6. června 2016 • 10:14

Naděje pro Rio. Na olympiádě by mohlo hrát až deset českých tenistů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až deset českých tenistů může jet na olympijské hry do Ria de Janeiro. Vyplývá to z dnešních žebříčků ATP a WTA. Na základě jejich redukovaného pořadí se uzavřela kvalifikace na srpnový turnaj pod pěti kruhy.



Jistotu startu na hrách by mělo mít ve dvouhře kvarteto žen Petra Kvitová , Lucie Šafářová , Karolína Plíšková a Barbora Strýcová a dvojice mužů Tomáš Berdych a Jiří Veselý . Šanci má ještě Lukáš Rosol , který je na hraně postupu.

Na základě žebříčku čtyřhry má právo startu v deblovém turnaji světová desítka Lucie Hradecká , která si k sobě vybere Andreu Hlaváčkovou . Druhý pár pro čtyřhru musí složit hráčky pro dvouhru a přání nastoupit společně vyslovily fedcupové hrdinky Plíšková se Strýcovou, úspěšnou deblistkou je ale i Šafářová.

Mužský debl by měl na olympiádě vytvořit osvědčený daviscupový pár Tomáš Berdych a Radek Štěpánek . Otázkou je, zda budou Češi mít šanci skládat jednu nebo dvě dvojice pro smíšenou čtyřhru. Jednu by mohli tvořit Berdych a Plíšková. Páry do mixu se ale budou dávat dohromady až v dějišti olympiády, přihlášky jsou do 9. srpna.

Mezinárodní tenisová federace (ITF) má podle pravidel kvalifikace na olympijské hry do středy 9. června poslat národním asociacím seznam postupujících. Ve stejný den se na Českém tenisovém svazu (ČTS) sejde sportovní ředitel Jaroslav Balaš s fedcupovým kapitánem Petrem Pálou, kteří navrhnou nominaci. Tu musí schválit výkonný výbor ČTS a odeslat nejpozději do 16. června zpět na ITF.

Zatímco ve dvouhrách bude hrát 64 hráčů, pavouky čtyřher tvoří jen 32 párů a nejblíže k medaili je ve smíšené čtyřhře, v které bude jen 16 párů.

Na olympiádě v Londýně 2012 získaly na trávě ve Wimbledonu Hradecká s Hlaváčkovou stříbro ve čtyřhře. Poslední medaili ve dvouhře vybojovala Jana Novotná, která skončila třetí v Atlantě 1996. Ve dvouhře mužů slavilo tehdejší Československo zlato díky Slovákovi Miloslavu Mečířovi v Soulu 1988.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud