21. prosince 2012 • 19:03

Za mísu Zlatého kanára! Anketu ovládli vítězové Davis Cupu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězný daviscupový tým Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Lukáš Rosol a Ivo Minář s kapitánem Jaroslavem Navrátilem ovládl jubilejní 20. ročník tenisové ankety Zlatý kanár. Výsledky ankety časopisu Tenis a tenisového svazu ČTS byly vyhlášeny dnes na slavnostním večeru v Přerově.



Tenisté letos vyhráli Davis Cup poprvé po 32 letech. Ve finále před vyprodanou pražskou 02 arénou porazili obhájce titulu Španěly 3:2 na zápasy. O triumf se během roku zasloužili především Berdych a Štěpánek, autor vítězného bodu.

Zlatého kanára získal daviscupový tým podruhé v historii ankety. Stejného ocenění se Navrátilovu výběru dostalo v roce 2009 po účasti ve finále. Letos na pomyslném trůnu českého tenisu družstvo Davis Cupu vystřídalo Petru Kvitovou.

Tenisté byli díky zisku salátové mísy ve středu vyhlášeni i nejlepším týmem v rámci ankety Sportovec roku. "Ceny jsou oceněním práce a tenhle výsledek člověk možná zažije jednou za život. S odstupem už mám plnější pocit. A zisk Davis Cupu i Fed Cupu krátce po sobě a v Praze si bude historie pamatovat," řekl Navrátil.

"Člověku vždycky naskočí hlavně vzpomínky z haly a ocenění jsou společenskou formalitou, která je ovšem velmi příjemná," komentoval ocenění Berdych, který se stal znovu hráčem roku. Ženám kralovala světová osmička Kvitová.

Lucie Hradecká byla ve Zlatém kanárovi vyhlášena jako deblistka roku
Lucie Hradecká byla ve Zlatém kanárovi vyhlášena jako deblistka roku

Deblistou roku je Štěpánek, vítěz Australian Open společně s Indem Leanderem Paesem. Deblistkou se stala Lucie Hradecká, která v nejtěsnějším "souboji" ankety porazila o patnáct hlasů svoji partnerku ze stříbrného páru z londýnské olympiády Andreu Hlaváčkovou. Spolu byly podruhé vyhlášeny nejlepším párem.

Daviscupovým tým ovládl podle očekávání rovněž kategorii týmů, v které jednoznačně porazil tenistky, obhájkyně trofeje ve Fed Cupu.

Pozici nejlepšího tenisty na vozíčku udržel Miroslav Brychta.

Zlatý kanár, anketa o nejlepšího českého tenistu a tenistku roku 2012 (hlasovalo 175 osobností, funkcionářů, trenérů, novinářů a zástupců sponzorů):
Zlatý kanár 2012: 1. Daviscupový tým (Berdych, Štěpánek, Rosol, I. Minář - kapitán Navrátil) 144 hlasů, 2. Berdych (TK Agrofert Prostějov) 22, 3. Štěpánek (TK Sparta Praha) 5, 4. Fedcupový tým 3, Kvitová (TK Agrofert Prostějov) 1.
Hráč roku: 1. Berdych 173, 2. Štěpánek 2.
Hráčka roku: 1. Kvitová 173, 2. Šafářová (TK Agrofert Prostějov) 2.
Postup v žebříčku ATP: 1. Veselý 134, 2. Pavlásek 31, 3. Hájek 4 (všichni TK Agrofert Prostějov).
Postup v žebříčku WTA: 1. Šafářová 112, 2. Hlaváčková (TK Neridé) 38, 3. Kristýna Plíšková (I. ČLTK Praha) 10.
Talent roku - chlapci: 1. Štaubert (TK Sparta Praha) 64.
Talent roku - dívky: 1. Siniaková (TK Sparta Praha) 139.
Deblista roku: 1. Štěpánek 175.
Deblistka roku: 1. Hradecká (I. ČLTK Praha) 93, 2. Hlaváčková 78.
Deblový pár roku: 1. Hradecká, Hlaváčková 143, 2. Berdych, Štěpánek 31.
Tým roku: 1. Daviscupový tým ČR 163, 2. Fedcupový tým ČR 11.
Tenista na vozíčku: 1. Brychta (Centrum tenisu na vozíku, Brno).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud