Pavel Novotný
2. října 2016 • 14:36

Víkend snů! Kvitová a Turnaj mistryň, rekord Plíškové i Berdychův triumf

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lepší víkend z pohledu českého tenisu si fanoušek snad ani přát nemohl. Do čeho čeští hráči vlétli, to jim vyšlo. A nešlo jen o skvělé výsledky. Turnajové triumfy Petry Kvitové ve Wu-chanu, Kristýny Plíškové v Taškentu, Lucie Šafářové v deblu následovaný finálovým triumfem na turnaji v Šen-čenu mohou znamenat mnohem více, než se na první pohled může zdát.



Kvitová živí naději na Turnaj mistryň

Ještě před týdnem se tyto úvahy zdály zcela zbytečné. Spojení Petra Kvitová a Turnaj mistryň se mohlo jevit reálným jen opravdovým optimistům. V té době šestnáctá hráčka světa si těžko mohla dělat na účast mezi osmi nejlepšími větší naděje, což také sama potvrdila. "Nepřemýšlím o tom, je to hodně daleko," přiznala dvojnásobná wimbledonská šampionka.

V osmifinále turnaje ve Wu-chanu však po téměř tříapůlhodinovém boji porazila světovou jedničku Angelique Kerberovou a tím její veškeré komplikace na turnaji skončily.

Odpor rozjeté Češce kladla ve čtvrtfinále ještě Britka Kontaová, která padla po setech 3:6, 4:6, dál už to byla jasná záležitost. Světová pětka Halepová vymodlila tři gamy, Dominika Cibulková ve finále už ani to ne a za hodinu a tři minuty prohrála dvakrát 1:6. Nešťastná slovenská jednička musela na úvod zápasu skousnout i šňůru sedmnácti vítězných míčů soupeřky v řadě.

Petra Kvitová nedala svým soupeřkám žádnou šanciFoto Reuters

Po dvou letech si tak Petra Kvitová ve Wu-chanu zopakovala celkový triumf. "Zní to skvěle! Wu-chan je jedním z mých oblíbených turnajů a jsem ráda, že jsem znovu po delší době získala nějakou trofej," jásala česká hráčka, která získala svůj osmnáctý titul v kariéře.

"Když se na to teď zpětně koukám, tak myslím, že všechno začalo v Riu, od té doby hraju uvolněněji a víc si tenis užívám. Rio mi dalo moc. A nejen tenisově, ale vším. Medaile mě uklidnila vnitřně, dalo mi to moc, získala jsem sebevědomí a všechno, co potřebuju," potvrdila Kvitová.

Rodící se spolupráce s belgickým trenérem Wimem Fissettem, tak zatím funguje výborně. „Vím, že je skvělý kouč, to je jasné. Uvidíme, jak se všechno vyvine,“ říkala Kvitová, kterou však ve Wu-chanu doprovázel jen kondiční kouč David Vydra.

Co triumf znamená? Česká dvojka se díky vítězství posune na jedenácté místo v žebříčku a udržela si tak šance na účast na Turnaji mistryň v Singapuru.  V pořadí pro Singapur je Kvitová momentálně na 12. místě, na osmou postupovou pozici jí chybí už jen 592 bodů. Příjemná je jistě i prémie ve výši 471 tisíc dolarů (11,3 milionu korun).

Životní úspěch Kristýny Plíškové

"Já tohle pořád nechápu a doufám, že se v téhle republice najde trenér, který z Kristýnky dokáže vytáhnout, co v ní je. Protože potenciál je tam zrovna tak obrovský jako u Karolíny. V padesátce žebříčku musí jasně být,“ říkala před několika týdny v rozhovoru pro deník Sport bývalá trenérka sester Plíškových Zuzana Rolenčíková. (VÍCE ZDE >>>)

Teď se její slova začínají potvrzovat. Vítězka juniorského Wimbledonu z roku 2010 Kristýna Plíšková poprvé v kariéře ovládla turnaj WTA v Taškentu, když ve finále porazila Japonku Nao Hibinovou za hodinu a 47 minut 6:3, 2:6 a 6:3.

"Mám radost z prvního titulu a doufám, že se od toho konečně trošku odrazím někam ještě dopředu. Chtěla bych toho do konce roku vymáčknout co nejvíc," říkala spokojená tenistka.

Kristýna Plíšková ovládla turnaj v TaškentuFoto profimedia.cz

Vítězka deseti turnajů ITF si tak připsala svůj první a tedy i nejcennější triumf na okruhu WTA. Na rozdíl od své úspěšnější sestry Karolíny hraje Kristýna levou rukou, pokud však jde o servis, nic si se svým dvojčetem nezadá. Dodnes drží rekord v počtu es zahraných v zápase na dva vítězné sety, povedlo se jí to na letošním Australian Open, když zasypala soupeřku 31 nechytatelnými podáními.

"Tím, že má Tynda (Kristýna Plíšková) od pánaboha dar větší, tak jí to šlo všechno vždycky líp. Kája musela o tenise hodně přemýšlet. Ptávala se mě: Teď už to dělám správně? Ale pozor, když mluvím, že měla Tynda větší talent, tak jen ve srovnání s Karolínou, protože jinak obě dvě byly oproti ostatním v ročníku úplně někde jinde,“ potvrdila bývalá trenérka obou sester.

Že by však Kristýnu motivovala jízda Karolíny na US Open, odmítá. "Nemyslím si, že by mi úspěchy ségry nějak pomohly, ten tlak tam je. Snažím se s tím pracovat a máme každá svůj tenis," řekla Kristýna, které Karolína k výhře hned pogratulovala.

Co triumf znamená? Kromě již zmíněného největšího úspěchu kariéry jde i o razantní žebříčkový posun. Dosavadním maximem rodačky z Loun byla 86. příčka, v pondělí by se měla posunout na 66. místo. Konto Plíškové se rozroste o příjemných 43 tisíc dolarů (asi jeden milion korun).

Češky kralovaly i v deblu

Turnaj ve Wu-chanu ozdobily kromě Petry Kvitové precizními výkony i Lucie Šafářová s parťačkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, které ve finále porazily Barboru Strýcovou a deblovou světovou jedničku Saniu Mirzaovou 6:1, 6:4.

Finálový mač byl o to pikantnější, že si v něm zahrály i tři medailistky z olympijských her v Rio de Janeiro. Šafářová slavila v Brazílii bronz po boku Barbory Strýcové, Sandsová-Matteková rovnou zlato ve smíšené čtyřhře spolu s Jackem Sockem. O bronzovou medaili si na Hrách zahrála i Sania Mirzaová, spolu s krajanem s Bopannou však pohledli Lucii Hradecké a Radku Štěpánkovi .

Co triumf znamená? Lucie Šafářová vybojovala za dva roky spolupráce s Mattekovou-Sandsovou již sedmý titul, ale především si s definitivní jistotou zajistila účast na listopadovém Turnaji mistryň v Singapuru ve čtyřhře.

Lucie Šafářová (vlevo) slaví s Bethanií Mattekovou-Sandsovou triumf na US OpenFoto EPA

Berdych oživil naděje na Turnaj mistrů

Po stopách Petry Kvitové kráčí i Tomáš Berdych. Česká jednička také změnila trenéra a turnaje brázdí pod vedením wimbledonského šampiona Gorana Ivaniševiče. A zatím se mu poměrně daří. V Petrohradu došel do semifinále, na turnaji v Šen-čenu nejdříe v semifinále rodák z Valašského Meziříčí porazil Thomaze Bellucciho z Brazílie, v boji o třináctý turnajový vavřín zdolal Richarda Gasqueta 7:6, 6:7, 6:3.. 

Berdycha do finále v Petrohradu nepustil německý mladík ZverevFoto ČTK

Jednatřicetiletý Berdych obhajoval v Číně loňský titul a body tak nutně potřeboval pro zachování šance na účast na Turnaji mistrů. V současné době mu patří v žebříčku určujícím pořadí pro možnost startovat na klání pro nejlepších osm tenistů deváté místo, na stejné pozici je i v celkovém pořadí.

Co znamená finálový triumf? Upevnění pozice mezi nejlepší desítkou hráčů světa, ve které se česká jednička drží již šest let, ale především zachování šancí na listopadový Turnaj mistrů. Peníze už Berdych tolik řešit nemusí, za svoji kariéru si vydělal přes 610 milionů korun.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud