8. června 2016 • 17:12

Šarapovová zná trest: dva roky za doping! Odvolá se, odmítá úmysl

Autor: ČTK, iSport.cz, pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruská tenistka Maria Šarapovová dostala dvouletý zákaz startů za užití látky meldonium, která figuruje na seznamu zakázaných látek. Jedna z nejlépe vydělávajících sportovkyní světa, která neprošla testem na letošním Australian Open se může na kurty vrátit na kurty po 25. lednu 2018.



Nezávislá komise Mezinárodní tenisové federace ITF nepodezírá Šarapovovou z vědomého podvodu, avšak zároveň podle ní nese ruská hvězda "plnou zodpovědnost za tak závažné pochybení".

Tenistka se hájila tím, že brala meldonium z lékařských důvodů deset let a nevěděla o tom, že Světová antidopingová agentura WADA lék od začátku letošního roku zařadila na seznam nedovolených prostředků.

Šarapovová v první reakci na své facebookové stránceuvedla, že rozhodnutí dokazuje, že dopingové předpisy neporušila záměrně. "Pokud jsem úmyslně neudělala nic špatného, proč jsem dostala dvouletý zákaz hraní?" táže se. Proto se okamžitě odvolá ke sportovní arbitráži CAS.

"Tenis mi chybí, stejně jako moji fanoušci, kteří jsou nejlepší na světě. Budu bojovat, abych se vrátila na kurty v co nejkratší době," uvedla vítězka pěti granslamových turnajů.

Po oznámení pozitivního testu přišla Šarapovová o tři z hlavních sponzorů, spolupráci s ní přerušily americká společnost Nike, švýcarský výrobce hodinek TAG Heuer i německá automobilka Porsche. Právě reklamní smlouvy tvoří tři čtvrtiny jejích příjmů, z roční sumy téměř 30 milionů dolarů je to asi 23 milionů.

Devětadvacetiletá ruská tenistka se v březnu stala první známou sportovní osobností, která oznámila, že měla pozitivní test na meldonium. Později se objevily desítky dalších nálezů, hlavně u sportovců z postsovětských zemí.

Lék meldonium, kvůli kterému neprošla Maria Šarapovová dopingovým testemFoto Profimedia.cz

Více o Marii Šarapovové čtěte ZDE>>>

Ruská tenistka Maria Šarapovová se už v sedmnácti letech dočkala prvního triumfu na Wimbledonu
Ruská tenistka Maria Šarapovová se už v sedmnácti letech dočkala prvního triumfu na Wimbledonu

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud