24. března 2016 • 12:30

Kingová, zakladatelka WTA, si došla pro Djokoviče. Dobře si popovídali

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Komunikace je základ. Tohle heslo razí Billie Jean Kingová, bývalá tenisová hvězda a zakladatelka WTA. Na tu nepřímo zaútočil svým výrokem, že by muži měli bojovat za vyšší prize money než ženy, Novak Djokovič.



Dvaasedmdesátileté Kingová si s ním došla při turnaji v Miami popovídat a bylo to prý příjemné setkání plné pochopení. „Chris (Evertová) a já jsme si skvěle popovídali s Novakem. Má úroveň, je to opravdový šampion,“ vysekla Kingová poklonu srbskému hráči.

Kingová byla v roce 1970 mezi devítkou rebelek, které se i přes hrozící sankce účastnili prvního ryze ženského okruhu. V roce 1973 stála u zrodu WTA. „Opravdu se divím, že Billie Jean nekandiduje na prezidentku Spojených států. Ona je rozená talentovaná politička,“ říká o ní Jan Kukal. To dokázala i současným setkáním s Djokovičem.

Podle Evertové mohl Djokovičův výrok souviset i s prostředím, kde vyrůstal. „Mnoho výroků má kulturní pozadí. Pochybuji, že by něco takového jako on řekli američtí hráči a za to je musím pochválit… Evropané bohužel přijali americké názory na rovnost pohlaví o něco později,“ pravila osmnáctinásobná grandslamová šampionka.

Kingová se zastala rovněž největšího hříšníka – šéfa turnaje v Indian Wells Raymonda Moora, jenž ženám navrhoval, aby každý večer klečely a děkovaly bohu, že se narodili Roger Federer s Rafaelem Nadalem, kteří táhli tenis, zatímco se ženy jen vezly.

„Znám Raymonda od šedesátých let. Jezdila jsem do JAR, když tam byl ještě apartheid a on skutečně pomáhal s ním bojovat. Vždy jsem si ho cenila, že pomáhal dobru. Teď mu je líto, co řekl. Chtěl být vtipný a řekl, co řekl. Nebudu ho za to odsuzovat, protože ho mám opravdu ráda a vykonal spoustu dobrých věcí,“ pravila Kingová, jež znovu ukázala, jak výjimečnou osobností je. Nerozdělovat svět hádkami, ale spojovat lidi a přesvědčovat je, to jsou její silné nástroje.

Novak Djokovič pózuje se srbskou vlajkou po svém triumfu na turnaji v Indian Wells
Novak Djokovič pózuje se srbskou vlajkou po svém triumfu na turnaji v Indian Wells

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud