13. dubna 2016 • 17:04

Tenisová senzace! Mladík Veselý zlomil světovou jedničku Djokoviče

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle je prvotřídní senzace z dílny českého mladíka Jiřího Veselého! Dvaadvacetiletý talent si ve druhém kole turnaje v Monte Carlu vyšlápl na světovou jedničku Novaka Djokoviče. V prvním měření sil s fenomenálním Srbem v kariéře zvítězil pětapadesátý hráč žebříčku za dvě hodiny a šest minut 6:4, 2:6 a 6:4. Naopak Tomáš Berdych ve druhém kole nečekaně vypadl po porážce 4:6, 7:6, 3:6 s Damirem Džumhurem z Bosny a Hercegoviny, jemuž patří 99. místo ve světovém žebříčku.



Novak Djokovič letos vyhrál 28 zápasů, jen jednou ve čtvrtfinále turnaje v Dubaji vzdal proti Felicianu Lopezovi, teď jeho šňůru uťal český mladík Jiří Veselý .

Srbský suverén s hráčem mimo první světovou padesátku prohrál poprvé od června 2010, Veselý si naopak připsal první triumf nad hráčem z Top 10. V osmifinále prestižního turnaje Masters se český tenista utká s domácím Gaelem Monfilsem, který si hladce poradil s Italem Paolem Lorenzim.

"Abych pravdu řekl, stále nemůžu uvěřit tomu, co jsem dokázal. Pro mě je to něco neuvěřitelného a samozřejmě úžasná výhra a neskutečný pocit, že jsem porazil top hráče. Je to moje první výhra nad hráčem z první desítky a hned Novak, takže neskutečný den. Doufám, že mi to pomůže do dalších zápasů," řekl Veselý.

VIDEO | Podívejte se, jak Jiří Veselý proměnil proti Djokovičovi mečbol:

Dvaadvacetiletý Veselý, jemuž patří v pořadí ATP 55. místo, vstoupil do prvního vzájemného utkání s Djokovičem v kariéře bez bázně a v úvodním setu při svém servisu zcela kraloval. Dařilo se mu první podání, úspěšně zkracoval hru a za celý set ztratil jen dva fiftýny. Soupeři naopak v deváté hře na čtvrtý pokus sebral servis a ujal se vedení.

Jiří Veselý v euforii po triumfu nad Novakem Djokovičem na turnaji v Monte Carlu
Jiří Veselý v euforii po triumfu nad Novakem Djokovičem na turnaji v Monte Carlu

Vyrovnanou druhou sadu pak Veselý, jenž dosud žádného hráče z elitní desítky neporazil, nezvládl v koncovce, v níž se dvěma úspěšnými brejkboly prosadil o šest let starší Djokovič. Po sérii tří brejků v úvodu rozhodujícího setu vedl český tenista 2:1 a náskok už udržel. První mečbol při soupeřově podání v deváté hře ještě neproměnil, při svém servisu už ale vzápětí nezaváhal.

Čtrnáctinásobný grandslamový šampion tak v 30. utkání v sezoně utrpěl první letošní porážku na kurtu, čtvrtfinále v Dubaji s Felicianem Lópezem musel skrečovat kvůli problémům s okem. Ve druhém kole Djokovič vypadl naposledy před třemi lety, kdy v Madridu nestačil na Grigora Dimitrova.

Berdych dostal facku

Třicetiletý Berdych, který měl v prvním kole volný los, loni v Monte Carlu prohrál až ve finále po třísetové bitvě s Novakem Djokovičem. S o pět let mladším Džumhurem hrál dosud na ATP Tour dvakrát, naposledy letos v lednu v Dauhá, a pokaždé vyhrál bez ztráty setu.

Dnes však Berdych přišel o první sadu a musel dohánět manko. V druhém setu promarnil český favorit vedení 4:1, ale tie-break ovládl hladce 7:1. V třetí sadě prolomil Džumhur jeho podání v šestém gamu a výhodu už udržel.

Ve zbývajících dvou gamech při servisu Bosňana měl Berdych pět brejkbolů, ale nedokázal je využít. Celkem Džumhur v zápase odvrátil osm z devíti Berdychových brejkových příležitostí.

Český daviscupový reprezentant kapituloval při druhém mečbolu za dvě a půl hodiny. Úvodní zápas na turnaji prohrál poprvé od říjnového turnaje v Pekingu.

Dvouhra - 2. kolo:

Džumhur (Bosna) - Berdych (6-ČR) 6:4, 6:7 (1:7), 6:3,
Wawrinka (4-Švýc.) - Kohlschreiber (Něm.) 7:6 (7:2), 7:5,
Paire (16-Fr.) - Sousa (Portug.) 6:4, 6:3,
Nadal (5-Šp.) - Bedene (Brit.) 6:3, 6:3,
Thiem (12-Rak.) - Daniel (Jap.) 4:6, 6:2, 6:0,
Veselý (ČR) - Djokovič (1-Srb.) 6:4, 2:6, 6:4,
Raonic (10-Kan.) - Cuevas (Urug.) 7:5, 2:6, 7:6 (7:5),
Pouille (Fr.) - Gasquet (9-Fr.) 4:6, 7:5, 6:1,
Goffin (11-Belg.) - Verdasco (Šp.) 7:6 (7:2), 2:6, 7:6 (7:1),
Monfils (13-Fr.) - Lorenzi (It.) 6:2, 6:4,
Granollers (Šp.) - A. Zverev (Něm.) 6:4, 4:6, 6:3.

 

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud