19. září 2014 • 12:21

Murray už není Brit?! Tenista podpořil Skoty, teď mu vyhrožují

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Andy Murray mohl být největší skotskou sportovní hvězdou. Jenže referendum o nezávislosti skončilo v ostrovní zemi vítězstvím přívrženců setrvání ve Velké Británii. A jeden z nejlepších tenistů světa má rázem problém. Za to, že se postavil na stranu zastánců odtržení, schytává velkou kritiku. Přesto plánuje, že bude dál reprezentovat Velkou Británii v Davis Cupu.



Kdyby zůstal mlčet, mohl být v klidu. Velký poprask způsobil Andy Murray jen několik hodin před začátkem referenda, když na svém twitterovém účtu podpořil zastánce nezávislosti. "Dnešek je velkým dnem pro Skotsko! Negativní kampaň odpůrců nezávislosti v posledních dnech mě přiměla změnit názor. Dychtivě čekám na výsledek, pojďme do toho!" rozeslal zprávu 2,7 milionu svých fanoušků. Přitom loni slíbil, že se do kampaně nijak nezapojí.

Nyní se zdá, že svým postojem si poškodil image u řady fanoušků především z Anglie. Někteří z nich mu začali na internetu naštvaně odpovídat. „Kéž by Skotsko zvolilo ANO… Pak bychom mohli předstírat, jak máme Murrayho rádi,“ uvedl jeden z nich. Některé ostré výhrůžky dokonce bude vyšetřovat i policie. Pisatelé v nich naráželi na masakr ze školy ve skotském Dunblane, kde útočník v březnu 1996 postřílel 16 dětí a učitelku. Tehdy osmiletý Murray řádění vyhozeného vedoucího skautského oddílu jen těsně unikl.

Tenista Andy Murray je celosvětově nejznámějším skotským sportovcemFoto EPA

Rodák z Glasgow se nikdy netajil svými sympatiemi k nacionalistům, v referendu však nemohl ani hlasovat, neboť má stálé bydliště v Anglii. Jeho kritici mu teď vyčítají, že bez britské podpory by to nikdy v tenisu nedotáhl k triumfu na dvou grandslamových turnajích, či zlatu z olympiády. Mnozí mu připomněli i další kontroverzní výrok, který Murray pronesl před fotbalovým MS 2006. V něm se přiznal, že bude fandit komukoliv jen ne Anglii…

Murray se nyní snaží zklidnit napjatou atmosféru kolem své osoby. Ještě před oznámením výsledků referenda oznámil, že bude dál Velkou Británii reprezentovat v Davis Cupu bez ohledu na konečný verdikt. „Na tom výsledek volby nic nezmění,“ tvrdil. Napravit si image u britské veřejnosti mu dá mnohem víc práce.

 

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud