18. listopadu 2015 • 14:45

Dojatý Djokovič: Pomozme uprchlíkům, nenechme je trpět

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Utrpení, strach o život a bolest. Slova, která pro Novaka Djokoviče nejsou prázdným pojmem. Rodina světové jedničky si následky občanské války v bývalé Jugoslávii v devadesátých letech prošla. Srbský tenista tak má pro statisíce uprchlíků ze Sýrie pochopení. "Jsem hrdý na to, že moje země těmto lidem tak hodně pomáhá," říkal na tiskové konferenci po svém úvodním vystoupení na Turnaji mistrů.



"Tito lidé potřebují naší pomoc a Srbsko jim ji nabízí. Dostávají ubytování, jídlo, pití. Jsem opravdu hrdý na to, co pro ně děláme," říkal Novak.

Právě domovina světové jedničky se potýká s obrovským náporem běženců, kteří přes Srbsko proudí dál do Evropy. "Viděl jsem mnoho z nich a jejich situace je opravdu hrozná. Potřebují, aby jim někdo pomohl a Srbsko to také činí," pokračoval osmadvacetiletý tenista.

"To, co se momentálně děje na Středním východě, je šílené. Z dvanácti milionů lidí jich Sýrii opustila už asi třetina. Hodně z nich proudí do Evropy před Srbsko, chtějí se dostat dále do Evropy, do zemí jako Německo nebo Rakousko. Moje země jim v dosažení jejich cíle pomáhá," dodává.

VIDEO: Novak Djokovič na tiskové konferenci

Desetinásobný grandslamový vítěz se angažuje v charitativních organizacích mimo jiné jako vyslanec dobré vůle UNICEF. V srpnu letošního roku také navštívil jeden z migračních táborů v rodném Bělehradě.

"Viděl jsem na vlastní oči, jakými útrapami si musí projít. Navštívil jsem hotel, kde byly dočasně ubytováni rodiny s dětmi. Mohly si zde odpočinout, dostaly najíst a napít předtím, než budou pokračovat dál. S jedním z dětí jsem si hrál, pak najedou přišla jeho máma, vzala ho a říkala, že musí jít, že nemá tušení, kam, jak daleko, ale že nemají jinou možnost. Bylo to velmi smutné," dodává světová tenisová  jednička.

VIDEO: Novak Djokovič v uprchlickém táboře



Srbský tenista zná následky občanské války z vlastní zkušenosti, pro situaci syrských uprchlíků tak má pochopení. "Ti lidé nemůžou za to, že je v jejich zemi válka. Pokud nemáte dům, kam máte jít? Je logické, že hledají místo k životu, kde se budou cítit bezpečně. Je povinností všech zemí těmto lidem pomáhat. A proto jsem tak hrdý na to, jak se k této problematice má země postavila."

"Já jsem jen sportovec, ale mám pro tuto situaci maximální pochopení. Jsme lidé a měli bychom si pomáhat bez ohledu na to, z jaké země pocházíme a jakého jsme náboženského vyznání," uzavírá Djokovič.

Podle oficiálních údajů požádalo v Srbsku od začátku roku o azyl téměř 130 tisíc lidí. Odhaduje se, že podobný počet prošel Srbskem nelegálně.



Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud