15. dubna 2016 • 17:34

Žila na Moravě, chodila s Čechy... Proč Hingisovou získali Švýcaři?

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Křestní jméno dostala po Martině Navrátilové, maminka je Moravačka z Rožnova pod Radhoštěm a ona sama tam do osmi let vyrůstala. Stále mluví výbornou češtinou, jejími partnery byli i dva čeští sportovci. Pojítek mezi Martinou Hingisovou a zemí jejích semifinálových sokyň je řada. A kdyby dopadly v polovině devadesátých let věci tak, jak si někteří představovali, mohla dokonce reprezentovat Česko.



Narodila se v Košicích, rané dětství strávila v Rožnově. „Vždycky jsem říkala, že jsem se tenis naučila v Česku,“ říkává Martina Hingisová . V jejím životním příběhu existuje několik kdyby...

Kdyby byly v devadesátých letech regule pro děti volnější a nezakazovaly geniálnímu dítěti hrát turnaje, protože je ještě příliš malé, možná by její maminka neodešla i s dcerou do Švýcarska.

A kdyby v roce 1996 nedošlo k incidentu s občanským průkazem během ligové soutěže, mohla Hingisová za Česko zřejmě nakonec hrát. „Bylo to opravdu blízko, strašná škoda,“ vzpomíná pamětník a také aktér tehdejších událostí Jan Kukal.

Melanie Molitorová se tenkrát rozvedla se švýcarským počítačovým odborníkem Andreasem Zoggem, v Rožnově stavěla dům a přemýšlela o návratu do Česka. Vzhledem ke skvělým vztahům s tehdy sílícím prostějovským tenisovým klubem měli jistou základnu i podporu.

„Měl jsem tehdy vysoce nadstandardní vztahy s její maminkou, která v té době plně velela Martinině kariéře. Musím říct, že to byla dvojice, která Prostějovu v cestě nahoru velice pomohla,“ je dodnes vděčný prostějovský boss Miroslav Černošek.

Start Hingisové byl nelegální


Jenže vztah k Česku se pošramotil v létě 1996. Prostějovský klub zbrojil na tehdy velmi prestižní zápolení o ligový titul tak, že do svých řad angažoval Hingisovou a Španěla Javiera Sancheze.

Hrát mohl jen jeden cizinec, tak se Hingisové narychlo vyřídil občanský průkaz. Jak později vyšlo najevo, neměla na něj nárok. Tudíž její start byl nelegální, proti čemuž se odvolal ve finále poražený Přerov. Prostějov o titul přišel, Hingisovi zase do značné míry ztratili vůli vrátit se.

„Martina a hlavně její matka z toho byly velmi rozladěné. Přitom vůbec nešlo o extraligu, ale o to, aby hrála za Českou republiku. Z toho bohužel sešlo, i když už to bylo skoro hotové,“ lituje dodnes Kukal.

V roce 1998 se tak Hingisová v Brně při čtvrtfinále Fed Cupu postavila českému celku vedenému Janou Novotnou a díky jejím třem bodům postoupily Švýcarky do semifinále. Zpátky jsou v něm poprvé až nyní po osmnácti letech. A Hingisová je znovu u toho.

Znovu ve švýcarském dresu...

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud