28. října 2015 • 16:50

Českou bitvu ovládla Kvitová! H+H na Hingisovou nestačily

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petra Kvitová zvládla lépe souboj českých tenistek na Turnaji mistryň. Světová pětka dnes zdolala v Singapuru Lucii Šafářovou dvakrát 7:5 a drží šanci na účast v semifinále. Tu má ale stále i zatím poslední Šafářová, které pomohla ve druhém středečním zápase Bílé skupiny výhra Španělky Muguruzaová nad Němkou Kerberovou 6:4, 6:4. Ve čtyřhře druhou výhru nepřidaly Hradecká s Hlaváčkovou, které prohrály s nejvýše nasazeným párem Hingisová - Mirzaová.



Kerberová si mohla vítězstvím nad Španělkou už zajistit postup a vyřadit ze hry Šafářovou, nyní ale stále mají šanci na účast v semifinále všechny tenistky. Postoupit mohou i obě Češky, ale ne zároveň. Šafářová potřebuje bezpodmínečně poslední zápas s Kerberovou vyhrát bez ztráty setu, aby si zachovala naději. Kvitové by teoreticky ani hladké vítězství nemuselo stačit, za určitých okolností by ale mohla jít dál i s porážkou.

České hráčky vypadaly na dvorci jako dvojčata. Obě hrají levou rukou a měly na sobě stejné oblečení - fialové sukně, čelenky a bílá trička.

I hra dlouho vypadala podobně, zpočátku opatrně. Ve ztichlé hale zaplněné jen z třetiny si tenistky držely servis. První povzbuzující "Pojď!" vykřikla Šafářová . Kvitová za stavu 5:4 mávla dvakrát raketou do vzduchu, že chce trenéra na poradu. Rady Davida Kotyzy jí ale nepomohly a při dalším podání Šafářové neuhrála ani fiftýn.

První brejkbol utkání měla Šafářová po dvojchybě Kvitové, ale ta zahnala hrozbu ztráty servisu díky své nejlepší výměně v dosavadním průběhu a křikla si "Pojď!" Kritický moment Kvitové dodal energii a v další hře využila druhý setbol.

Do druhé sady vstoupila důrazně Šafářová. Opírala se maximální silou do returnů, dvakrát vzala Kvitové servis a vedla 3:0. Vítězka Turnaje mistryň z roku 2011 se rozhodit nenechala a za pomoci tvrdých úderů vývoj otočila. Získala čtyři hry v řadě a měla dva brejkboly na 5:3, které Šafářová odvrátila a ještě držela naději na obrat v utkání.

Definitivně Kvitová zlomila odpor deváté hráčky světového žebříčku ve dvanácté hře druhého setu. Za stavu 30:30 potvrdilo jestřábí oko aut po úderu Šafářové, což znamenalo mečbol Kvitové. Ten česká jednička vzápětí proměnila. Kvitová vyhrála za hodinu a 47 minut a Šafářovou porazila i v osmém vzájemném zápasu.

"Jsem ráda, že jsem to po porážce v prvním zápasu nějak zvládla," řekla Kvitová, která si po pondělní prohře s Kerberovou v úterý na tréninku vyslechla od kouče proslov. "Vím, že Lucie byla před pár týdny nemocná a neměla to lehké. Jsem ráda, že jsme tady dvě Češky, ale radši ji mám na své straně," doplnila Kvitová.

"Zápas rozhodlo jen pár míčů a Kvitové pomohla i historie. Šafářová měla ze soupeřky možná trochu respekt, i když nehrála špatně. Kvitová si výhru zasloužila," řekla při komentování v televizi Martina Navrátilová.

Hlaváčková s Hradeckou padly

Deblistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká podlehly v Červené skupině nejvýše nasazené švýcarsko-indické dvojici Martina Hingisová, Sania Mirzaová 3:6, 4:6 a podobně jako české singlistky je čeká v pátek boj o postup do semifinále. Jejich soupeřkami budou Američanky Raquel Kopsová-Jonesová a Abigail Spearsová, s kterými nedávno prohrály ve finále v Linci.

"Víme, jak na ně. Letos jsme je jednou porazily a jednou s nimi prohrály. Musíme se soustředit na náš servis, půjdeme do toho a bojovat o sobotu," řekla Hradecká. "Půjde nám o všechno a věřím, že to zvládneme líp," doplnila Hlaváčková.

S Hingisovou a Mirzaovou se utkaly poprvé a šanci měly ve druhé sadě, v které neudržely vedení 4:1. "Jsou nejlepším párem světa a na kurtu to bylo znát," řekla Hlaváčková o soupeřkách, které před cestou na Turnaj mistryň vyhrály US Open a sedmnáct zápasů v řadě. "Po pomalém začátku jsme se do toho dostaly a škoda, že jsme nevyužily šance ve druhém setu," uvedla Hlaváčková.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru:

Dvouhra:

Bílá skupina:

Kvitová (4-ČR) - Šafářová (8-ČR) 7:5, 7:5, 
Muguruzaová (2-Šp.) - Kerberová (6-Něm.) 6:4, 6:4.

Tabulka:

1. Muguruzaová 2 2 0 4:0 2
2. Kerberová 2 1 1 2:2 1
3. Kvitová 2 1 1 2:2 1
4. Šafářová 2 0 2 0:4 0

Čtyřhra:

Červená skupina:

Babosová, Mladenovicová (4-Maď./Fr.) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (6-USA) 7:6 (7:5), 6:2,
Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Ind.) - Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) 6:3, 6:4 

Tabulka:

1. Hingisová, Mirzaová 2 2 0 4:0 2
2 Hlaváčková, Hradecká 2 1 1 2:2 1
3. Babosová, Mladenovicová 2 1 1 2:2 1
4. Kopsová-Jonesová, Spearsová 2 0 2 0:4 0

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud