11. března 2016 • 15:20

SOUHRN aféry Šarapovové: Zakázaný lék už odhalili u 60 sportovců

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až čtyři roky bez tenisu. Takový trest hrozí tenisové hvězdě Marii Šarapovové za užití zakázaného léku. Po letošním Australian Open bylo pozitivně testována na meldonium, který patří od 1. ledna letošního roku mezi zakázané látky. Kdy padne rozsudek, čím budou argumentovat právníci, co si o celé kauze myslí osobnosti nejen světového tenisu? Kauzu kolem pětinásobné grandslamové vítězky jsme sledovali ONLINE. 



AKTUALIZOVAT

SOBOTA 12. BŘEZNA

12:10 ŠARAPOVOVÁ VAROVÁNÍ NEDOSTALA. Maria Šarapovová odmítla spekulace, že byla až pětkrát varována kvůli tomu, že meldonium bude od začátku letošního roku na listině zakázaných látek. VÍCE ČTĚTE ZDE »

9:15 CHYBUJÍ HVĚZDY JAKO ŠARAPOVOVÁ? Dopouštějí se také další tenisové hvězdy „úmyslné nedbalosti“, jak chování Šarapovové nazval šéf antidopingové agentury WADA Richard W. Pound? Většina jich spoléhá na odborníky, ale někteří si seznamy projdou také sami. VÍCE ČTĚTE ZDE »

PÁTEK 11. BŘEZNA

15:15 CHYTILI NEJEN ŠARAPOVOVOU. Podle mluvčího Světové antidopingové agentury (WADA) Bena Nicholse bylo na zakázanou látku meldonium testováno pozitivně již více než šedesát sportovců. VÍCE ČTĚTE ZDE.

12:00 BERDYCH VYSVĚTLUJE SVŮJ POSTUP. K dopingové aféře se vedle řady dalších vyjádřil i Tomáš Berdych. "Každý lék, který si beru, pečlivě konzultuji s lékaři. Vše si radši desetkrát ověřím, než něco vemu," říká česká jednička. VÍCE ČTĚTE ZDE.

10:00 MURRAY NECHÁPE JEDNÁNÍ SPONZORA. Do kritiky vlastního sponzora - společnosti head, se pustil Andy Murray, který nechápe fakt, že vedení firmy se navzdory dopingovému skandálu rozhodlo prodloužit s Marií Šarapovovou smlouvu. VÍCE ČTĚTE ZDE.

ČTVRTEK 10. BŘEZNA

18:40 NADAL SE PUSTIL DO KRITIKY, SVÉ SI ŘEKLA I KVITOVÁ. Do kritiky Marie Šarapovové se pustil i Rafael Nadal. "Udělala velikou chybu a musí za ní zaplatit," řekla bývalá světová jednička. Na adresu Rusky se vyjádřila i Petra Kvitová. "Je to pro Marii hodně špatné. Všichni bychom měli vědět, co svému tělu dáváme," řekla dvojnásobná wimbledonská vítězka. VÍCE ČTĚTE ZDE.

14:15 BUDE MÍT S ČÍM HRÁT. Výrobce raket Head na rozdíl od několika jiných sponzorů Šarapovovou po oznámení dopingu nezavrhl a hodlá s ní prodloužit smlouvu. Americká společnost Nike, švýcarský výrobce hodinek TAG Heuer i německá automobilka Porsche s pětinásobnou grandslamovou šampionkou po jejím pondělním přiznání, že měla při letošním Australian Open pozitivní test na meldonium, naopak přerušili spolupráci. Výkonný ředitel Headu Johan Eliasch soudí, že si Šarapovová za léta úspěšné spolupráce zasloužila právo na pochybnosti. "Upřímnost a odvaha, kterou prokázala, když oznámila a uznala svou chybu, byla obdivuhodná. Head je hrdý na to, že za Marií stojí teď i v budoucnu, a hodlá prodloužit její smlouvu," dodal.

13:30 TRÉNINK V LAS VEGAS. Šarapovová v emotivním vzkazu fanouškům na svém facebookovém profilu popsala, jak prožila první den po svém přiznání. O jejím tréninku na pláži čtěte ZDE.

STŘEDA 9. BŘEZNA

16:15 ROZHODNE SE AŽ K KVĚTNU? Ortel nad Šarapovovou a jejím nepovoleným užitím zakázaného léku meldoniumu nebude dle odhadů vyřčen dříve než v květnu. O osudu ruské tenistky bude rozhodovat tříčlenný tribunál. Šarapovová se může po vynesení rozsudku odvolat k Mezinárodní sportovní arbitráži.

15:40 ROČNÍ TREST PRO ŠARAPOVOVOU? Právník Marie Šarapové John Haggerty má se svým týmem jasný cíl. Pro ruskou tenistku se budou stažit "vydupat" trest zákazu činnosti na rok a menší. "To je je naše hranice úspěchu," říká Haggerty.

15:30 OBROVSKÁ OSTUDA PRO TENIS. Bývalý šéf antidopingové organizace WADA Dick Pound je k případu Marie Šarapovové nekompromisní. "Buď dobře věděla, co dělá, anebo to prostě nechtěla vědět. V každém případě, omluva pro to neexistuje. Pro náš sport je to obrovská ostuda. 

14:50 JE TĚŽKÉ TOMU VĚŘIT. Své si ke kouze Marie Šarapovové řekla i osmnáctinásobná grandslamová vítězka Chris Evertová.  „Je těžké tomu vůbec uvěřit. Stále to plně nechápu. Ona byla ta poslední v tenisové světě, od které bychom něco takového čekali. Na druhou stranu je to varování pro všechny ostatní, aby tyto záležitosti nepodceňovali," říká americká legenda.

14:25 PUTIN HÁJÍ RUSKÝ SPORT. K dopingovému případu Marie Šarapovové se vyjádřil i ruský prezident Vladimir Putin. "Užití meldonimu rozhodně není nějakou sondou do ruského sportu a nesmí být spojováno s ostatními sportovci, kteří svých fantastických úspěchů dosáhli čistým způsobem."

14:05 ŠANCÍ NA NÁPRAVU BYLO NĚKOLIK. Hned pět varování o změně listiny zakázaných medikamentů dostala v posledním měsíci v roce Maria Šarapovová. Ani na jeden nereagovala. VÍCE ZDE >>>

12:00 PRÁVNÍK HÁJÍ TENISTKU. "Nechci se teď bavit o tom, proč Maria lék užívala každý den po dobu deseti let. To nemá na tuto událost žádný vliv," říká právní Šarapovové John Haggerty v reakci na to, proč Šarapovová užívala lék, který v tak častém užívání ztrácel svůj původní léčebný účel.

11:55 LÉKAŘ ŠARAPOVOVÉ NEVĚŘÍ. "Moc by mě překvapilo, kdyby Marii nějaký doktor předepisoval tento lék po tak dlouhou dobu. Lék pak ztrácí svůj původní účel," říká šéf britské antidopingové organizace Nick Wojek. S ním souhlasí i kardiolog Tim Chico. "Maria nepodala žádné jasné vysvětlení, proč lék užívala," říká lékař. 

11:10 HLOUPÁ A STUPIDNÍ CHYBA. Ruskou krásku nešetří ani bývalý britský tenista Barry Cowan. "Nechápu, jak mohla být Maria tak hloupá. Musí si takové věci přece hlídat. Je zodpovědná za to, co se najde v jejím těle. Neznamená, že když bere nějaký lék, který je do té doby povolený, že to tak bude pořád. Je to z její strany nezodpovědnost."

11:00 WIGGINS ŠARAPOVOVOU NEŠETŘÍ. Naopak Šarapovovou nešetří olympijský vítěz v dráhové i silniční cyklistice a Bradley Wiggins. "Marii je mi na jednu stranu moc líto, na druhou je plně zodpovědná za to, co se stalo. Není omluvou, že meldonium se na seznamu zakázaných látek objevilo až od prvního ledna. Od toho má svůj podpůrný tým, lékaře, kteří jí měli říct, že to a to brát nemá a na co si musí dávat pozor.“

10:20 UZNÁNÍ OD KEYSOVÉ. Za Šarapovovovou se postavila i čtyřiadvacátá hráčka světa Keys Madisonová. Jednadvacetiletá tenistka ocenila přístup ruské tenistky. "Maria se ukázala jako skutečná šampionka," napsala na twitter podle mnohých budoucí světová jednička.

Ocenění vysekla Šarapovové i Madison KeysováFoto Twitter.com

9:50 PROBLÉM MOHOU MÍT I DALŠÍ.  Ruský ministr sportu VItalij Mutko varuje ostatní sportovce před používáním meldonia. Lék je podle jeho slov mezi ruskými sportovci populární. "Bohužel hodně sportovců tento lék bere, doufám, že tato aféra jim otevře oči," dodává Mutko.

9:30 SERENA: MARIA UKÁZALA VELKOU ODVAHU. K dopingové aféře Šarapovové se vyjádřila i úřadující světová jednička Serena Williamsová. "Maria ukázala charakter a odvahu. K celé situaci se postavila čelem. Myslím, že hodně lidí bylo překvapených tak otevřením přiznáním. Maria je ochotná nést za celou situaci následky, za nic se neschovává. Vyjádřila lítost a převzala plnou zodpověnost. To je hodně cenné."

9:15 EXPERT: ŠARAPOVOVÁ MÁ OBŘÍ PROBLÉM. S jakými následky může Maria Šarapovová po svém dopingovém přiznání počítat? Podle Michala Poláka z českého Antidopingového výboru by měla očekávat trest na horní hranici sazby, což by mohlo znamenat až čtyři roky bez tenisu. Takový trest by zároveň mohl znamenat konec kariéry osmadvacetileté tenistky. ROZHOVOR S MICHALEM POLÁKEM ČTĚTE ZDE >>>

Maria Šarapovová se kvůli tomuto medikamentu, který se vyrábí v lotyšské Rize, dostala do vážných problémůFoto Reuters

ÚTERÝ 8. BŘEZNA

18:00 JAK FUNGUJE ZAKÁZANÝ LÉK? Po šokujícím oznámení Marie Šarapovové, že neprošla dopingovým testem na Australian Open, se všichni začali ptát. „Celý tenisový svět si hledá na Googlu slovo meldonium,“ napsal na sociální síti britský hráč Alex Ward. Od začátku tohoto roku nepovolenou látku užívala ruská tenisová hvězda posledních 10 let. Lotyšská firma Grindeks, která ji vyrábí, však doporučuje úplně jiné užití. VÍCE ZDE>>>

Kolem způsobu, jakým užívala Maria Šarapovová zakázané meldonium, panují nejasnosti Kolem způsobu, jakým užívala Maria Šarapovová zakázané meldonium, panují nejasnostiFoto Koláž iSport.cz

16:15  STEJNÝ PROBLÉM MÁ I MISTR SVĚTA V RYCHLOBRUSLENÍ. Po zveřejnění dopingového skandálu Marie Šarapovové odhalila ruská média další dva domácí špičkové sportovce, kteří měli pozitivní dopingový test na meldonium. Od letoška zakázanou látku užili i pětinásobný rychlobruslařský mistr světa ve sprintu Pavel Kuližnikov a olympijský vítěz v shorttracku Semjon Jelistratov. Oba byli podle informací agentury R-Sport předběžně suspendováni.

15:35 CO SI MYSLÍ BÝVALÍ TRENÉŘI? Maria Šarapovová a dopingová hříšnice? U svých bývalých trenérů našla tenisová hvězda zastání poté, co včera překvapivě přiznala, že neprošla testem na Australian Open. „V mých očích udělala čestnou chybu, tvrdí Nick Bollettieri, zakladatel slavné tenisové akademie na Floridě. VÍCE ZDE>>>

15:00 MOŽNÁ ZTRÁTA? JDE DO MILIARD. Podle odborníka na sportovní marketing Nigela Currieho může Šarapovová utrpět největší finanční ztrátu, jakou kdy pocítil jakýkoliv sportovec. "Pokud by dostala čtyřletý trest, hovoříme o možné ztrátě ve výši 100 milionů liber (3,4 miliardy korun)," řekl Currie listu Evening Standard. 

13:00 KONČÍ UŽ TŘETÍ VELKÝ SPONZOR.  Slavná ruská tenistka už nebude ani tváří Porsche. "S politováním jsme si vyslechli nové zprávy o Marii Šarapovové a rozhodli se odložit naplánovanou spolupráci," napsalo vedení stuttgartské automobilky, která je součástí koncernu Volkswagen. Právě reklamní smlouvy tvoří tři čtvrtiny příjmů nejbohatší sportovkyně na světě, z roční sumy téměř 30 milionů dolarů je to asi 23 milionů. Dalšími významnými partnery Šarapovové jsou Head, Avon či Evian.

Automobilka Porsche přehodnotila spolupráci s Marií ŠarapovovouFoto Reuters

12:15 Judy Murryovou, matku druhého nejlepšího tenisty světa Andyho Murrayho a kapitáku britského fedcupového týmu, zaujal výrok Šarapovové ze včerejší tiskové konference. Proč nedošlo na oznámení konce kariéry, jak se původně spekulovalo? "Kdybych to měla udělat, nevyberu si hotel v centru Los Angeles s ošklivým kobercem," pravila Šarapovová. Murrayová ocenila ruskou tenistku za vkus. 

 11:20 Takto vypadá balení léku Meldonia, kvůli jehož užívání neprošla Maria Šarapovová dopingovým testem.

Takto vypadá balení léku Meldonia, kvůli jehož užívání neprošla Maria Šarapovová dopingovým testemFoto ČTK

11:00 DALŠÍ SPONZOR KONČÍ. Po výrobci sportovního oblečení Nike zareagoval na oznámení Šarapovové také její další sponzor - švýcarský výrobce hodinek TAG Heuer. "Měla s námi smlouvu do konce roku 2015. Jednali jsme o prodloužení, ale vzhledem k současné situaci k tomu nedojde," uvedla firma TAG Heuer v prohlášení. 

10:20 OSTRÁ KRITIKA OD BÝVALÉ JEDNIČKY. Vedle početného zástupu zastánců, kteří respektují její přístup k dopingovému prohřešku a ochotu vše vysvětlit a spolupracovat, má ruská tenisová diva Maria Šarapovová i některé ostré kritiky. Jejich zástup vede především někdejší hvězda světových kurtů Jennifer Capriatiová. Ta po Šarapovové vypálila salvu komentářů, jimž vévodí slova jako zlost a zklamání. A padly ještě ostřejší výrazy. VÍCE ČTĚTE ZDE>>>

Někdejší hvězda světových kurtů Jennifer Capriatiová se ostře pustila do Marie Šarapovové Někdejší hvězda světových kurtů Jennifer Capriatiová se ostře pustila do Marie ŠarapovovéFoto Koláž iSport.cz

Šarapovová užívala Meldonium: Co způsobuje? Kdo ho vyrábí?
- antiischemický lék, který se primárně používá na zlepšení krevního oběhu u lidí se srdečními problémy a s nedokrevností; řada sportovců ho používala ke zvýšení výkonu.
- Vyrábí ho lotyšská farmaceutická společnost Grindeks, lék se dá sehnat i volně přes internet.
- Nejvíce se prodává v postsovětských zemích, v USA jeho prodej nebyl schválen.
- Světová antidopingová agentura (WADA) zkoumala jeho účinky a v září loňského roku schválila, že meldonium od 1. ledna 2016 zařadí na seznam zakázaných látek.
- Informaci o zákazu používání meldonia zveřejnila WADA na svých stránkách s více než tříměsíčním předstihem, totéž učinila i Ruská antidopingová agentura.- Šarapovová podle svých slov užívá meldonium od roku 2006, protože trpěla nedostatkem hořčíku a měla nepravidelný srdeční tep, a také jako prevenci proti rodinné chorobě cukrovce.
- Kromě Šarapovové měli od začátku roku pozitivní test na meldonium krasobruslařka Jekatěrina Bobrovová a cyklista Eduard Vorganov z Ruska, ukrajinští biatlonisté Artěm Tyščenko a Olga Abramovová či etiopští běžci Endeshaw Negesse a Abeba Aregawiová, která závodí za Švédsko.

9:18 VELKÝ SPONZOR ODCHÁZÍ. Po oznámení pozitivního testu na doping Šarapovová  přišla o jednoho z hlavních sponzorů, díky nimž je už přes deset let nejlépe vydělávající sportovkyní na světě. Americká společnost Nike s ní přerušila spolupráci, prozatím po dobu vyšetřování případu. "Jsme smutní a zklamaní ze zprávy o Marii Šarapovové. Rozhodli jsme se ukončit s ní spolupráci po dobu vyšetřování, situaci budeme sledovat," oznámil Kejuan Wilkins, mluvčí firmy vyrábějící převážně sportovní oblečení a potřeby. 

5:50 JAK VELKÝ TREST HROZÍ? Krátce po oznámení Šarapovové pro televizi Sky Sports Michele Verrokenová, bývalá šéfka britského antidopingového výboru, odhadla, jak vysoký trest může ruskou tenistku čekat. "Tato látka spadá do nejzávažnější kategorie. Nepatří mezi ty, které dostanete v lékarně bez receptu. Nikdo by jí nic takového nepředepsal, aniž by si neuvědomil, jaký tato látka může mít vliv na její výkon." 

Rozmezí trestu může být podle britské antidopingové funkcionářky široké. "Nyní bude záležet, zda během slyšení přesvědčí, že měla o této látce předchozí lékařské záznamy a nebrala ji za účelem zvýšení výkonu. Pak může trest klesnout na dva až jeden rok. V opačném případě se může vyšplhat až na čtyři roky," řekla. VÍCE ZDE>>>

5:00 Přečtěte si BLOG redaktora deníku Sport Jana Jarocha. Jak vidí provinění Šarapovové? "Kdyby nešlo o tak vážnou věc, byla by tahle situace až úsměvná. Šarapovová nemá pouze vlastní tým, ale celý aparát lidí, který se stará o její kariéru i obchodní záležitosti. Po deset posledních let je nejbohatší sportovkyní světa a může si dovolit veškerý servis. Kdo jiný už si má tyto věci ohlídat, když ne právě ona?" Celý blog čtěte ZDE>>>

PONDĚLÍ 7. BŘEZNA

23:03 PRVNÍ REAKCE. Šéf ruské tenisové federace Šamil Tarpiščev je přesvědčen, že dopingový nález kariéru Marie Šarapovové neukončí. Doufá, že cesta na letošní olympijské hry do Ria de Janeiro pro slavnou tenistku není uzavřená. V rozhovoru pro server Sport-Express konstatoval, že aféra ruský tenis nepoškodí.

Ruské tenisové jedničky se zastala Martina Navrátilová, držitelka osmnácti grandslamových titulů. "Doufám, že všechno dobře skončí, protože mi to připadá jako nezaviněná chyba," napsala Navrátilová na Twitteru. VÍCE ZDE>>>

 21:18 PŘEKVAPIVÉ OZNÁMENÍ. Ruská tenistka Maria Šarapovová, vítězka pěti grandslamů a bývalá světová jednička, oznámila, že měla na lednovém Australian Open pozitivní test na doping. Dozvěděla se o tom před několika dny v dopise od mezinárodní tenisové federace (ITF). Léta užívala látku meldonium, která je však od letošního roku zakázaná. Končit kariéru, o čemž se od neděle spekulovalo, zatím nehodlá. Prozradila to na mimořádné tiskové konferenci. VÍCE ZDE>>>

 

K aféře Marie Šarapovové se vyjádřil i Vladimir Putin
K aféře Marie Šarapovové se vyjádřil i Vladimir Putin

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud