Pavel Novotný
21. září 2016 • 19:20

Žádný Djokovič, Murray ani Wawrinka. Kdo nejlépe zvládá bitvy nervů?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pátý set už není o tenisu. Je o hlavě, fyzičce, psychické odolnosti. S takovým názorem se ztotožňuje řada hráčů i odborníků. Do velké míry to platí i v zápasech, kde o vítězi rozhoduje třetí sada. Kdo je na tom v současné době v tomto ohledu nejlépe? Jméno muže s železnými nervy váš možná trošku překvapí - Kei Nišikori.



Je to jen statistika, čísla, která nejsou vždy vypovídající. Přesto jsou velice zajímá. Tenisový server atptour.com, který podobné údaje zaznamenává, staví na první místo japonského tenistu a pátého hráče světa Kei Nišikoriho.  

Za svoji dosavadní kariéru odehrál vítěz jedenácti turnajů ATP 122 rozhodujících (třetích či pátých setů), z nichž 96 vyhrál a jen v 26 odešel poražen, což mu dává výsledné procento téměř 78% vyhraných duelů.

Kei Nišikori na US Open skončil na Stanislasu WawrinkoviFoto EPA

Svěřenec legendárního Michaela Changa se na Tour prezentuje nezničitelnou fyzickou kondicí i mentální silou, s kterou trápí i Djokoviče a spol. A čím déle zápas trvá, tím lépe pro něj.

Převedeno do praxe, pokud se už šestadvacetiletý tenista dostane do situace, že o postupu musí rozhodnout poslední set, v osmi z deseti takových případů odchází jako vítěz právě on.

Zápas se vyhrává ve vaší hlavě

Tenisoví odborníci na japonském tenistovi oceňují především fakt, že je schopen v klíčových chvílích zápasu navzdory únavě a psychickému vypětí ještě zvýšit tempo hry, nebojí se riskovat a sám se snaží o diktování výměn.

"V pátém setu už je jedno, jaký máte forhend, bekhend nebo servis. Rozhoduje to, jak jste silní mentálně, soupeře musíte přehrát ve své hlavě," popisoval ve své autobiografii legendární Andre Agassi .

Jak klíčová je statistika zvládání rozhodujícího třetího či pátého setu dokládá fakt, že každý z tenistů, který je v tomto ohledu v první desítce, byl alespoň chvíli na žebříčku hráčem první světové čtyřky, sedm z nich se stalo světovou jedničkou.

Novak Djokovič tentokrát musel slávu přenechat svému švýcarskému kolegoviFoto Reuters / Susan Mullane-USA TODAY Sports

Na druhém místě za Kei Nišikorim je současný král Novak Djokovič, třetí místo patří Björnu Borgovi, čtvrtý je Andy Murray a pátý vracející se grandslamový vítěz a olympijský medailista Juan Martin del Potro.

Jen pro zajímavost, z hvězd světového formátu v tomto ohledu zase tolik nevynikal například Ivan Lendl , kterému patří v žebříčku úspěšnosti v rozhodující sadě až dvacáté místo.

Nišikoriho parádní představení v klíčovém setu pokračuje i v pomalu končící sezoně 2016, kdy vyhrál 11 ze čtrnácti zápasů, které do klíčové fáze došly.

V tomto roce mu však patří "až" šesté místo, před ním jsou trošku překvapivě Australan John Millman, čtvrtý je Tomáš Berdych , na pomyslném bronzovém místě Milos Raonic, druhý je Novak Djokovič a lídrem je nastupující superstar světového tenisu Rakušan Dominic Thiem, který vyhrál neuvěřitelných devatenáct zápasů z dvaceti!

TOP 10 NEJLEPŠÍCH V ROZHODUJÍCÍCH SETECH
POŘADÍ JMÉNO VÝHER-PROHER PROCENTO ÚSPĚŠNOSTI
1. Kei Nišikori (Japonsko) 96-26 78,9 %
2. Novak Djokovič (Srbsko) 146-50 74,5 %
3. Björn Borg (Švédsko) 119-41 74,4 %
4. Juan Martin del Potro (Argentina) 76-32 70,4 %
5. Andy Murray (Velká Británie) 140-61 69,7 %
6. Jimmy Connors (USA) 232-104 69 %
7. John McEnroe (USA) 164-75 68,6 %
8. Rafael Nadal (Španělsko) 140-65 68,3 %
9. Pete Sampras (USA) 189-88 68,2 %
10. Rod Laver (Austrálie) 109-52 67,7 %

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud