Ilona Kolářová
5. května 2016 • 17:05

Pád Kvitové z TOP 10 byl blízko. Tragédie, zlobila se na sebe

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obhájkyně už je z kola venku. Petra Kvitová titul na madridské antuce opět po roce oslavovat nebude a dokonce jí hrozilo, že vypadne, z první desítky světového žebříčku. Turnajová pětka skončila v osmifinále po prohře s Darjou Gavrilovovou z Austrálie 3:6 a 4:6. Během utkání se na sebe česká jednička zlobila, po vyřazení byla nakonec spokojená s tím, že ve Španělsku vyhrála dva zápasy a postupně se zbavuje bolestivých zranění. 



Pád ze světové desítky byl blízko. Ztráta bodů za loňský triumf v Madridu mohla znamenat, že se Petra Kvitová po pěti letech ocitne mimo Top 10, v němž figuruje od 9. května 2011.

Elitu by opustila, pokud by ve středu své duely vyhrály Španělka Carla Suárezová i Švýcarka Timea Bacsinszká. Ta však již odpoledne hladce podlehla Simoně Halepové a Rumunka tak desítku české jedničce zachránila.

VIDEO: Petra Kvitová na svoji soupeřku nestačila

Kvitová ráno před zápasem s Gavrilovovou navštívila Síň slávy madridského turnaje a zvěčnila se usmívající před plakátem se svým portrétem. Dobrá nálada ji ale v zápase brzy přešla. „To je tragédie!“ láteřila sama na sebe v závěru po jednom z nepřesných forhendů.

Aktuálně nejlepší Češka se i přes nepovedený vstup do sezony držela před Madridem na šestém místě žebříčku a zdálo se, že se jí pomalu začíná dařit. Poté, co ji začal trénovat František Čermák, si výrazně zlepšila letošní bilanci. Ta byla sice slabá (11:9), ale právě na antuce měla česká tenistka 5 výher ku jedné porážce.

V Madridu pak vyřadila v prvním kole Španělku Larru Arruabarrenaovou, ve druhém Rusku Jelenu Vesninovou. V zápase s Gavrilovovou (39. WTA) byla považována za favoritku, byť Australance se letos daří především na antuce a v Madridu neztratila ani set.

Rozhodly nevynucené chyby

Jenže šestadvacetiletá Kvitová v duelu s moskevskou rodačkou, se kterou letos prohrála rovněž ve dvou setech ve 2. kole lednového Australian Open, nepůsobila od úvodu dobře a začala ztrátou šesti fiftýnů v řadě. Soupeřka hrála odvážně, dobře podávala a tlačila z returnu při servisu Kvitové.

Svěřenkyně kouče Čermáka v hodinu a tři čtvrtě dlouhém utkání zahrála 22 vítězných míčů a udělala 30 nevynucených chyb. Během zápasu vypadala frustrovaně. Po špatném bekhendovém voleji dokonce hodila raketou.

Ve druhé sadě měla šanci, ale brejkbol na 4:4 nevyužila a zápas ukončila míčem do autu.  „Darja odehrála velmi solidní zápas,“ řekla na webu WTA Kvitová, kterou před cestou do Madridu trápil bolavý břišní sval ze Stuttgartu.

„Stále jsem se vypořádávala s bolestí. Týden jsem moc netrénovala a jsem ráda, že jsem v Madridu vyhrála dva zápasy. Zdravotně se cítím o něco lépe a můžu teď začít dělat trochu kondice a tenisového tréninku,“ řekla Češka.

Už šestou tenistkou, která musela tento týden kvůli zdravotním problémům turnaj vzdát, se stala čtvrtá nasazená Viktoria Azarenková. Běloruskou hráčku na kurt nepustily potíže se zády. Před duelem 2. kola postihly žaludeční problémy v úterý Lucii Šafářovou .

ŽEBŘÍČEK WTA
POŘADÍ JMÉNO POČET BODŮ
1. Serena Williamsová 8625
2. Agnieszka Radwaňská 5775
3. Angelique Kerberová 4840
4. Garbiňe Muguruzaová 4847
5. Viktoria Azarenková 4530
6. Petra Kvitová 3947
7. Simona Halepová 3660
8. Roberta Vinciová 3615
9. Maria Šarapovová 3431
10. Belinda Bencicová 3340

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud