16. května 2015 • 00:05

Berdych prohrál, přesto bude poprvé v kariéře světovou čtyřkou

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší čeští tenisté Tomáš Berdych a Petra Kvitová vypadli z antukového turnaje v Římě ve čtvrtfinále. Berdych prohrál 3:6, 3:6 se Švýcarem Rogerem Federerem a Kvitová podobným výsledkem 3:6, 2:6 s Carlou Suárezovou ze Španělska, které letos podlehla už potřetí.



Berdych teprve podruhé v sezoně nepostoupil na okruhu ATP alespoň do semifinále. Druhému hráči světového žebříčku podlehl český daviscupový reprezentant ve 20. vzájemném zápase počtrnácté.

Navzdory dnešnímu vyřazení by se měl Berdych příští týden ve světovém žebříčku posunout poprvé v kariéře na čtvrtou pozici a stejné číslo by mu mělo patřit pro nasazení na Roland Garros. Českému tenistovi pomohla porážka Japonce Keie Nišikoriho 3:6, 6:3, 1:6 od Srba Novaka Djokoviče a také vyřazení Rafaela Nadala.

Domácí hráč prohrál 6:7, 2:6 se Stanem Wawrinkou a přišel o šanci na na čtvrtou pozici, na níž by se vrátil pouze v případě zisku titulu. V semifinále se odehraje švýcarský souboj Federer - Wawrinka a duel Djokovič - David Ferrer.

Berdych, jenž na italské antuce útočí na čtvrté místo v žebříčku, kterým by si vylepšil osobní maximum, startoval letos na osmi turnajích. Na třech z nich si zahrál finále, titul ale zatím nezískal. Dříve než v semifinále vypadl pouze v Indian Wells, kde stejně jako nyní v Římě nestačil ve čtvrtfinále na Federera a prohrál 4:6, 0:6.

Na čtvrté místo, zajišťující také nasazení pro Roland Garros, se Berdych dostane v případě, že turnaj nevyhraje Španěl Rafael Nadal. Japonec Kei Nišikori o tuto šanci přišel dnešní čtvrtfinálovou porážkou 3:6, 6:3, 1:6 se Srbem Novakem Djokovičem.

Dnes přitom devětadvacetiletý Berdych začal lépe a o čtyři roky staršímu soupeři sebral jako první podání. Vedení ale neudržel, v obou setech přišel dvakrát o servis a bývalý první hráč světa za hodinu a osm minut proměnil první mečbol.

"Roger odehrál velmi dobrý zápas. Dokázal využívat své šance. Hrál zkrátka dobře. Takové dny prostě jsou," uvedl Berdych, jenž ve čtvrtek absolvoval třísetovou bitvu s domácím Fabiem Fogninim.

A zase Suárezová

Kvitová přijela do italské metropole ověnčená titulem z Madridu, dnes však narazila na hráčku, proti níž se jí v poslední době nedaří. Do začátku roku 2014 si se Suárezovou vybudovala kladnou vzájemnou bilanci 5:1, dnes však s houževnatou Španělkou prohrála počtvrté za sebou.

Desátá hráčka žebříčku Suárezová, jež českou jedničku letos porazila v Dubaji a Dauhá, prolomila hned v prvním gamu podání Kvitové a předznamenala vývoj zápasu.

Po zisku první sady 6:3 se Španělka dostala do výrazného vedení 4:0, Kvitová ještě svým jediným využitým brejkem závěr utkání zdramatizovala, ale na více než na snížení 2:4 nedosáhla. Suárezová proměnila druhý mečbol bekhendovým prohozem po náběhu soupeřky k síti.

Tenisový turnaj mužů a žen v Římě (antuka):

Muži (dotace 3,830.295 eur):

Dvouhra - čtvrtfinále:

Federer (2-Švýc.) - Berdych (6-ČR) 6:3, 6:3,
Ferrer (7-Šp.) - Goffin (Belg.) 6:2, 4:6, 6:3,
Djokovič (1-Srb.) - Nišikori (5-Jap.) 6:3, 3:6, 6:1,
Wawrinka (8-Švýc.) - Nadal (4-Šp.) 7:6 (9:7), 6:2.

Semifinálové dvojice:

Djokovič - Ferrer,
Federer - Wawrinka. 

Ženy (2,183.600 dolarů):

Dvouhra - čtvrtfinále:

Suárezová (10-Šp.) - Kvitová (4-ČR) 6:3, 6:2,
Halepová (2-Rum.) - Dulgheruová (Rum.) 6:1, 6:0,
Šarapovová (3-Rus.) - Azarenková (Běl.) 6:3, 6:2,
Gavrilovová (Rus.) - McHaleová (USA) 6:2, 6:4.

Semifinálové dvojice:

Gavrilovová - Šarapovová,
Suárezová - Halepová. 

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Babosová, Mladenovicová (3-Maď./Fr.) - Matteková-Sandsová, Šafářová (5-USA/ČR) bez boje.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud