvitová (3-ČR) - Azarenková (4-Běl.) 7:5, 4:6, 6:3.

Čtyřhra - finále:
Huberová, Raymondová (2-USA) - Peschkeová, Srebotniková (1-ČR/Slovin.) 6:4, 6:4.



Utkání s komentáři tenisové expertky Denisy Chládkové jsme sledovali ONLINE »

Vstoupit do diskuse
13
Články odjinud


Články odjinud