Pavel Novotný
16. června 2016 • 14:20

Nekompromisní Murray o Šarapovové: Dopovala jsi a podváděla. Musíš pykat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro dopingový skandál Marie Šarapovové nemá Andy Murray žádné pochopení. Po svém postupu do druhého kola turnaje v Queen´s Clubu se k ostře sledované kauze znovu vyjádřil a pětinásobnou grandslamovou vítězku vůbec nešetřil. "Můj názor na celý případ se nezměnil, Maria musí za své činy nést zodpovědnost a být potrestána,"  říká světová dvojka.



"Říkal jsem to už několikrát. Pokud podvádíte a jste při tom chyceni, musíte pykat. Maria při zápasech získávala nad soupeřkami výhodu tím, že si pomáhala zakázanou látkou. Je na zodpovědných lidech, aby rozhodli o tom, jestli jsou dva roky trestu, který dostala, dostatečné, nebo ne. Ale můj názor je jasný," říká olympijský šampion.

Murray nemá pochopení ani pro obhajobu Šarapovové , která se hájí tím, že lék užívala již řadu let předtím jako prevenci před chorobami, které trápily její rodinu a souvisely s nepravidelným srdečním tepem a  cukrovkou.

"Tohle přece nemůže být žádná omluva. Pokud berete jakýkoliv lék, nesete plnou zodpovědnost za to, co se do vašeho těla dostane a zda je to legální či ne. Lékař vám musí říct, zda je to jen neškodný vitamín či lék. To je zásadní rozdíl. V takovém případě si musíte ověřit, zda je povolený."

Skotský tenista by dle svých slov nesvěřil svému managementu kontrolu nad užívanými léky, jak to bylo v případě ruské tenistky. Právě to se stalo Šarapovové osudným.

Šarapovová lék nepotřebovala

Agent ruské tenistky Max Eisenbud, který měl nad užívanými medikamenty kontrolu, Šarapovovou před meldoniem, které se na seznamu zakázaných látek objevilo 1. ledna letošního roku, nevaroval, protože v té době údajně řešil vážné soukromé problémy a na aktualizovaný seznam se nepodíval.

"Když já mám nějaké zdravotní problémy, dávám si maximální pozor na to, co beru. Měl jsem bolesti zad a boku a byl jsem velmi opatrný na užívané léky. Vždy si vše ověřuji u odborníků, abych měl jistotu," říká skotský tenista.

A Murray Šarapovovou nešetří i nadále. "Maria svůj lék nezbytně nepotřebovala. Brala ho, protože jí pomáhal v zápasech a ne jen pro primární potřebu, na kterou byl určen. Jeho použitím získávala během utkáních výhodu a to je prostě špatně."

A pokračuje. "Nepřísluší mi Marii soudit. Od toho jsou jiní. Odpovědné osoby musí rozhodnout o tom, zda Maria může hrát a zúčastnit se třeba i olympijských her, jak o to usiluje. Můj názor na celou věc však znáte, na tom se nic nemění," uzavírá skotský tenista.

Andy Murray není zdaleka jediným, kdo se do ostré kritiky dvojnásobné vítězky French Open pustil. Nedávno přišel s osrými slovy i Roger Federer. (Více zde>>>)

Definitivní verdikt nad Šarapovovou by měla vydat Sportovní Arbitráž soud (CAS) do 18. července.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud