23. srpna 2016 • 10:48

Šampionka z Cincinnati Plíšková: Škrtnout Rio byl velmi dobrý krok

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijský zážitek a šanci na medaili vyměnila Karolína Plíšková za odpočinek a vyladění formy do zbytku tenisové sezony. A byla to výhodná směna. Po titulu v Cincinnati sama řekla, že rozhodně neprohloupila.



 Největší triumf kariéry jí vynesl 900 bodů do žebříčku a životní šek na 515 000 dolarů (12,3 milionu) korun. Především však v zatím nevýrazné sezoně udělala zářez, jenž ji může katapultovat až na Turnaj mistryň do Singapuru. Vždyť je v letošním bodovém hodnocení už devátá, tedy první nepostupující.

Plíšková se v polovině července olympiády vzdala a své rozhodnutí zdůvodnila obavou z viru zika. Na velký podnik v americkém státě Ohio se mohla důkladně připravit, zatímco většina největších konkurentek měla po Riu těžké nohy.

„Kdybych hrála olympiádu, tenhle titul bych nezískala. Nevím, jak bych si v Riu vedla, ale určitě bych byla unavená jako ostatní. Pro ty nebylo jednoduché, aby se sem vůbec po složitých přeletech dostaly, muselo se to na nich podepsat. Jsem šťastná, že jsem se rozhodla jinak. Vyplatilo se to,“ pravila Plíšková, jež v semifinále odrovnala světovou trojku Garbině Muguruzaovou a ve finále dvojku Angelique Kerberovou, tedy obě olympioničky. Němka v Riu dokonce absolvovala maximální počet zápasů a radovala se ze singlového stříbra.

Šampionka Australian Open Kerberová po finále pravila, že ji ani tak nesvázala možnost stát se světovou jedničkou, jednoduše už jí ale v nádrži nezbylo palivo. „Jsem jenom člověk, a ne stroj. Na kurtu jsem nechala všechny síly, co mi zbyly,“ pravila po hladké porážce od české tenistky 3:6, 1:6.

Plíšková díky triumfu vyletěla na 11. místo žebříčku a poprvé v kariéře je českou jedničkou. Víc ji však těšil předvedený výkon. „Nadchl mě. Hrála jsem agresivně a bez chyb, fungovalo mi podání, bekhend i forhend. Na tomhle zápase bych neměnila vůbec nic,“ těšilo vytáhlou českou hráčku, jež v pěti zápasech nastřádala 47 es a upevnila si pozici na čele letošní statistiky. Ve 45 zápasech této sezony (nepočítají se čtyři fedcupové) trefila už 407 es a má ohromný náskok před druhou Serenou Williamsovou (260 es ve 38 utkáních).

Třemi esy si Plíšková pomohla v závěrečném gamu finále, což ji obzvlášť těšilo. „Je důležité trefovat podání v klíčových chvílích,“ radovala se. A vzápětí se z opatrnosti odhlásila z turnaje v New Havenu, jenž je na programu tento týden. Už v pondělí začíná US Open a nová česká jednička tam bude opět na misi. Konečně přejít přes třetí grandslamové kolo, to je její další cíl.

ČESKÉ TENISTKY V TOP 100
11. Karolína Plíšková
15. Petra Kvitová
19. Barbora Strýcová
35. Lucie Šafářová
73. Kateřina Siniaková
90. Denisa Allertová

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud