Pavel Novotný
19. června 2016 • 04:57

Mladé hvězdy poráží legendu! Federer už na kurtu přestává stačit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další facka od dravého mladí. Roger Federer nestačil na turnaji v Halle v semifinále na domácí nastupující superhvězdu Alexandra Zvereva, které podlehl po setech 6:7, 7:5 a 3:6. V posledních měsících to však nebyl jediný úder od očekávaných příštích králů světového tenisu, po kterém švýcarský šampion klesl do kolen.



Už se o tom mluví dlouho. Ztrácí Roger Federer dech a ustupuje pomalu ze své slávy? Sedmnáctinásobný grandslamový šampion veškeré podobné spekulace s úspěchem odvrací a to přes fakt, že poslední titul z turnajů velké čtyřky slavil v roce 2012 ve Wimbledonu.

"Cítím, že pořád můžu soutěžit s nejlepšími. Pokud mi to zdraví dovolí, stále mám na to sbírat tituly,“ nechala se před nedávnem slyšet světová trojka. Právě zdraví však rodáka z Basileje v letošní sezoně trápí způsobem, který nepamatuje.

Nemoc, operace kolena, virová infekce, zraněná záda...To vše zapříčinilo, že švýcarská legenda odehrála letos 22 utkání s na ní nepříliš úchvatnou bilancí šestnácti vítězstvích a šesti porážek.

"Jsem frustrovaný. Je to pro mě hodně těžké období. Na druhou stranu jsem rád, že to jsou záda a ne koleno. Už vím, co od toho můžu očekávat. Se zády jsem měl problémy i v minulosti. Mám už zkušenosti s tím, jak dlouho probíhá léčba, co si můžu dovolit a co ne," řekl na začátku května Federer poté, kdy řešil další zdravotní  trable.

Ty mu zabránily zúčastnit se i druhého grandslamového turnaje roku French Open. "Kdybych nastoupil, zbytečně bych riskoval. Nebylo to snadné rozhodnutí, ale udělal jsem ho proto, abych mohl hrát ve zbytku sezony a prodloužil si zbytek kariéry," říkala bývalá světová jednička.

Thiem a Zverev začínají vládnout

Ale nejsou to jen zdravotní problémy, které trápí vítěze 88 turnajů. Pomalu totiž přestává stačit i na přicházející mladou generaci v čele s Dominicem Thiemem či Alexandrem Zverevem.

Pořádně spadeno má na tenisového velikána především o dvanáct let mladší Rakušan. Letos se s Federerem utkal již třikrát, po úvodní "zahřívací" porážce v Brisbane však v následujících dvou zápasech vládl on.

V Římě Švýcara porazil ve dvou setech 7:6, 6:4, o pár týdnů později si semifinalista letošního French Open svou show zopakoval tentokrát na nejoblíbenějším povrchu sedminásobného wimbledonského vítěze a ve Stuttgartu v semifinále vyhrál 3:6, 7:6, 6:4.

Zatím poslední ránu přichystal tenisové legendě zmiňovaný Alexander Zverev. Stále ještě devatenáctiletý Němec svého slavnějšího soka vyřadil v semifinále turnaje v Halle, ve svém prvním vzájemném utkání podlehl Federerovi letos v Římě.

Negativní bilanci s nastupujícími hvězdami má Švýcar i s Nickem Kyrgiosem, kterému podlehl v zatím jediném vzájemném utkání v minulém roce na antuce v Madridu.

Možná nejúspěšnější tenista všech dob nemá nijak oslnivou bilanci ani se současnou elitou. Proti Djokovičovi dokázal v posledních osmi zápasech uspět jen dvakrát, s Nadalem si vítězství za posledních šest utkání užil jednou. Dlouhodobě se mu daří v zápasech proti Andy Murraymu , kde Federer ovládl posledních pět zápasů.

Naváže Roger Federer na své slavnější časy ve Wimbledonu? Třetí grandslamový turnaj roku začíná přesně za týden, 26. června.

Federerova bilance s nastupující generací
JMÉNO VS. Federer VĚK NA ŽEBŘÍČKU TITULŮ
Dominic Thiem (Rak.) 2:1 22 7. 7
Nick Kyrgios (Aus.) 1:0 21 19. 1
Bernard Tomic (Aus.) 0:4 23 22. 3
Lucas Pouille (Fra.) 0:1 22 29. 0
Alexander Zverev (Něm.) 1:1 19 38. 0
Borna Čorič (Chor.) 0:1 19 49. 0



Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud