Jiří Punčochář
24. srpna 2014 • 19:30

Rosol zlomil prokletí! Po titulu letí žebříčkem, chce překonat kouče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lukáš Rosol zlomil letošní finálové prokletí a na třetí pokus se dočkal titulu na okruhu ATP. Na betonu v americkém Winston Salemu udolal Poláka Jerzyho Janowicze ve třech setech a kromě velkého povzbuzení před blížícím se US Open se do New Yorku přesunuje s novým žebříčkovým maximem. Zítra bude poprvé v životě v elitní třicítce.



Proměněné eso, pád na kolena a objetí s trenérem Ctislavem Dosedělem. Tak pro Lukáše Rosola vrcholilo dramatické finále ve Winston Salemu, v němž Jerzymu Janowiczovi utekl ze dvou mečbolů a po více než dvou hodinách ho porazil. „Ani k tomu nemám slov,“ prohlásil, jako kdyby ho úspěch omámil, do mikrofonu na kurtu.

Na zámořských betonech hrál daviscupový reprezentant ve Winston Salemu svůj první letní turnaj, předchozí vynechal. Dokázal vytěžit maximum i z příznivých okolností, když mu ve 2. kole vzdal Ryan Harrison a ze čtvrtfinále postoupil bez boje pro zranění Johna Isnera.

VIDEO: Lukáš Rosol během tiskové konference

Ovšem finále, to byla úplně jiná káva. S Janowiczem válčil Rosol skoro dvě a čtvrt hodiny, ve hře nervů měl navrch jen těsně. Janowicz byl sice skoro ve všech statistických ukazatelích lepší, ale Rosol dokázal udeřit v těch nejdůležitějších momentech. Na konci třetího setu vzal soupeři servis za stavu 5:5, což byl jediný brejk v rozhodující sadě, a při vlastním podání triumf dokonal. Na novém žebříčku by díky tomu měl figurovat na 27. místě. Výš ještě nikdy nebyl.

„Doufám, že to ještě není konec. Mám před sebou ještě nějakou práci. Můj kouč (Ctislav Doseděl) byl šestadvacátý na světě, chci ho překonat. Zkouším najít svoje limity, hrát na nejvyšší možné úrovni. Pokud to tenhle rok bude vypadat tak jako teď, budu s tím spokojen. I tak si myslím, že ještě nejsem na konci,“ prohlásil Rosol.

Dosedělovi, sedícímu na tribuně, ve Winston Salemu složil poměrně nezvyklou poklonu. „Někdy to se mnou opravdu nemá lehké. Velice si jeho práce vážím,“ pobavil český tenista přítomné diváky.

Finálové prokletí zlomeno

Letos sice vyhrál dva challengery, na turnajích ATP ho však provázelo finálové prokletí. To zlomil stylem velkých bojovníků. V prvním setu za Janowiczem zaostával, nebyl tolik odvážný ani důrazný a sadu ztratil. Od začátku té druhé pak musel prokázat velkou odolnost.

Lukáš Rosol odvrátil ve finále dva mečbolyFoto Reuters

Oba finalisté si hlídali svá podání, za stavu 5:5 Rosol otočil stav 0:40 a hrozbu ztráty zápasu pěti body v řadě. Agresivitou při přechodu do útoku pak ovládnul i tie-break a vynutil si třetí set.

V něm se opět válčilo bez brejku, až se dostal Janowicz k mečbolům. Rosol prohrával 4:5 a 30:40, později měl Polák na jeho servis výhodu, ale dokázal si se situací bravurně poradit. Odmítnutím porážky jakoby soupeře nalomil, hned při jeho následujícím servisu si sám vybojoval dva brejkboly a ten druhý proměnil. Cesta k vítězství byla otevřená.

„Je to skvělý pocit. Na začátku týdne jsem se snažil především zvládnout přechod z antuky na beton, hodně jsem se s tím pral a na tréninku jsem nedokázal vyhrát ani jeden set. V zápasech jsem se však lepšil,“ pochválil se Rosol.

Přiznal, že výhoda, získaná odstoupením dvou soupeřů, byla během turnaje znát. „Jednak jsem mohl ušetřit energii a jednak jsem místo těžkého čtvrtfinále mohl dvě hodiny trénovat a pracovat na některých úderech, což mi pomohlo. Na druhou stranu – v semifinále jsem hrál dvě hodiny a ve finále ještě delší dobu,“ upozornil, že letošní premiérový titul byl více než vydřený.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud