Pavel Novotný
22. února 2016 • 20:30

Den, kdy Lendl rozesmál fanoušky: Dohrál zápas bez rozhodčího!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čím je slavný turnaj v Delray Beach? Kromě toho, že se zde o další ze svých návratů pokoušela bývalá světová čtyřka a zraněními těžce zkoušený Juan Martin del Potro, se zde do historie zapsal český tenista Ivan Lendl. A nebylo to jen skvělými výkony, které zde předváděl. Před třiceti lety se tady totiž odehrála událost, na kterou se jen tak nezapomene.



Tvrďák s ledovým pohledem. Bez výraznějších emocí či slitování k soupeři. Dokonce i když vyhrál jednu ze svých 94 trofejí, zřídkakdy se mu na tváři objevil úsměv. Tak byl po celou svoji kariéru Ivan Lendl vnímán. "Nedokážu dělat vtipy nebo bavit publikum. Nejsem žádný klaun," prohlásil několikrát během své kariéry.

To vše byla pravda. Až na jednu výjimku, za kterou si vysloužil veliký aplaus publika.  Ostravský rodák se o ní postaral během zápasu prvního kola s Larrym Stefankim v roce 1985. Věřte, nebo ne, část utkání se totiž odehrála bez přítomnosti hlavního rozhodčího.

Český favorit utkání zvládl a jako tradičně si šel podat ruku se soupeřem. Poté jeho kroky zamířily k prázdnému místu hlavního rozhodčího. Imaginárnímu sudímu podala tenisová legenda ruku a vřele si s ní potřásla. Reakcí byl bouřlivý smích publika následovaný hromovým potleskem.

Jak k celé události došlo? Hlavním rozhodčím utkání byl v osmdesátých letech dobře známý italský sudí Luigi Brambilla. Jak se však později ukázalo, v den utkání Lendla se Stefankim prostě neměl svůj den.

Ivan Lendl proslul obrovskou vůlí
Ivan Lendl proslul obrovskou vůlí

Trestný bod? Nikdy!


Nejdříve se uvedl tím, že opakovaně komolil jméno domácího tenisty, kterého přejmenoval na Stefanskiho. To však byl teprve neškodný začátek.

Utkání se vyvíjelo zcela v režii favorita utkání. Lendl vyhrál první set 6:2, ve druhém vedl 3:0  40:15, navíc byl na podání. Vše směřovalo k jednoznačnému a rychlému konci.

První servis na ukončení gamu z Lendlovy rakety zamířil do autu a český tenista se chystal na druhé podání. K překvapení publika, ale především obou hráčů, ohlásil hlavní rozhodčí dobrý míč. "Game Lendl. Lendl vede 4:0," oznámil šokovaným aktérům.

Reakce Stefankiho byla blesková. Hlavního rozhodčího zpražil ostrým pohledem a dožadoval se změny jeho rozhodnutí. "Trestný bod za zdržování stav v pátém gamu je 0:15," ocenil snažení Američana sudí.

Na to se už nevydržel dívat ani jeho slavný soupeř, který se sudímu také snažil vysvětlit, že míč opravdu skončil v autu. "Bylo to směšné. Stefanki je jeden z nejslušnějších hráčů na tour. Nikdy se nehádá, nehází raketou, nechová se agresivně," reagoval později Lendl.

Nepomohl ani supervisor


Na Luigiho Brambillu to v ten moment bylo moc. Hrdý rozhodčí celou situaci neunesl, dějiště zápasu opustil a zamířil si postěžovat k oficiálnímu supervisorovi utkání. Oba hráči se však nenechali vykolejit. V utkání vesele pokračovali bez něj za stavu 4:0 ve druhém setu.

Frustrovaný sudí se po pár minutách zkoušel vrátit na svou pozici, ale oba tenisté se rozhodli, že utkání dohrají bez něj, což pravidla umožňovala. Nešťastný rozhodčí tak podruhé a tentokrát definitivně opustil svůj post. Aby alespoň částečně zachránili Brambillovu reputaci, odešli ze zápasu i čároví sudí.  
 
Roli hlavního rozhodčího si oba tenisté rozdělili, skóre zápasu oznamoval jeden z fanoušků. Nebylo potřeba dlouho. Lendl vyhrál celé utkání 6:2 a 6:0 a postoupil do druhého kola. "Byla to zábava, měli jsme to pod kontrolou, v klidu jsme to dohráli," okomentoval celou událost Stefanki.   
 
"Brambilla je dobrý a kvalitní rozhodčí. Rozhoduje zápasy po celém světě, prostě měl jen špatný den," říkal supervisor turnaje Ken Farrar po utkání.

Brambilla strávil zbytek turnaje jako čárový rozhodčí, Lendl se s turnajem rozloučil ve třetím kole, když nestačil na Stefana Edberga.


 

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud