Pavel Novotný
15. října 2016 • 16:00

Djokovič v krizi! Křičel na sudího, zničil raketu i triko: Jsem vyhořelý

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezastavitelný, neunavitelný. Stroj na výhry, který nikdy nezvolní. Přesně tak působil ještě před několika týdny na tenisových dvorcích Novak Djokovič. Jak se však zdá, i na zdánlivě nezničitelném monstru se začíná projevovat únava materiálu. Světová jednička naposledy padla v semifinále turnaje v Šanghaji se Španělem Robertem Bautistou dvakrát 4:6. „Cítím se vyhořelý,“ přiznal srbský tenista.



Na letošním Roland Garros získal svůj poslední chybějící grandslamový titul. Od té doby dokázal zvítězit již "jen" na turnaji v Torontu, na US Open se dostal do finále, v Šanghaji do semifinále. Pro každého jiného by to byly výsledky, s kterými by musel být maximálně spokojen.

Ne však Novak Djokovič. Devětadvacetiletý tenista kromě toho totiž vypadl v prvním kole olympijského turnaje v Rio de Janeiro s Juanem Martinem del Potrem, ještě předtím skončil po šokující porážce ve třetím kole Wimbledonu s Američanem Querreym a naposledy vypadl s Šanghaji s devatenáctým hráčem světa Robertem Bautistou.

VIDEO: Djokovič neudržel nervy a zničil raketu

"Žebříček a tituly už pro mě nejsou tak důležité. Tenis stále miluji, chci vyhrávat, ale jsou tady i jiné věci," přiznala před časem světová jednička. A právě o postavení tenisového krále by Djokovič mohl brzy přijít.

Donedávna jeho suverénní vedení na čele žebříčku totiž začíná výrazně ohrožovat Andy Murray, který bude hrát v Šanghaji o titul. A pokud celé klání vyhraje, smrskne se jeho ztráta na Srba na "pouhých" 2415 bodů.  

"Nebudu si nic nalhávat. Cítím se vyhořelý. Ten tlak, který na mě poslední roky je, je obrovský. Potřebuju si odpočinout, hlavně po psychické stránce. Jsem vyčerpaný. Množství zápasů, které jsem musel za posledních patnáct až dvacet měsíců odehrát, je důvodem, proč se necítím dobře," přiznal svěřenec Mariána Vajdy a Borise Beckera.

Krize musela přijít, říká Djokovič

A že se nejedná o žádný jev, nad kterým by šlo jen tak mávnout rukou, potvrzují i další slova dvanáctinásobného grandslamového vítěze. "Musel jsem takovou zkušenost dříve či později udělat. Věděl jsem už dříve, že nemůžu na takhle vysoké úrovni hrát pořád po řadu let. Ale je dobře, že to přišlo. Mám další zkušenosti, které mi mohou pomoci připravit se na další měsíce."

VIDEO: Djokovič neušetřil ani svoje tričko

Djokovič se na turnaji v Šanghaji trápil již ve čtvrtfinále, když vydřel výhru nad až 110. hráče světa Mischou Zverevem, starším bratrem předpokládané budoucí superstar světového tenisu Alexandrem Zverevem. Německého tenistu zdolal až ve třech setech, když po prohraném prvním setu zachraňoval zápas až v tiebreaku setu druhého.

Nejistá hra světové jedničky pokračovala i v semifinálovém zápase proti Bautistovi. Po prohraném prvním setu vzteky rozmlátil raketu o dvorec. Tím však jeho výstup neskončil. Po jednom ze sporných míčků se pohádal s hlavním rozhodčím zápasu Carlosem Bernardesem a když následně poslal svůj forhend do sítě, rozerval na sobě vzteky tričko.

Ladí formu na Turnaj mistrů

Svou lepší stránku ukázal za stavu 0:1 na sety a 3:5 při podání soupeře, kdy fantastickými míčky roztleskal fanoušky a protáhl zápas o jeden game. Své podání však následně udržet nedokázal a v šestém vzájemném utkání poprvé Bautistovi podlehl.  

Bezprostředně po mečbolu se ještě pustil do slovní výměny s umpirovým rozhodčím. "Nechápu to rozhodnutí, které udělal. Když si jdete k lavičce vyměnit raketu, je všechno v pořádku. Ale když jsem si šel vzít nové triko, dostal jsem varování, tomu opravdu nerozumím. Hlavní rozhodčí chtěl být hvězdou utkání a to se mu i povedlo," zuřil Djokovič.

Djokovič se poustil i do hlavního rozhodčíhoFoto ČTK

Už vyblázněný Djokovič na tiskové konferenci alibi pro porážku nehledal. "Necítil jsem se psychicky vůbec dobře. Ale musím před výkonem Roberta smeknout, hrál výborně a byl dneska lepším tenistou, o tom není sporu. Měl jsem šance utkání otočit, ale nedařilo se mi podržet servis a to rozhodlo. Dělal jsem příliš mnoho nevynucených chyb v klíčových momentech, to se mi nesmí stávat," zhodnotil zápas rodák z Bělehradu.

O ukončení sezony však Djokovič navzdory vyčerpání neuvažuje. Rok by chtěl zakončit na Turnaji mistrů v Londýně. "Zkusím se co nejlépe připravit na závěr sezony. Vždycky jsem na Turnaji mistrů hrál dobře, zkusím na to navázat," uzavírá úřadující tenisový král.

DJOKOVIČOVY TURNAJE OD FRENCH OPEN 2016
TURNAJ FÁZE SOUPEŘ
Wimbledon 3. kolo prohra s Querreym
Rogers Cup vítěz turnaje ve finále porazil Nišikoriho
Olympijské hry 1. kolo prohra s del Potrem
US Open finále prohra s Wawrinkou
Sanghaj semifinále prohra s Bautistou



Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud