16. září 2014 • 21:06

Vítej zpátky! Vaidišová vyhrála svůj první zápas po čtyřech letech

Autor: iSport.cz, jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Tenisáky si musela sbírat sama, na tribunkách byla jen hrstka lidí. Pětadvacetileté Nicole Vaidišové ale kulisy menšího turnaje ITF v Albuquerque vůbec nevadily. Comeback k profesionálnímu tenisu po čtyřech a půl letech pauzy odstartovala překvapivě dobrým výkonem a svižnou výhrou 6:3, 6:4 nad Sesil Karatančevovou, 195 hráčkou žebříčku WTA.



Míč z rakety Karatančevové letí do autu, česká tenistka si dává v úžasu ruku před ústa, jakoby i ona sama byla zaskočená z toho, co právě předvedla. Za 72 minut poráží hráčku, jež minulý týden postoupila do čtvrtfinále turnaje WTA v Quebecku a získává prvních 10 bodů do žebříčku.

Nejdůležitějším sdělením byl však projev bývalé světové sedmičky na kurtu. Velmi dobrý pohyb, mnoho přímých bodů z podání a především agresivní a také kontrolované údery, do nichž se nevynucené chyby nevkrádaly zdaleka v tak vysokém počtu jako na sklonku její první kariéry. Tohle byl skutečně povedený zápas. Ve druhém kole si Vaidišová zahraje buď s třetí nasazenou Britkou Johanou Kontaovou či domácí Američankou Julií Cohenovou.

Na dvorci vypadala, jak si ji fandové pamatují. Možná i o pár kilo lehčí. Pouze dvě jizvy na pravém rameni, pozůstatek dvou operací, byly navíc. Černý kšilt a sukně, rudý nátělník a temperament, jenž občas neudržela na uzdě, však tenisoví příznivci znají. Už ve třetím gamu třikrát praštila raketou o beton, když si prohrála podání. V koncovce zápasu na sebe zase zakřičela: do p…, hni nohama, krávo. Bylo toho však mnohem mnohem víc, co muselo vítězce šesti turnajů WTA dělat radost. Na kurtu byla jasně lepší hráčkou.

První sadu otočila z 1:3 na 6:3, v té druhé brejkla bulharskou rodačku reprezentující Kazachstán v sedmé hře a již se neohlížela zpět. Trefila sice jen jedno eso, ale dělala moře přímých bodů z podání, jež je stále její výstavní zbraní. Při vlastní servisu vyhrála 40 z 57 výměn a pomáhalo jí i chytře zvolené dějiště comebacku. Albuquerque, největší město Nového Mexika, leží v nadmořské výšce 1600 metrů, tenisáky v řídkém vzduchu sviští ještě rychleji.

Vaidišová před turnajem prozradila v rozhovoru pro místní televizi News 13 Sports, že se na návrat připravovala sedm až osm měsíců. „Chtělo to trpělivost, nechat hrdost za dveřmi a tvrdě makat. Začínala jsem od nuly, ale mám ze sebe dobrý pocit. Můžu být na sebe hrdá,“ prohlásila s tím, že si sama dokázala, jak na sebe dokáže být přísná.

Nestaví si prý před sebe vzdušné zámky. Ví, že její návrat je věcí s nejistým koncem. I proto je pokorná. „Bude to mnohem těžší než poprvé, je to krok do neznáma. Uvidíme, jak to půjde. Chci, aby to šlo dobře, ale budu brát návrat den za dnem,“ prohlásila.

První den si může odškrtnout. Vyšel jí nad očekávání dobře. Zdá se, že tenhle nesmírně obtížný návrat může mít skutečně šanci.

Tenisový turnaj žen ITF v americkém Albuquerque (dotace 75.000 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:
Vaidišová (ČR) - Karatančevová (Kaz.) 6:3, 6:4.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud