5. října 2015 • 10:45

11. titul! Berdych vládl v Šen-čenu, ve finále zdolal Garcíu-Lópeze

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych se v čínském Šen-čenu dočkal prvního letošního titulu. Nejvýše nasazený český hráč porazil v dnešním finále, které přeloženo z neděle kvůli dešti, Španěla Guillerma Garcíu-Lópeze po setech 6:3 a 7:6.



"Poslední tři dny byly hodně náročné, hlavně psychicky, aby člověk udržel soustředění. Já se s tím vyrovnal lépe a jsem na sebe pyšný, že jsem to dokázal, protože podmínky nebyly vůbec snadné," řekl třicetiletý český tenista.

Na turnaji ATP Tour triumfoval třicetiletý Berdych pojedenácté v kariéře, čímž překonal Petra Kordu (10) a je třetím nejúspěšnějším českým hráčem v historii v počtu titulů. Před ním jsou jen Karel Nováček (13) a s 94 výhrami nedostižný bývalý první hráč světa Ivan Lendl .

Vítězstvím si zároveň upevnil pátou příčku v pořadí pro Turnaj mistrů, který už mu prakticky nemůže uniknout. Prestižní finále sezony v Londýně si zahraje pošesté za sebou.

Ve finálovém duelu pomohl světové pětce k zisku první sady soupeř. García-López (26. v žebříčku ATP) udělal ve čtvrté hře při svém podání tři dvojchyby a nabídnutý brejkbol český hráč využil. Za stavu 5:2 v první sadě byl zápas na 40 minut kvůli dešti přerušen a po pauze Berdych sadu jistě dokončil.

Na úvod druhého setu prohrával Berdych 0:3, jelikož při brejkbolu ve druhé hře udělal dvojchybu. Rychle se ale vrátil do zápasu, srovnal na 3:3 a zvládl vypjatou koncovku. V tie-breaku vedl 5:4 a dvakrát podával, ale oba míče ztratil a smečí odvrátil setbol. Po hodině a 47 minutách pak zápas při druhém mečbolu ukončil.

"Byla to velká výzva, konečně získat trofej. Byl to hodně těsný zápas, tie-break byl jako na houpačce a myslím, že rozhodly moje zkušenosti," řekl Berdych po čtvrté výhře v sedmém duelu s Garcíou-Lópezem. Španěl, který v Šen-čenu usiloval o třetí letošní titul, může vzájemnou bilanci ještě tento týden znovu vyrovnat. Oba tenisty čeká rychlý přesun do Pekingu, kde bude Berdych plnit roli turnajové dvojky. Pokud oba v čínské metropoli zvládnou úvodní utkání, ve druhém kole se opět postaví proti sobě.

Berdych získal titul znovu po roce. Naposledy uspěl loni ve Stockholmu. Letos uspěl až na čtvrtý pokus. Před Šen-čenem prohrál finále v Dauhá, v Rotterdamu a Monte Carlu. Celkovou bilanci finálových zápasů má 11:17.

Dvouhra - finále:

Berdych (1-ČR) - García-López (4-Šp.) 6:3, 7:6 (9:7).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud