Pavel Novotný
24. března 2016 • 04:57

Serena sjela Djokoviče: Odměny? Až budeš mít dceru, pochopíš

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řekl větu, která ho stála místo ředitele prestižního turnaje v Indian Wells. Raymond Moore vyzval tenistky, aby na kolenou děkovaly Federerovi, Nadalovi a spol. za to, že mohou těžit z popularity mužského tenisu. Dost nešťastně následoval Mooreova slova i Novak Djokovič, který se snažil vysvětlit důvody, proč by muži měli brát na odměnách více. 



"Mužský tenis by měl bojovat o větší odměny, protože čísla nám ukazují, že máme víc diváků na zápasech. To je podle mého názoru jeden z důvodů, proč bychom měli být placeni lépe. Ale, víte, taky si nemůžeme stěžovat, protože v mužském tenise máme momentálně skvělé odměny,“ uvedla světová jednička.

To rozčílilo po změnu ženskou tenisovou královnu Serenu Williamsovou . "Kdybych měla dceru a syna a oba hráli tenis, nebyla bych synovi schopná říct, že se na turnajích zaslouží více peněz jenom proto, že to je chlap. Oba mají přece právo na stejné odměny bez ohledu na pohlaví. Věřím, že to Novak pochopí," poslala vzkaz otci jeden a půl roku starého syna Stefana.

A hned přidává další příklad. "Novak má syna. Pokud bude mít v budoucnu i dceru a oba případně hráli tenis, jsem zvědavá, jak by za ní  přišel a řekl jí, že její bratr bude mít více peněz jenom proto, že je muž," nešetří Djokoviče světová jednička.

Novak Djokovič ve finále jednoznačně dominovalFoto ČTK

Murray stojí za Serenou

Na straně Sereny stojí i velký Djokovičův rival Andy Muray. "Myslím si, že odměny pro muže i ženy na turnajích by měly být stejné. Navíc to načasování, kdy se o celé záležitosti začalo mluvit, mi přijde opravdu divné. Vždyť na ženské finále v Indian Wells (Serena Williamsová - Viktoria Azarenková) bylo plno, přišlo šestnáct tisíc diváků. To jasně ukazuje, že o ženský tenis je velký zájem," říká Skot.

Světová dvojka je navíc přesvědčená, že řada zápasů Sereny na probíhajícím turnaji v Miami bude mít daleko více fanoušků než spousta mužských duelů.

"Mužský tenis měl štěstí, že v posledních deseti letech se v něm objevila spousta mimořádně kvalitních hráčů a vyrovnanost zápasů byla nadstandardní. Ale z toho by měl těžit tenis jako celek, nejen jeho mužská část," pokračuje dvojnásobný grandslamový vítěz.

Serena Williamsová prohrála i své druhé letošní fináleFoto EPA

Ženská těla jsou jiná

Djokovičovi od kritiky okolí nepomohly ani věty, kterými se snažil vyjádřit pochopení pro tenistky. „Ženy obětují rodinný čas nebo dělají rozhodnutí, co se bude dít s jejich tělem, aby mohly hrát tenis. Vím, čím si fyzicky musí projít, a chápu, že jejich těla jsou výrazně jiná než mužská. Musí si projít mnoha věcmi, kterými my muži nemusíme, víte, hormony a různé věci, nemusíme chodit do detailů. Ženy ví, o čem mluvím,“ bruslil na tenkém ledě srbský tenista.

Na Novaka Djokoviče se však taková kritika, jako na bývalého šéfa podniku Indian Wells, nesnesla.

Celou kauzu o odměnách na turnajích vyvolalo prohlášení Reymonda Mooreho během "pátého grandslamu roku", kdy řekl. „Kdybych byl slečna hráčka, každý večer bych padl na kolena a děkoval bohu, že se narodili Roger Federer s Rafou Nadalem , protože to oni na svých zádech nesli tenis a dnes to samé dělají Djokovič s Murraym.“

Druhý den pod tlakem kritiky Moore na svůj post rezignoval. "Raymond Moore vzal za svá slova plnou zodpovědnost. To, že odstoupil, od něho bylo dobré rozhodnutí. Za rovné odměny pro hráče a hráčky jsme dlouho pracovali a mělo by to tak zůstat," říká výkonný ředitel WTA Steve Simon.

S tím souhlasí i americký tenista John Isner. "Vyjádření pana Mooreho bylo hodně ubohé. Způsobilo hodně zlé krve. Jsem zastánce rovných odměn, vyjádření bývalého ředitele Indian Wells bylo hodně nešťastné," uzavírá třináctý hráč světa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud