Pavel Novotný
10. června 2015 • 19:04

Tenisový klan Djokovičů: Jak si vedou bratři světové jedničky?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenis mají v krvi. Rodina Novaka Djokoviče bílým sportem žije v každém okamžiku. Není divu. Na kurtech se totiž kromě světové jedničky prohání i oba jeho mladší bratři Djordje a Marko. Jak se jim ve stínu osminásobného grandslamového vítěze daří?



Jen velmi zřídka se povede, aby dva sourozenci hráli v jakémkoliv sportu v absolutní špičce. Tenis není výjimkou. Tou jsou snad jen sesty Williamsovy, které se svého času prostřídaly na místě světové jedničky či bratři Bryanové, jež pro změnu kralují v deblu.

Své by o tom mohla vypravovat úřadující světová jednička Novak Djokovič. Jeho dva bratři Djordje a Marko se také prohánějí po dvorcích, k výsledkům svého bratra však mají podobně daleko jako český klub k vítězství ve fotbalové Lize mistrů.

Marko Djokovič

Třiadvacetiletý Marko Djokovič s velkou pravděpodobností může na to, že by aspoň částečně následoval výsledky svého bratra, zapomenout. Na žebříčku mu totiž v současné době patří 1214. příčka.

Na juniorském okruhu ITF se poprvé objevil v září roku 2006, o rok později se pokoušel kvalifikovat na tunraj Croatia Open. V prvním kole však schytal debakl od Španěla Andújara 2:6, 1:6.

Marko Djokovič to dotáhl nejvýše do šesté stovky žebříčkuFoto Profimedia.cz

Se svým slavným bratrem si jednou v kariéře zahrál alespoň čtyřhru, kde však Djokovičové vypadli hned v prvním kole na dvojici Vasselin, Montcourt 5:7, 1:6.

Nedařilo se mu ani v juniorské soutěži na Australian Open v roce 2008, kde skončil také na prvním soupeři. První větší úspěch si připsal po vítězství na juniorském turnaji v Podgorici.

Premiérového turnaje na okruhu ATP  se zúčastnil v září roku 2008 díky divoké kartě v Thajsku. Jak chutná profesionální tenis mu však rázně vysvětlil Fin Jarkko Nieminen, který Srba deklasoval 6:2, 6:0.

Největšího úspěchu se Marko Djokovič dočkal v květnu roku 2009 a stál za to. Spolu s Darko Madjarovskim porazili na turnaji ATP 250 v domácím Srbsku v té době světový pár číslo dvě Daniel Nestor a Nenad Zimonjič 7:6, 2:6 a 10:6. Byla to první a zatím také poslední výhra Marka Djokoviče na okruhu ATP.

Marko startoval díky divoké kartě v roce 2012 i na turnaji ATP 500 v Dubaji, kde však prohrál v prvním kole ve třech setech s Golubjevem. Ve stejném roce se dostal na své žebříčkové maximum, kterým byla 581. příčka.

Djordje Djokovič

Miluje Prahu. Dokonce natolik, že si zde udělal svoji základnu a často tady trénuje. Hlavnímu městu dal přednost i přes lákavou možnost prosluněné Floridy. "Mám rád rodinnou atmosféru, a ta tady je. Miluju Prahu, mosty, památky. Trošku mi to po připomíná Bělehrad," uvedl před časem devatenáctiletý tenista.

Nejmladší z bratrů Djokovičových DjordjeFoto Profimedia.cz

A nezastírá, že od svého slavného a o devět let staršího bratra často poslouchá rady.

"Novak mi říká, že si mám tenis užívat, abych hrál s radostí. Snažím se toho držet, ale zároveň hrát na sto procent."

Djordje Djokovič se vydal na tenisovou kariéru stejně jako jeho slavný bratr pod dohledem trenérky Jeleny Genčičové a i v dalších letech následoval Novaka, když trénoval v Německu v slavné akademii Niki Piliče. Tím však podobnost se světovou jedničkou končí.

V žebříčku mu patří až 1788. pozice, nejvýše se dostal na 1088. příčku. Naposledy si devatenáctiletý tenista zahrál na probíhajícím pražském Challengeru Sparta Prague Open, kde vypadl s domácím tenistou Šátralem po setech 3:6, 2:6.

VIZITKY
MARKO DJOKOVIČ   DJORDJE DJOKOVIČ
20.8. 1991 v Bělehradě NAROZEN 17.7. 1995 v Bělehradě

1214.

NA ŽEBŘÍČKU(DVOUHRA) 1788.
830. NA ŽEBŘÍČKU (ČTYŘHRA) 1088.
1 (ve čtyřhře) VYHRANÝCH ZÁPASŮ (ATP) 0
71 525 dolarů PRIZE MONEY 7 863 dolarů

Marko Djokovič to dotáhl nejvýše do šesté stovky žebříčku
Marko Djokovič to dotáhl nejvýše do šesté stovky žebříčku

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud