Pavel Novotný
23. září 2016 • 19:31

Berdychova záhadná statistika. V čem je nejlepší na světě a kde hoří?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když má den a vyjde mu začátek zápasu, soupeř si dopředu může balit tašku. Platí to ale také naopak. Pokud mu vstup do utkání nesedne a prohraje první set, máte téměř jistotu, že prohraje. Přesně taková je současná tenisová realita Tomáše Berdycha. Pokud milujete sázení na tenisové zápasy, zvlášt pak v jejich průběhu, česká tenisová jednička vám může sloužit jako jedna z mála jistot.



Měsíc se trápil se zánětem slepého střeva. Během té doby si však stihl najít superkouče v podobě Gorana Ivaniševiče s cílem konečně zaútočit na vytoužený grandslam.

„Už roky je jedním z nejlepších na světě. Ale vyhrát grandslam, to chce něco víc. Ještě se může zlepšovat v hodně věcech. Potřebuje jít přes limit, aby dosáhl na výhru v grandslamu," říkal wimbledonský šampion v rozhovoru pro deník Sport. (VÍCE ZDE >>>

A že rodák z Valašského Meziříčí mezi světovou elitu patří, jasně dokazuje nejen svým postavením mezi TOP 10, kde se drží již řadu let, ale i další statistikou, jež potvrzuje jeho výjimečnost.

Tomáš Berdych se po měsíční pauze vrátil výhrou 6:3, 2:6, 7:6 nad Rusem Andrejem KuzněcovemFoto Reuters

O kterou jde? Pokud totiž Tomáš Berdych vyhrál v posledních 52 týdnech úvodní set, se stoprocentní jistotou také slavil triumf v celém zápase. Podle oficiálních statistik atpworldtour.com ovládl český tenista úvodní sadu ve 41 zápasech a ze všech také odcházel jako šampion. V tomto ohledu je také nejlepší na světě!

Na druhém místě je Novak Djokovič , který zaváhal v takovém případě jen jednou, ovšem utkáních, ve kterých získal první set, bylo výrazně více, rovných sedmdesát.

Pro zajímavost, Berdych v probíhající sezoně 2016 vyhrál v 27 případech první sadu, ani v jediném případě nebyl soupeř schopen utkání otočit. Blízko byl na probíhajícím turnaji v Petrohradu domácí Andrej Kuzněcov, který českého tenistu dohnal po prohrané první sadě až to tiebreaku ve třetí, kde podlehl 4:7.

Prohraný první set? Velký problém

V superlativech mluvila o světové devítce před časem i bývalá tenisová superstar Mats Wilander. "Tomáš je nejlepší z hráčů, kteří nikdy nevyhráli grandslam," prohlásila švédská ikona.

Proč tomu tak je, naznačuje i další statistický údaj, který už však k českému tenistovi tak příznivý zdaleka není. A tím je schopnost zvítězit v utkání, kde naopak první set ztratíte.

V tomto ohledu patří dvojnásobnému daviscupovému vítězi až 76. příčka, když v šestadvaceti zápasech, kdy úvodní sadu ztratil, slavil výhru jen ve čtyřech z nich.

Převedeno do řeči procent: že Berdych zvládne otočit nepříznivě se vyvíjející duel, je pravděpodobnost pouhých 15%! Před českým tenistou jsou v této statistice například Litevec Berankis, Brit Bedene, Argentinec Olivo, Portugalec Elias, ale třeba i Lukáš Rosol a Jiří Veselý .

Nový kouč Tomáše Berdycha Goran IvaniševičFoto Pavel Mazáč (Sport)

A kdo vede? Šampionem je zdaleka nejen v tomto ohledu Novak Djokovič, který otočil šest z dvanácti zápasů, kdy ztratil úvodní sadu, druhý je Dominik Thiem s bilancí 16-19, třetí Andy Murray .

"Z herního hlediska má všechno potřebné, aby vyhrál grandslam. Ale většina je v hlavě. Proto jsem tady. Povedlo se mi to s Marinem Čiličem, můžeme to zvládnout i s Tomášem. Nezáleží na věku, že je mu třicet jedna. Pořád je připravený, tohle je nejlepší možný čas. Příští rok to ukáže. Snad to zvládneme,“ prohlásil Goran Ivaniševič.

A právě schopnost otáčet nepříznivě se vyvíjejí zápasy může být pro Tomáše Berdycha klíčem k tolik vytouženému a zatím stále odpíranému grandslamu.

Vyhraný první set/vyhraný zápas
POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST VÝHRY/PROHRY ÚSPĚŠNOST
1. Tomáš Berdych Česko 41-0 100%
2. Novak Djokovič Srbsko 69-1 98,6%
3. Juan Martín del Potro Argentina 18-1 94,7%
4. Roger Federer Švýcarsko 32-2 94,1%
5. Kei Nišikori Japonsko 47-3 94%
* čísla vycházejí z údajů za posledních 52 týdnů
Prohraný první set/vyhraný zápas
POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST VÝHRY/PROHRY ÚSPĚŠNOST
1. Novak Djokovič Srbsko 6-6 50%
2. Dominik Thiem Rakousko 16-19 43,7%
3. Andy Murray V. Británie 6-8 42,9%
4. Rafael Nadal Španělsko 10-14 41,7%
5. Kei Nišikori Japonsko 12-17 41,4 %
* čísla vycházejí z údajů za posledních 52 týdnů

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud