8. března 2016 • 05:00

Šarapovová v potížích. Co musí vysvětlit, aby nepadl tvrdý trest?

Autor: iSport.cz, jon, jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Problém, který přinese konec kariéry? Zatím nelze vyloučit nic. Tenistka Maria Šarapovová neprošla dopingovým testem během letošního Australian Open a postihu se nevyhne. Vítězka pěti grandslamů měla v těle látku meldonium, které podle svých slov užívá již deset let a přehlédla, že je od letošního roku nově na seznamu zakázaných látek WADA.



Slavná tenistka prostřednictvím svého právníka John Haggertyho oznámila, že nebude žádat o přezkoumání B vzorku, aby celý proces maximálně urychlila. S tenisovou federací chce maximálně spolupracovat, provinění otevřeně přiznala. Evidentně dělá vše pro to, aby byl trest co nejnižší.

Nečeká ji ale lehký úkol, jak krátce po jejím oznámení řekla pro televizi Sky Sports Michele Verrokenová, bývalá šéfka britského antidopingového výboru. "Tato látka spadá do nejzávažnější kategorie. Nepatří mezi ty, které dostanete v lékarně bez receptu. Nikdo by jí nic takového nepředepsal, aniž by si neuvědomil, jaký tato látka může mít vliv na její výkon."

Jaký ji hrozí trest? Rozmezí může být podle britské antidopingové funkcionářky široké. "Nyní bude záležet, zda během slyšení přesvědčí, že měla o této látce předchozí lékařské záznamy a nebrala ji za účelem zvýšení výkonu. Pak může trest klesnout na dva až jeden rok. V opačném případě se může vyšplhat až na čtyři roky," odhadla.

ČTĚTE  BLOG JANA JAROCHA: Šarapovová jako Agassi? Ne. Je fajn, že platí padni komu padni>>

Šarapovová bude zatím provizorně suspendovaná s platností od 12. března a přijde s největší pravděpodobností o účast na Roland Garros, Wimbledonu i olympijských hrách v Riu. O výši trestu se ale ještě bude rozhodovat.

Podle Šarapovové vznikl problém následně: 22. prosince minulého roku dostala od WADA zprávu o aktualizovaném seznamu zakázaných látek. „Ale neklikla jsem na ten odkaz. Posledních deset let jsem brala látku, která se prvního ledna stala nelegální. Udělala jsem obrovskou chybu. Hluboce se omlouvám všem fanouškům, které jsem zklamala,“ pravila.

Maria Šarapovová na mimořádné tiskové konferenci, kde oznámila pozitivní dopingový test na tenisovém Australian Open
Maria Šarapovová na mimořádné tiskové konferenci, kde oznámila pozitivní dopingový test na tenisovém Australian Open

Až na první okamžiky tiskové konference zůstala vyrovnaná a mluvila pevným hlasem. Meldonium prý poprvé začala užívat v roce 2006, protože trpěla nedostatkem hořčíku, nepravidelným srdečním tepem a chtěla se preventivně chránit před cukrovkou, kterou mají v rodině. „Tohle byla jedna z medikací, kterou jsem dostala od rodinného lékaře,“ hájila se.

Dopis od Mezinárodní tenisové federace (ITF) oznamující její dopingový prohřešek obdržela před pár dny. Pozitivní test měla 26. ledna po prohraném čtvrtfinále Australian Open se Serenou Williamsovou .

Meldonium bylo přidáno na černou listinu kvůli podezření WADA, že je také zneužíváno ve vytrvalostních sportech pro zlepšení výkonnosti a populární je především v zemích bývalého Sovětského svazu. Od začátku roku na něj také několik sportovců z tohoto regionu mělo pozitivní test.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud