10. června 2016 • 13:13

Nominace na OH: Fedcupové hrdinky si spolu nezahrají, Rosol je na hraně

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lukáš Rosol zatím nemá jistou účast na olympiádě v Riu de Janeiro. Český tenisový svaz (ČTS) proto jedná s mezinárodní federací ITF o jeho možném doplnění do dvouhry. Vedení svazu dnes oznámilo nominaci, v které nechybí ve dvouhrách české jedničky Tomáš Berdych či Petra Kvitová a svaz rozhodl, že ve čtyřhře nastoupí stříbrné medailistky z Londýna Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou a druhou dvojici tvoří Lucie Šafářová a Karolína Plíšková.



Tenisový svaz na základě podkladů, které obdržel ITF, nominoval do dvouher Berdycha , Jiřího Veselého , Kvitovou , Šafářovou , Karolínu Plíškovou a Barboru Strýcovou . "Jen těsně se na list pro Rio nedostal Rosol , proto jsme neprodleně vstoupili do kontaktu s ITF a zjišťujeme, jaké jsou šance a možnosti, aby i Lukáš na olympiádě soutěž hrál," uvedl prezident ČTS Ivo Kaderka v tiskové zprávě.

Rosol má stále šanci do Ria jet, jelikož ITF teprve dostane jednotlivé nominace národních svazů a nezaplněná místa přerozdělí. "Myslím, že se dostanu, protože se hodně lidí odhlásilo, ale není to pro mě prioritní turnaj," řekl Rosol ČTK. Uzavírka složení pro olympijský turnaj je podle rozpisu kvalifikace ITF až 18. července.

Čtyřhru mužů budou hrát podle očekávání Berdych se Štěpánkem . Za ženy Hradecká s Hlaváčkovou a Šafářová s Karolínou Plíškovou. "Lucie Hradecká si jako desátá hráčka žebříčku s právem volby dle pravidel ITF zvolila Andreu Hlaváčkovou. Druhý pár vznikl na základě doporučení odborné komise ČTS, když jedno z hlavních kritérií bylo umístění jednotlivých hráček na žebříčku čtyřhry," vysvětlil Kaderka.

Desátá deblistka světa Hradecká s jedenáctkou Hlaváčkovou jsou párem na okruhu WTA a vedle stříbra z OH v Londýně 2012 jsou dvojnásobné grandslamové deblové vítězky. U druhého páru se hovořilo o možném spojení Plíškové se Strýcovou, neboť spolu vyhrály dvě rozhodující čtyřhry ve Fed Cupu. Na turnajích ale spolu nehrají, a tak svaz sestavil pár na základě žebříčku WTA, v němž je dvojnásobná grandslamová vítězka debla Šafářová na 14. místě, Plíšková 28. a Strýcová 42.

"Samozřejmě mě to mrzí, ale musím to vzít jako fakt. Tak to je, jedna z nás hrát nemohla a jsem to já. O to víc se budu soustředit na singla a budu se snažit v něm na olympiádě uspět," uvedla v prohlášení třicetiletá Strýcová.

Nominaci musí domácí svaz poslat na ITF do 16. června. Po jejím schválení ji ještě musí potvrdit plenární zasedání ČOV, které se uskuteční 18. července.

Složení páru či párů pro smíšenou čtyřhru bude sestaveno dle rozpisu soutěže až na místě. Přihlášky je nutno podat v dějišti turnaje do 9. srpna.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud