Jan Jaroch
31. července 2015 • 21:30

Lendl znovu na scéně? Legenda už trénovala s Dimitrovem

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chystá se druhý skok Ivana Lendla do trenérských vod tenisu? Podle zdrojů Sportu tomu vše nasvědčuje. Pětapadesátiletá legenda zvažuje angažmá u Grigora Dimitrova, extrémně nadaného hráče, jenž zvlášť letos nedostává své pověsti. Čtyřiadvacetiletý Bulhar klesl po neobhájeném semifinále Wimbledonu na 16. místo žebříčku ATP a nachází se na křižovatce kariéry. Na vítěznou cestu by ho mohla přivést pádná Lendlova ruka.



Ivan Lendl vždy opakoval, že Andy Murray nezůstane jeho jediným svěřencem. Stále má chuť do trénování a po víc jak ročním odpočinku od tenisového kolotoče a především nenáviděného cestování zvažuje další výzvu.

Ač se jeví přetěžké zopakovat třeskutý úspěch s Murraym, jenž zahrnoval vyhraný Wimbledon, US Open i olympijské zlato, práce s Grigorem Dimitrovem může být v mnoha ohledech snazší.

S Bulharem byl Lendl k vidění při společném tréninku minulý týden na Floridě a tenisovým zákulisím se šíří zvěst, že k dohodě je blízko. Je reálné, že nastala ta správná situace, ve které se Lendl necítil být loni na podzim, když odmítl Tomáše Berdycha.

O Dimitrovovi se již léta mluví jako o příští velké hvězdě. Největší pozornost si ale zatím po hříchu získal coby přítel Marii Šarapovové, s níž se nedávno rozešel. Záblesky tenisové geniality totiž není schopen předvádět častěji.

Má talent a styl hry, díky kterému se mu říkalo „Baby Federer“, zatím to však stačilo pouze na semifinále Wimbledonu 2014 a čtvrtfinále Australian Open stejného roku.

Potenciál pro zlepšení je obrovský

Ve 24 letech je tenhle ambiciózní borec, jenž často střídá trenéry a před pár týdny se rozešel po posledních neúspěšných měsících s Australanem Rogerem Rasheedem, v přelomové fázi kariéry.

Dimitrov je dnes horším a méně úspěšným tenistou, než jakého Lendl přebral před sezonu 2012 při prvním trenérském dobrodružství v podobě Andyho Murrayho.

Grigor Dimitrov stále patří k velkým nadějím světového tenisuFoto Reuters

Bulhar s jednoručným bekhendem má však také všechny tenisové zbraně k tomu, aby mohl dojít až na grandslamový trůn. Jen se je potřebuje naučit efektivně používat.

Prostor pro zlepšení je mnohem větší než v případě Murrayho. A nejen tenisový. I fyzická kondice je přes jeho kočkovitý pohyb podezřelou součástí Dimitrovovy hry. Stejně jako mentální síla při zápasech.

Dokáže předvést skvělé utkání jako letos v Monte Carlu, kde zničil pozdějšího šampiona French Open Stana Wawrinku 6:1, 6:2, aby vzápětí další zápas odevzdal.

Dimitrov představuje materiál s obrovským potenciálem a větší částí kariéry před sebou. Takových tenistů chodí po světě hrstka. To může být pro Lendla velké lákadlo.

Stejně jako fakt, že na rozdíl od spolupráce s Murraym by byl jejich tým ušetřený enormního tlaku a drobnohledu, pod který ho dostávala britská média. „Rád někomu pomůžu, když to jde. A nejvíc mě baví rozebrat hráče a udělat plán, jak se nejlíp připravit,“ řekl loni Lendl v rozhovoru pro Sport.

Setkání s Dimitrovem na Floridě z minulého týdne mohlo být poznávací schůzkou, na kterých si Lendl zakládá. „Je třeba toho člověka líp poznat. Zjistit, jaké má cíle, názory na to, kde má rezervy. Jestli je ochoten na nich pracovat a jestli máme stejný názor na to, jak na nich pracovat. Když nejsou názory shodné nebo aspoň podobné, pak by to byl boj. A to není správné,“ popisuje svou filozofii Lendl.
Již brzy by mohlo být známo, zda si opět bude říkat trenér.

GRIGOR DIMITROV
Narozen: 16.5. 1991
Výška/Váha: 191 cm/80 kg
Na žebříčku: 16.
Nejvýše na žebříčku: 8.
Turnajové tituly: 4
Letošní bilance: 22:13
Celková bilance: 158:107
Prize Money 5 538 706 dolarů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud