3. června 2015 • 20:22

Djokovič ukončil vítěznou sérii Nadala. V semifinále ho čeká Murray

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srb Novak Djokovič porazil v ostře sledovaném čtvrtfinále Roland Garros Rafaela Nadala jasně 7:5, 6:3 a 6:1. První hráč světa si tak uchoval naději na zkompletování kariérního Grand Slamu a zároveň ukončil vítěznou pařížskou sérii Španěla, který útočil na rekordní desátý titul z French Open.



O postup do finále se Djokovič utká s Andym Murrayem, který zdolal Španěla Davida Ferrera 7:6, 6:2, 5:7, a postupem do semifinále si vyrovnal osobní pařížské maximum. Třetí nasazený Skot má s Djokovičem negativní bilanci 8:18, od finálového triumfu ve Wimbledonu v roce 2013 Srba neporazil.

Pro Nadala, který dnes má 29. narozeniny, to byla teprve druhá prohra v turnaji od jeho premiéry v Paříži v roce 2005. Před Djokovičem dokázal antukového krále z Mallorky dostat na Roland Garros na kolena jen Švéd Robin Söderling v osmifinále roku 2009.

Djokovič v utkání ukázal, kdo je aktuálně pánem tenisové planety. Hrál agresivněji, pestřeji, dokázal si dojít pro vítězný volej i účinně hru zkracoval za síť. Nadal hrál pod tlakem údery o hodně kratší. Bojoval, ale nedokázal Srba vyhodit z rytmu.

"Je to pořád šampion," řekl Djokovič, jenž na kurtu z úcty k soupeři nepředváděl žádné bouřlivé oslavy. "Taktika byla hrát agresivně a soustředit se na každý míč, což není snadné, když hrajete proti Rafovi a tady," dodal.

V prvním setu začal Djokovič zostra a rychlým vedením 4:0 možná zaskočil i sám sebe. Nadal se dokázal poprvé a naposledy v duelu zvednout a srovnal. Byl to ale Djokovič, kdo měl více příležitostí a proměnil šestý setbol na 7:5.

První set trval hodinu a sedm minut a další dva sety se už dohromady hrály jen hodinu a 19 minut. Djokovič od stavu 2:3 ve druhé sadě získal osm her v řadě a Nadalovu bezmoc vystihovalo i jeho slábnoucí hekání při úderech.

Oba hráči měli shodně 30 nevynucených chyb, ale Djokovič jasně vyhrál na vítězné míče v poměru 45:16. Nenechal soka nadechnout a nemilosrdně ho srazil na kolena. Zlomený Nadal v sobě nenašel síly na odpor a souboj ukončil dvojchybou.

"Novak byl prostě příliš dobrý, tak jednoduché to je," řekl Nadal. "Ale prohrál jsem tu v roce 2009 a nebyl to konec všeho. Dneska jsem prohrál, ale taky to není konec. Budu tvrdě pracovat a vrátím se silnější," dodal.

Na kontě Španěla tak zatím zůstane sedmdesát vítězných zápasů na Roland Garros a nezmění se ani číslo 9 na patě jeho boty symbolizující jeho předchozí tituly.

Ve světovém žebříčku Nadal po dnešní porážce určitě klesne až na konec první desítky. Pokud do finále postoupí Francouz Jo-Wilfried Tsonga, bude bývalý tenisový král až jedenáctý.

Dvouhra - čtvrtfinále:

Murray (3-Brit.) - Ferrer (7-Šp.) 7:6 (7:4), 6:2, 5:7, 6:1.

Djokovič (1-Srb.) - Nadal (6-Šp.) 7:5, 6:3, 6:1.

Semifinálové dvojice: Djokovič - Murray, Tsonga - Wawrinka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud