3. ledna 2012 • 12:50

Kvitová může být už příští týden světovou jedničkou. Stačí vyhrát

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatím se rozehrává v nové sezoně s Tomášem Berdychem na exhibičním Hopman Cupu v australském Perthu, až však příští týden naskočí Petra Kvitová v Sydney do ostrých zápasů, bude držet skvělou šanci. Pokud turnaj vyhraje, sesadí z prvního místa Dánku Caroline Wozniackou. Sportu to potvrdili zástupci Ženské tenisové asociace (WTA).



„Je bláznivé pořád odpovídat na tuhle otázku, ale je to pro vás asi důležité téma. Pro mě ne, chci se na kurtu především bavit a žebříček neřeším,“ odháněla v Austrálii Kvitová otázky novinářů.

Faktem však je, že už je hodně blízko k tomu, aby se po Martině Navrátilové stala druhou českou rodačkou v čele žebříčku.

Počty jsou to složité. Ženský žebříček se počítá z nejlepších bodových zisků na 16 turnajích za posledních 52 týdnů.

Kvitové sice vypadne po tomto týdnu 280 bodů za neobhájený titul v Brisbane, kde nestartuje, získá ale 100 bodů, jelikož v platnost vejde její 17. nejlepší zisk bodů.

Pokud vyhraje turnaj v Sydney, o těchto 100 bodů přijde, připíše však 470 bodů za triumf. Pak by její celkový bodový zisk dělal 7565 bodů.

Wozniacká může body připisovat pouze v případě výhry v Sydney, neboť její 16. nejlepší bodový zisk je 320. Kdyby tedy Kvitová v australském velkoměstě vyhrála, vypadalo by čelo žebříčku podle WTA následně:
1. Kvitová 7565 bodů
2. Wozniacká 7485 bodů

Takhle si nejlepší čeští tenisté současnosti připíjeli na silvestra
Takhle si nejlepší čeští tenisté současnosti připíjeli na silvestra

Vyhrát v Sydney je určitě v silách české tenistky. I proto, že týden před startem grandslamového Australian Open turnaj vynechají těžké váhy Serena Williamsová s Kim Clijstersovou.

I tak ale bude konkurence přetěžká. Z top ten žebříčku bude chybět v pavouku pouze Maria Šarapovová, jež laboruje stále s bolavým kotníkem. Dalších devět nejvýše postavených tenistek včetně Kvitové nastoupí.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud