22. července 2014 • 12:23

Srbský vyvrhel Viktor Troicki je zpět, jeho trest pomohl Česku

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roční černá můra Viktora Troického skončila. Srbský tenista, bývalá světová dvanáctka, strávil celých dvanáct měsíců v dopingovém trestu, protože na jaře 2013 odmítl krevní zkoušku kvůli své fóbii z jehel. Kvůli distancu nemohl startovat ani v loňském finále Davis Cupu proti Česku. Novou část kariéry zahájil ve Gstaadu vítězstvím nad Rakušanem Thiemem.



Vloni v prosinci měl stát spolu s Novakem Djokovičem na kurtu ve finálovém daviscupovém boji proti Berdychovi a spol. Místo toho nemohl Viktor Troicki ani do hlediště bělehradské Kombak areny. U vchodů visela jeho fotka, aby pořadatelé věděli, koho nesmí vpustit dovnitř.

„Co mi dělali, bylo až směšné. Chtěl jsem se podívat jako normální divák, srbská federace mi ale sdělila, že na ni ITF vyvinula velký tlak. Nechtěla mě v publiku, nemohl jsem vůbec do arény,“ vzpomínal Trocki pro webový magazín tennis.com. „Dokonce dali ke vchodům do arény moji fotku. Jako by říkali: Kriminálník, ten tady nemá co dělat.“

Sám Djokovič tehdy na soupeře nestačil, bez Troického v sestavě Srbové finále Davis Cupu s Českem prohráli. Pro Troického to ale byla jen jedna z ran. Do problémů se dostal kvůli spornému průběhu dopingové kontroly na loňském turnaji v Monte Carlu.

Troicki odevzdal jen vzorek moči a požádal o odklad krevního testu na další ráno kvůli tomu, že má fóbii z jehel a necítil se dobře. Troicki dodnes tvrdí, že mu to testující lékařka Jelena Gorodilovová povolila. Ta to však později popřela a Srb se dostal do mašinérie předpisů. Hrozil mu až osmnáctiměsíční distanc, který byl nakonec zkrácen na rok. Nepomohly ani přímluvy Novaka Djokoviče nebo Gorana Ivaniševiče.

„Legrační věc je, že ta doktorka, která mi dala špatné instrukce, pořád pracuje,“ zlobí se Troicki. „Pracuje dál, protože se neřídí žádnými pravidly. My hráči máme pravidla a instrukce, podle kterých se řídíme. Přijde mi to hloupé. Udělala chybu a nikdo ji nepotrestal.“

Osmadvacetiletý Troicki spadl během trestu na 847. místo žebříčku ATP. Zpátky ho čeká náročná cesta, po níž se zřejmě nevyhne účasti na malých turnajích, včetně challengerů. Organizátoři turnaje ve švýcarském Gstaadu mu ale udělili divokou kartu a Troicki se jim odvděčil. V zápase prvního kola vyřadil osmého nasazaného Rakušana Dominica Thiema 7:6, 6:4.

„Nejhorší je, že začínám od nuly. Bude to těžké. Ale dostal jsem se na vrchol jednou, jsem připravený to udělat znovu,“ slibuje Troicki.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud