1. listopadu 2015 • 17:04

Trenér Kvitové Kotyza: Na větší úspěch jsem nemyslel, finále je bonus

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přes finálovou porážku bral kouč David Kotyza vystoupení Petry Kvitové na tenisovém Turnaji mistryň jako vydařenou tečku za sezonou na okruhu WTA. Už samotný postup do boje o titul byl pro jeho svěřenkyni letos úspěchem.



"Jsme hlavně rádi, že jsme se sem dostali. Myslím, že můžeme být spokojení, že jsme na Masters vydrželi až do neděle a hráli finále," řekl Kotyza poté, co pogratuloval Polce Agnieszce Radwaňské k výhře 6:2, 4:6 a 6:3. "Byl to boj. Bohužel jsme druzí," konstatoval.

Letošní tenisový rok Kvitové byl protkán zdravotními komplikacemi. V březnu si kvůli únavě vzala měsíc volno a po Wimbledonu z testů zjistila, že prodělala mononukleózu. Výrazně pak omezila trénink. "Po Wimbledonu jsme si dali cíl, aby Petra byla připravená na novou sezonu," uvedl Kotyza s tím, že kvůli potížím na větší úspěchy nemyslel.

Kvitová ale sezonu nezabalila. V druhé polovině roku vyhrála titul v New Havenu a na US Open, kde se jí předtím nedařilo, postoupila poprvé do čtvrtfinále. "Každý úspěch na americkém turné jsme brali jako bonus. A Singapur? To je extra bonus. Se štěstím se ocitla v semifinále, které zvládla perfektně. Přes finálovou prohru si myslím, že je to fajn zakončení," řekl Kotyza.

Výkony jako na houpačce

Výkony jako na houpačce jsou u Kvitové běžné a s jejím agresivním stylem se to asi nezmění. "Houpeme se iks let. Jo, občas jsou to pořádné veletoče. Nevím, jestli se na to dá zvyknout. Peťa nám ráda dává zabrat," usmál se Kotyza.

Nevyrovnané bylo i finále s Radwaňskou. Zpočátku se zdálo, že bude brzy konec, jelikož česká tenistka prohrávala 2:6 a 1:3. "Vypadalo to hodně blbě. Pak v sobě Peťa našla odhodlání," komentoval Kotyza obrat a výhru Kvitové v druhé sadě.

"Za stavu 1:3 ve druhém setu začala riskovat. Bolavá noha jí nedovolovala, aby hrála delší výměny. Chodila do kurtu a agresivní údery jí začaly vycházet. Otočila to."

Ve třetím setu měla Kvitová nadějné vedení 2:0. "Šance byla," přitakal kouč, který věřil ve výhru. Náskok ale jeho svěřenkyně neudržela a rozhodl její servis za stavu 3:3, při kterém vedla 30:0, ale podání si prohrála. "Udělala pár deblů a pak už to bylo těžké. Nové míče na ni létaly rychle a nestíhala. Aga si zasloužila vyhrát," ocenil Kotyza soupeřku.

Pro pětadvacetiletou Kvitovou ani Kotyzu sezona ještě nekončí. Kouč ještě musí hráčku pomoct vyladit na finále Fed Cupu za čtrnáct dnů v Praze proti Rusku.

"Teď si zaslouží odpočinek. Využije týdenní pauzy. Pak s Davem (kondičním Vydrou) vymyslíme nějaký kondiční program," plánoval Kotyza. "Během dalšího týdne se s holkama a týmem okolo v Praze může velmi slušně připravit," věří.

Petra Kvitová byla po utkání hodně zklamaná
Petra Kvitová byla po utkání hodně zklamaná



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud