17. listopadu 2015 • 22:42

Berdych znovu padl, nestačil na Nišikoriho. Musí porazit Djokoviče

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych prohrál ve svém druhém utkání na Turnaji mistrů s Japoncem Keiem Nišikorim 5:7, 6:3, 3:6 a výrazně se mu vzdálila účast v semifinále. Třicetiletý český hráč při svém šestém startu na finále sezony ATP poprvé nezvítězil v druhém duelu a pro uchování naděje na postup musí v závěrečném zápase ve skupině Stana Smithe porazit ve čtvrtek světovou jedničku Srba Novaka Djokoviče. Ten prohrál ve večerním duelu 5:7, 2:6 se Švýcarem Rogerem Federerem, jenž se stal prvním jistým semifinalistou.



"S Keiem jsme nehráli tři roky. Bylo to obtížné, rozhodlo pár bodů. Je to velmi dobrý hráč z elitní osmičky. Hraje dobrý tenis a byl to těsný zápas," řekl Berdych iDnes a Radiožurnálu. "Další zápas je s Novakem, zkusím si v posledním utkání sezony zahrát dobrý tenis," řekl.

Berdych v neděli na úvod v Londýně podlehl hladce Federerovi a potvrdil tradici, že první zápas na Turnaji mistrů nevyhrává. Na druhou stranu však dokázal vždy uspět v následujícím duelu, což chtěl naplnit i proti Nišikorimu, jehož v prvním utkání deklasoval Djokovič.

O osudu úvodního setu rozhodl jedenáctý game, v němž se Berdych potýkal s prvním servisem a ztrátu podání zpečetil forhendem do sítě. Nišikori brejk potvrdil a pohodu ze zisku setu si přenesl i do druhé sady, v níž okamžitě získal další brejk.

Tomáši Berdychovi se na Turnaji mistrů moc nedaří
Tomáši Berdychovi se na Turnaji mistrů moc nedaří

S Berdychovými šancemi to za stavu 0:2 vypadalo hodně nepříznivě, nicméně český tenista zastavil sérii pěti ztracených gamů a po Nišikoriho dvojchybě srovnal na 2:2. Převzal otěže zápasu, odskočil na 5:2 a bez problémů dotáhl set do konce. Poprvé na turnaji šel zápas do tří setů.

Dlouho vyrovnaný vývoj druhé sady mohl Berdych zlomit za stavu 3:3 při podání Nišikoriho, ale nevyužil brejkbol. "Rozběhal jsem ho dobře, výměna začala dobře, ale nedokázal jsem ho brejknout. To byl rozdíl. Není to skvělé, ale tak to je," řekl Berdych. Japonec v následujícím gamu svou šancí nepohrdl a poté, co Berdych forhendem trefil jen pásku, dostal se do vedení 5:3. Čistou hrou si následně připsal čtvrté vítězství z pěti duelů proti Berdychovi a udržel si šanci na postup.

Semifinále už má jisté šestinásobný vítěz turnaje Federer, jenž v duelu gigantů porazil ve dvou setech Djokoviče a ukončil jeho sérii 23 vítězných zápasů. Srbský tenista prohrál na Turnaji mistrů poprvé od roku 2011, v následujících třech letech dokráčel pokaždé bez porážky k titulu.

Federer získal ve vyrovnané bilanci s Djokovičem těsně navrch, vede 22:21. Srbského rivala porazil letos potřetí, nicméně prohrál s ním mimo jiné dvě nejdůležitější finále ve Wimbledonu a na US Open.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 7 mil. dolarů):

Dvouhra: Skupina Stana Smithe:
Nišikori (8-Jap.) - Berdych (5-ČR) 7:5, 3:6, 6:3, Federer (3-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 7:5, 6:2.

Čtyřhra: Skupina Ashe a Smithe:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Bolelli, Fognini (5-It.) 6:3, 6:2, Bopanna, Mergea (8-Indie/Rum.) - J. Murray, Peers (4-Brit./Austr.) 6:3, 7:6 (7:5).

Tabulka
1. Federer 2 2 0 4:0 2
2. Djokovič 2 1 1 2:2 1
3. . Nišikori 2 1 1 2:3 1
4. Berdych 2 0 2 1:4 0

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud