Jiří Punčochář
25. února 2015 • 10:15

Strýcová málem skolila Venus a sjela sudí: Řekla jsem, že jste hrozná!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedno ze svých typických představení, jaká umí na okruhu WTA sehrát opravdu málokdo, předvedla v katarském Dauhá v noci z úterý na středu Barbora Záhlavová-Strýcová proti Venus Williamsové. Téměř tříhodinovou bitvu sice prohrála 5:7, 6:3 a 6:7 (5), do půl druhé do rána ale držela slovutnou soupeřku v šachu a bavila zbytky diváků, kteří v noci vydrželi v hledišti, i sebe samu. Zápas se neobešel bez hádek a kontroverzí.



Na bývalé světové jedničky má letos Barbora Záhlavová-Strýcová neuvěřitelný pech. V Aucklandu podlehla Caroline Wozniacké 6:4, 3:6 a 4:6, na Australian Open svedla těsnou bitvu s Victorií Azarenkovou (dvakrát 4:6) a dotřetice prohrála dokonce z mečbolu s Venus Williamsovou.

Střídavě přiváděla k zoufalství Američanku, sebe i rozhodčí na umpiru, se kterou se dostala několikrát do křížku. Dvakrát šlo o využití jestřábího oka, které si Venus žádala dost pozdě po výměnách.

Když poprvé nechala plzeňskou rodačku zahrát další míč a pak až se teprve ozvala, obešlo se to pouze se slovní výměnou. „Nemůže si ho vzít takhle, to nejde!“ zlobila se Záhlavová-Strýcová směrem k umpiru.

Napodruhé už se neudržela. „To néééé! Toto není normální!“ šílela a přecházela z angličtiny do češtiny, jak se střídavě pouštěla do křížku s rozhodčí a láteřila sama pro sebe. „Tak toto je nejvíc!“ létalo jí od úst.

VIDEO: Na nejlepší momenty ze zápasu se podívejte zde

Nebylo divu, výborná partie ji pohltila a naděje na slavný skalp byly značné. Neúnavná česká tenistka bývalou jedničku honila po celém kurtu, nutila ji k chybám, nebála se sama zakončit. Její úmorné střídání stran, délek míčů a vracení prudkých smečí rozkládalo hru Williamsové.

O to víc 22. hráčka světa, nedávno líčící, jak se při tenise uklidnila a je schopná vyvarovat se výstřelků, které jí škodí, pod dojmem křivdy vybuchovala. Druhé jestřábí oko si Venus ve třetím setu vzala až poté, co rozhodčí oznámila změnu skóre, a když vysvětlila, že v daném případě to nehraje roli, Záhlavovou-Strýcovou to dopálilo definitivně.

„Najednou to nevadí? Vždyť tohle není možné,“ prskala pořád dokola, až si vysloužila napomenutí a dlouhý upřený pohled z umpiru. „Co je? Akorát jsem řekla, že jste hrozná,“ nedala se bouřlivačka zastavit. Ještě po další výměně ukazovala rozhodčí raketou, co si o veškeré konverzaci s ní myslí, to už se ale obešlo bez dohry.

VIDEO: Podání rukou po napínavé bitvě

Bitva, jejíž začátek se kvůli předchozímu programu na kurtu v Dauhá posunul až na půl jedenáctou a protáhla se do půl druhé do rána, skýtala české bojovnici tolik šancí na postup, že každá zbytečně promarněná v ní hlodala. Jednou to při střídání stran odnesla láhev s vodou, několikrát se Záhlavová-Strýcová vyplísnila sama. „Debil, debil,“ zlobila se po jednom z míčků. „Už mě to se.e!“ horlila jindy.

Zároveň se zápasem skvěle bavila. Špičkové výměny dokázala sehrát i na konci tříhodinové řeže, kdy se uměla ze vymanit i ze zdánlivě beznadějné palby a Venus pak prohodit nebo přelobovat. „Jedem, jedem, to je vono,“ povzbuzovala se.

Za stavu 4:5 se jí jeden prohoz povedl tak, že do hluboké katarské noci zářila jako sluníčko a spokojeně se ohlížela na druhou stranu kurtu, kde Venus nevěřila svým očím, co jí 28letá motorová myš všechno oběhala. To už Záhlavové-Strýcové fandili i místní pořadatelé, které si živelná Češka podmanila. „Vydrž!“ ozvalo se i povzbuzení z jejího boxu.

Nevydržela, dva míče v tie-breaku třetí sady rozhodly. Dvěma bombami k čáře utekla Venus na 5:3, vypracovala si dva mečboly a druhý proměnila. Rozladěná česká hráčka mašírovala k síti podat ruku přemožitelce i rozhodčí.

„Ať se v zápase děje co se děje, tak po něm je ukázkou respektu podat správně ruku, kouknout se do očí a říct Well Done (Dobrá práce) nebo Bad Luck (Smůla),“ říkala v osobním rozhovoru den před zápasem.

Přesně tak to v noci na středu udělala – s dlouhým a významným pohledem směrem k Američance k tomu. „Byl ten pohled kvůli něčemu?“ zastavila ji při odchodu od sítě Venus. „Well done,“ opáčila Záhlavová-Strýcová bez mrknutí oka.

Za pár vteřin zmizela do šatny a pár minut nato, v kapuci přetažené hluboko do čela, i z kurtů pryč. Velká noc skončila.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud