Jan Jaroch
12. září 2016 • 20:42

Střet dvou českých ranařek. Úspěch Plíškové je bičem pro Kvitovou

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Jiří Vaněk se netají, že modeluje hru Karolíny Plíškové podle předlohy jménem Petra Kvitová. Za poslední měsíc přeskočila aspirantka svůj vzor. Po pěti letech shodila utlumenou wimbledonskou šampionku z pozice české jedničky a nyní na sebe strhla veškerou pozornost ve Flushing Meadows. Lokální rivalita může prospět oběma.



Andre Agassi a Pete Sampras, dva kohouti různého temperamentu na americkém smetišti. Justine Heninová s Kim Clijsterosovou, jež nepojilo velké přátelství a Belgie jim byla malá. To jsou jen dva z tenisových příkladů, kdy světové hvězdy ze stejné země dělaly jedna druhou lepší. Proto tenisový kouč Jan Kukal tvrdí: „Úspěch Plíškové potřebovala i Kvitová , zvedne i ji.“

Šestadvacetiletá Kvitová drží šňůru 19 vítězných zápasů proti krajankám, s žádnou z nich neprohrála přes čtyři roky. Přesto je dnes doma až druhá. Šlágrem je teď o dva roky mladší Plíšková, kometa posledních týdnů, která Kvitovou nikdy neporazila (0:2).

Je toho hodně, co je spojuje. Výborné podání, dravá hra, při níž nechtějí nikdy sundat nohu z plynu. „Jsou to obě velké holky, samozřejmě Petra je někde jinde, ale Kája by si z ní měla brát příklad. Musí hrát podobným stylem,“ nabádal ještě před dvěma lety v New Yorku kouč Jiří Vaněk svou svěřenkyni. A tuhle větu čas od času připomíná dál.

Kvitová se ohání levou rukou, využívá leváckých rotací, na které soupeřky nejsou tak zvyklé. Plíšková je na rozdíl od svého jednovaječného dvojčete Kristýny pravačkou. Rozdíly najdete i v jejich náturách. Po rodačce z Loun stéká veškerý tlak zápasu, má výjimečně šťastnou povahu pro tenis.

Citově křehčí Kvitová se někdy dokáže utopit ve svých náladách. Také nese na zádech mnohem větší batoh. V jednadvaceti se stala wimbledonskou šampionkou a globální celebritou. Od té doby byla poměřována jen s tímhle výsledkem, začalo ji ubíjet, co vše se od ní žádá.

Z Plíškové čiší větší jistota, tvrdí Kukal 

V tomhle světle vypadá Plíšková jako jiný živočich. Kariéru sune dopředu po kouscích, ale o to plynuleji. Největší úspěch ji zastihl až ve čtyřiadvaceti letech, kdy už má dost za sebou. Sama o sobě říká, že si potřebuje věci nejdříve osahat, aby si zvykla. „Hráčky, co se dostanou vysoko postupně, pak mají větší trvanlivost,“ připomíná jeden z tenistčiných manažerů Vladimír Houdek.

Trvanlivější je Plíšková i v zápasech. Když se nedaří, ničí Kvitová nervy svých fanoušků salvami nevynucených chyb. „Když se díváte na Plíškovou, cítíte z ní takovou jistotu. U Kvitové neustále hrozí, že riziko, které bere do brutálních úderů, přežene a vyhází se. Kdežto Plíšková zvládne i udržet míč ve hře, umí nechat soupeřku hrát,“ srovnává Jan Kukal.

Na druhou stranu má Kvitová už dva grandslamové tituly a před pěti lety ovládla i Masters. Pokud je skutečně na vlně, má strop výš než Plíšková. O tom svědčí i jejich rozdílná bilance v turnajových finále: Kvitová 17:6 – Plíšková 6:10.

Plíšková je zase konzistentnější tenistkou. Je to zápasový typ, vydrží hrát brutální porce turnajů, má také pevnější zdraví. To jsou předpoklady k tomu, aby se pohybovala výš ve světovém žebříčku a jednou třeba mohla být i jedničkou.

Obě stále patří k mladším hráčkám světové špičky, jež začíná být čím dál otevřenější. Kvitové by mohl prospět nový trenér, zřejmě odborník ze zahraničí, o němž se mluví.

Plíškovou obrovsky posílí newyorský zážitek. „Nemyslím si, že Kerberová může dlouhodobě dominovat tak jako letos, na to je její hra až moc náročná. Vítězky grandslamů se teď mohou dost střídat, ozvou se Halepová, Radwaňská a taky naše holky. Od příštího roku to bude hodně zajímavé,“ těší se fedcupový kapitán Petr Pála.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ    PETRA KVITOVÁ 
24 (21.3. 1992)  VĚK  26 (8.3. 1990) 
186 cm/72 kg   VÝŠKA/VÁHA  182 cm/70 kg  
pravou rukou  HRAJE  levou rukou 
6.  NA ŽEBŘÍČKU  16. 
6.  NEJVÝŠ NA ŽEBŘÍČKU  2. 
GRANDSLAMOVÉ TITULY  2
TURNAJOVÉ TITULY  17 
6 249 235 USD  PRIZE MONEY  21 070 291 USD 
VZÁJEMNÉ ZÁPASY 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud