Jan Jaroch
3. dubna 2015 • 14:12

Udrží nervy a nadávky? Berdych jde s Murraym na odvetu za Austrálii

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř třicet stupňů ve stínu, sedmdesátiprocentní vlhkost. A na kurtu dva rivalové, mezi nimiž to jiskří. Žhavý zápas nabídne dnešní semifinále turnaje v Miami mezi Tomášem Berdychem a Andym Murraym (19.00, ONLINE iSport.cz).



Když se utkali naposledy při Australian Open, létaly vzduchem nadávky a hráčům tekly nervy.

Od té doby Berdych do svého týmu vedle tenisového kouče Daniho Vallverdua přijal dalšího bývalého pomocníka Murrayho , trenéra na fyzičku Jeze Greena.

Andy Murray se příští víkend žení. Svatební dar od Tomáše Berdycha ale čekat nemůže. Přinejmenším na kurtu nikoliv. Jejich dnešnímu utkání bude opět přihlížet také Britova snoubenka Kim Searsová, již „proslavil“ sprostý melbournský výkřik na adresu českého hráče.

„Ten zápas už je ale dávno za námi,“ prohlásil smířlivě český tenista, jenž se za celý loňský rok s Murraym ani jednou neutkal a jen co angažoval Britova bývalého kouče, střetne se s ním podruhé za tři měsíce. A to ještě bylo k vzájemnému duelu hodně blízko v únoru v Rotterdamu.

Berdych letos hraje opět velmi dobrou sezonu. Noční čtvrtfinálový triumf nad Argentincem Juanem Monacem 6:3, 6:4 byl už jeho třiadvacátým úspěchem v roce, čímž vévodí spolu s Novakem Djokovičem všem hráčům na okruhu. Byl by však mnohem spokojenější, kdyby neprohrál dvě letošní finále a s tenisty elitní desítky neměl tristní bilanci 1:5. S nikým jiným než členy top 10 letos ještě nepadl.

Berdych i Murray oslavili 500. výhru

Jeden z černých puntíků má na svědomí právě Murray z Austrálie. Tam měl Berdych grandslam skvěle rozehraný, v tiebreaku zvládl i první set proti Britovi, pak ale odešel (7:6, 0:6, 3:6, 5:7).

„On odehrál v Austrálii výborný turnaj, hrál skvělý tenis a pro mě je pozitivní, že jsem mu dokázal vzít aspoň set,“ vrátil se český tenista nyní na Floridě k australskému střetu. A předsevzal si: „Zase se musím držet herního plánu a zkusit ho plnit co nejlíp.“

Jde o nenápadnou připomínku toho, jak se věci mají. Plán Berdychovi nevypracuje nikdo jiný než Dani Vallverdu, muž, kvůli kterému australské napětí vzniklo. V Murrayho týmu strávil pět let, než se na konci loňské sezony rozešli.

Podle Murrayho kvůli tomu, že po angažování Amélie Mauresmové coby hlavní trenérky netáhli všichni za jeden provaz. V ten samý čas a ze stejného důvodu skončil u nejlepšího Brita i kondiční kouč Jez Green. Oba jsou nyní na Berdychově výplatní pásce.

A dnes půjdou proti bývalému zaměstnavateli, s nímž v Miami slavili dva tituly (2009, 2013). Berdych si na Floridě zahraje semifinále počtvrté, jen jednou v něm zatím uspěl. Murray má v Miami apartmá a tréninkovou základnu, Berdych se zde v tenisovém areálu místní univerzity připravoval na současnou sérii velkých amerických turnajů.

Murray během turnaje v Miami oslavil 500. výhru na okruhu, Berdych to dokázal v únoru v Dubaji. Dnes je s 508 triumfy 43. v pořadí všech hráčů v open éře, naposledy přeskočil Jima Couriera. Na záda mu však dýchá o rok a čtvrt mladší Brit. Ti dva si skutečně šlapou na prsty, o to zajímavější dnešní duel může být.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud