23. listopadu 2014 • 15:20

Federer dovedl Švýcary k triumfu v Davis Cupu, Francie padla

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švýcarští tenisté vyhráli poprvé v historii Davisův pohár a stali se nástupci českých reprezentantů, kteří soutěž ovládli v minulých dvou letech. Rozhodující třetí bod ve finále s Francií získal druhý hráč světa Roger Federer dnešním vítězstvím nad Richardem Gasquetem na antuce v Lille po setech 6:4, 6:2 a 6:2. Švýcaři porazili domácí Francii 3:1 na zápasy.



O triumf Švýcarů se zasloužila dvojice Federer a Stan Wawrinka, kteří společně vyhráli sobotní čtyřhru. Letošní vítěz Australian Open Wawrinka v pátek porazil Jo-Wilfrieda Tsongu.

Třiatřicetiletý Federer daviscupovým vítězstvím rozšířil svoji úctyhodnou sbírku trofejí. Sedmnáctinásobný grandslamový šampion dosáhl prakticky všeho, co je v tenise možné. Má doma rovněž olympijské zlato, byť ze čtyřhry.

Euforie ve švýcarském týmu byla pochopitelnáFoto EPA

Gasquet dnes nahradil v duelu proti Federerovi domácí jedničku Tsongu, který měl zdravotní problémy. Na legendárním Švýcarovi už nebylo vůbec znát, že ho počátkem týdne trápila záda a bravurním výkonem jasně kráčel za výhrou. Měl výtečnou úspěšnost prvního podání, dával vítězné údery a chodil si pro body na síť.

Federer utkání zvládl bez jediného zaváhání. Soupeři nepovolil jediný brejkbol, sám mu vzal podání pětkrát a zápas ukončil po necelých dvou hodinách. Při mečbolu poslal zkrácený míč za síť, pustil raketu a lehl si na břicho na antuku. Objal se s celým týmem a při potlesku švýcarských fanoušků měl v očích slzy štěstí.

Roger Federer nemohl uvěřit svému úspěchuFoto ČTK

"Nepotřeboval jsem tenhle titul pro sebe. Je pro naši zemi, pro všechny v týmu, kteří mají na triumfu velký podíl. Je to práce nás všech," řekl Federer.

Na fotbalovém stadionu v Lille, kde byl antukový kurt postaven, dnes opět sledovala zápas rekordní návštěva - tentokrát 27.448 fanoušků. Skvělá divácká kulisa na závěr ocenila domácí tým a aplaudovala i Švýcarům vedených kapitánem Severinem Lüthim.

"Je to neuvěřitelné a nádherné zároveň. Jsem pyšný na tým," řekl Lüthi v rozhovoru na kurtu. "Soustředili jsme se do posledního míče, protože nikdy nevíte, jak to dopadne. Roger byl jako vždy jedinečný. Je prostě skvělý," doplnil

Finále tenisového Davisova poháru v Lille (hala, antuka):

Francie - Švýcarsko 1:3 konečný stav
Gasquet - Federer 4:6, 2:6, 2:6.

 

Federer si počínal naprosto suverénně
Federer si počínal naprosto suverénně

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud