24. února 2015 • 13:25

Federer: Davis Cup hrát nebudu, Federace mě citově vydírala

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Splnil si sen. Poslední velká tenisová trofej, která v kariéře Rogera Federera chyběla, je už definitivně v jeho držení. Davisův pohár se po finálovém vítězství nad Francií stěhoval do Švýcarska a byla to zásluha prakticky výhradně dvojice Federer-Wawrinka. V prvním kole nového ročníku proti Belgii však ani jeden z nich nenastoupí. "Nebylo to těžké rozhodnutí, od začátku jsem měl jasno, že hrát nebudu," říká Federer.



Obhájce titulu čeká 6. až 8. března přetěžký úkol, který je dost podobný tomu českému. Porazit bez svých největších opor Belgii. Roli jedničky totiž bude plnit až 226. hráč světa Marco Chiudinelli.

 "Abych byl upřímný, minulý rok jsem hrál Davis Cup hlavně pro své kolegy z týmu, zasloužili si to. Letos už hrát nechci," potvrdil svoji absenci sedmnáctinásobný grandslamový vítěz.

Bilance světové dvojky je v Davisově poháru úctyhodná. Z 67 zápasů uspěl v padesáti, za svoji zemi nastoupil do 26 utkání. "Hrát za Švýcarsko je skvělý pocit, ale narovinu musím říct, že je to obrovská zodpovědnost a tyto zápasy mi způsobily více nepříjemností než řada jiných věcí," překvapil Federer.

Hodil to na Wawrinku

"Švýcarská federace i ITF na mě vyvíjela značný tlak, abych hrál, více, než kdokoliv jiný. Jsem šťastný, že jsem toto rozhodnutí udělal a že si konečně mohu dělat sám, co uznám za vhodné," pokračuje tenisová legenda.

Zatímco Federer nenastoupí za svou zemi ani v případě boje o záchranu ve Světové skupině, u Wawrinky to zatím jisté není.

"Doufám, že Stan v případě problémů za Švýcarsko hrát bude, kdo ví. Navíc není jisté, že to kluci bez nás nezvládnou. Mají šanci, záleží jen na nich. Je ale jasné, že favorité nejsme," říká před duelem s Belgií Roger.

Belgickou jedničkou je 21. hráč světa David Goffin, ve druhé stovce si mohou domácí na rozdíl od Švýcarů vybírat hned z pětice tenistů.

Pokud si však Federer bude chtít zahrát na olympijských hrách v Riu de Janeiru v roce 2016, bude muset podle pravidel Mezinárodní tenisové federace obléknout národní dres v následujících dvou letech alespoň jednou. Z podobného důvodu se zemi Helvétského kříže rozhodla ve Fed Cupu reprezentovat i Martina Hingisová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud