11. června 2016 • 04:57

Žádná lítost pro hvězdu. Federer se opřel do dopující Šarapovové

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro co nejpřísnější tresty za dopingové prohřešky se vyslovil Roger Federer. Grandslamový rekordman reagoval na kauzu Marii Šarapovové tvrdým prohlášením při turnaji ve Stuttgartu. „Jsem pro nulovou toleranci. Má samozřejmě právo hájit se jako každý jiný, ale nevidím velký rozdíl v tom, zda dopovala vědomě či nevědomě. Musíte si být stoprocentně jistí tím, co berete a znát účinky i důsledky svého jednání. Pokud tomu tak není, pak si zasloužíte trest,“ prohlásil čtyřiatřicetiletý švýcarský tenista.



Šarapovová staví svou obhajobu na nevědomosti, že bylo meldonium od ledna letošního roku přidáno na seznam zakázaných látek a její právník zdůrazňuje, že látku užívala kvůli svému zdravotnímu stavu. Mezinárodní tenisová federace však při zdůvodnění dvouletého trestu toto tvrzení odmítla.

„Pro rok 2016 neexistuje diagnóza ani terapeutické doporučení, které by podporovalo pokračování v užívání meldonia. Zvyk užívat lék v den zápasů či v době intenzivních tréninků souvisí se záměrem zvýšit vlastní energetickou hladinu. Zamlčení těchto skutečností dokonce i vlastnímu týmu a absence medicínského ospravedlnění užívání meldonia nevyhnutelně vede k závěru, že ho brala z důvodů zvýšení výkonnosti.“

Šarapovová meldonium užila před každým zápasem letos na Australian Open, pozitivní test měla 26. ledna po prohraném čtvrtfinále se Serenou Williamsovou .

Federer patří dlouhodobě k zastáncům přísných antidopingových opatření a volá po zvyšování počtu kontrol v tenise. Nyní zašel ještě dál. „Měli bychom krevní vzorky uchovávat 15 či 20 let kvůli zpětnému testování, abychom vystrašili potenciální podvodníky,“ doporučil.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud