Jan Jaroch
21. dubna 2016 • 17:38

Kraťas i volej, to je NOVÁ Kvitová! Podívejte se, jak odvracela mečboly

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přelomová výhra sezony? Tenhle triumf Petry Kvitové má takový potenciál. Na stuttgartské antuce předvedla tři odvrácené mečboly, nesmírně pestrý mix tenisu s řadou kraťasů a 61 náběhy na síť, což musí být osobní rekord české tenistky! A především otočila mizerně načatý duel s rumunskou kouzelnicí Monicou Niculescuovou na 2:6, 7:6 (5), 6:2.



Kam se může ubírat tenis Petry Kvitové pod novým koučem Františkem Čermákem? Možná právě do sfér, v nichž ho mnozí chtěli vidět již dlouho. K agresivním úderům ze základní čáry přidává čím dál častěji hru na síti, čopovaný bekhend i s citem vyslané kraťasy. Levoruká Češka se zvedá v zatím mizerné sezoně i díky větší pestrosti tenisu.

Proti Niculescuové vyrukovala na síť v 61 případech, uspěla z toho ve 33 výměnách. I když nejde o ideální poměr, oddanost tomuto stylu pomohla nalomit soupeřčin rytmus a projít dál.

Zápasy s osmadvacetiletou Rumunkou týrající sokyně čopovanými forhendy a nepředvídatelnou hrou, z níž se točí hlava, se vyhrávají právě na síti. Ač tenhle styl nemá Kvitová zatím ve své DNA, ukázala při něm i šikovnou ruku. Několikrát se dokonce odhodlala k variantě servis – volej, nakonec i tři mečboly za stavu 5:6 ve druhé sadě při podání soupeřky zlikvidovala po fantastických zásazích.

VIDEO | Podívejte se, jak kreativně odvracela Petra Kvitová mečboly Rumunky:

Při prvním jí pomohlo ještě prasátko po těžkém forhendovém returnu, při druhém už vysekla náramný kontrakraťas letící téměř podél celé délky sítě, třetí smazala těžkým křížným volejem.

„Díky, že jste se mnou jeli na téhle horské dráze. Doufám, že jste si jízdu užili,“ napsala pak fanouškům na Twitteru.

Nejvíc volejů v životě

Nemohl to být větší kontrast. V prvním stuttgartském kole odrovnala Kvitová snaživou Američankou Louisu Chiriciovou 6:0, 6:0 za 54 minut. Ve čtvrtek strávila na centrálním dvorci 2 hodiny a 42 minut. Výsledek byl ale nakonec stejný – postup. Ve čtvrtfinále čeká světovou sedmičku čtvrtá hráčka žebříčku Garbině Muguruzaová.

"Nepamatuju se, jestli jsem někdy vyhrála zápas ze tří mečbolů. Možná to bylo poprvé," řekla šestadvacetiletá Kvitová na tiskové konferenci po utkání.

"Myslím, že jsem zahrála nejvíce volejů v životě," smála se Kvitová a dodala: "Ale vyplatilo se. Věděla jsem, že zezadu to s ní bude složité, protože od ní nepřiletí jeden míč stejně, a tak jsem využila každou šanci a tlačila se dopředu."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud