Pavel Novotný
17. listopadu 2016 • 04:35

Vzestupy a pády českých tenistů v sezoně: Kdo letí vzhůru a kdo se trápí?

Vstoupit do diskuse
0
  • Čeští tenisté, kteří se v končící sezoně výrazně posunuli v žebříčku nahoru, nebo dolůČeští tenisté, kteří se v končící sezoně výrazně posunuli v žebříčku nahoru, nebo dolůFOTO: Koláž iSport.cz

    Tenisovou sezonu 2016 už dělí od cílové pásky poslední metry a nachází čas na rekapitulování a hodnocení. Jak si vedli čeští hráči a hráčky, kdo zaznamenal za uplynulých dvanáct měsíců největší postup na žebříčku a kdo naopak největší pád? Podívejte se na jedenáct nejvýraznějších změn z pohledu českých tenistů oproti pozicím, na kterých se nacházeli ve stejný čas v loňském roce.

  • Adam Pavlásek (vzestup)

    Adam Pavlásek vystřelil tabulkou vzhůruFoto Profimedia.cz

    VĚK: 22

    NA ŽEBŘÍČKU (2016): 77. místo

    NA ŽEBŘÍČKU (2015): 160. místo

    POSUN O: 83 míst

    Dvaadvacetiletý Adam Pavlásek má za sebou velmi povedenou sezonu. Konečně se výrazně prosadil do vytoužené elitní stovky, v současné době mu patří 77. pozice a místo české trojky za duem Berdych, Veselý. Rodák z Bílovce má tři tituly z challengerů, na první zářez na okruhu ATP zatím čeká. Svoje kvality však již předvedl i Davisově poháru, když pomohl v deblu se Štěpánkem k barážovému vítězství nad Indií či k nečekanému bodu po boku Jiřího Veselého proti Austálii.

  • Radek Štěpánek (vzestup)

    Soustředěný Radek ŠtěpánekFoto Barbora Reichová (Sport)

     VĚK: 37

    NA ŽEBŘÍČKU (2016): 105. místo

    NA ŽEBŘÍČKU (2015): 197. místo

    POSUN O: 92 míst

    Za pár dní mu bude 38 let, přesto Radek Štěpánek stále prokazuje svoji vášeň pro tenis hrou i svými výsledky. V letošním roce se úspěšně drápal z tenisového záhrobí, kam se propadl díky zdravotním problémům.

    V kvalifikacích na grandslamy úspěšně ničil i o patnáct let mladší soupeře, na French Open sílu karvinského rodáka poznala i současná světová jednička Andy Murray, který byl dva míče od porážky a bojovného Čecha zdolal až po těti setech.

    "Tenis mě pořád obrovsky baví, rozhodně neplánuji končit ani se singlovou kariérou, říká dvojnásobný grandslamový vítěz.

  • Jan Šátral (vzestup)

    Český tenista Jan Šátral na turnaji v HamburkuFoto Profimedia.cz

    VĚK: 26

    NA ŽEBŘÍČKU (2016): 158. místo

    NA ŽEBŘÍČKU (2015): 224. místo

    POSUN O: 66 míst

    Životní úspěch si rodák z Mělníka připsal během letošního US Open, kdy se probil nejen třemi koly kvalifikace, ale v prvním zápase hlavní soutěže si proti McDonaldovi připsal i svůj premiérový vyhraný mač na grandslamu. Skončil až ve druhém kole na letošním účastníkovi Turnaje mistrů Monflisovi.

    Na turnajích ATP tak zatím odehrál jen tři zápasy, v 26 letech však má velkou část kariéry před sebou. Jeho maximum na žebříčku je 136. místo, na kterém byl v říjnu letošního roku. A světová stovka nemusí být pro 188 centimetrů vysokého tenistu nedosažitelnou metou.

  • Zdeněk Kolář (vzestup)

    Jiří Veselý (vlevo) a Zdeněk KolářFoto ČTK

    VĚK: 20

    NA ŽEBŘÍČKU (2016): 259. místo

    NA ŽEBŘÍČKU (2015): 651. místo

    POSUN O: 392 míst

    Na svůj první zápas na okruhu ATP zatím ještě čeká, přesto patří dvacetiletý Zdeněk Kolář k největším nadějím, který český mužský tenis má. Za rok se vyšvihl o téměř 400 míst, má již i daviscupovou zkušenost, i když jen v roli náhradníka.

    Jeden z nejtalentovanějších českých tenistů svou vizáží i šikovnou rukou připomíná legendárního Petra Kordu, zda se mu podaří se bývalé světové dvojce někdy přiblížit, ukáže až čas.

  • Lukáš Rosol (propad)

    Tenista Lukáš Rosol v Indii bojoval také s obrovským vedremFoto Profimedia.cz

    VĚK: 31

    NA ŽEBŘÍČKU (2016): 112. místo

    NA ŽEBŘÍČKU (2015): 55. místo

    PROPAD O: 57 míst

    Na časy, kdy byl 26. hráčem planety, už může Lukáš Rosol jenom vzpomínat. Letošní sezona brněnskému rodákovi vůbec nevyšla, ze čtyřiceti zápasů na okruhu ATP vyhrál pouhých šestnáct, na žebříčku se oproti stejnému období minulého roku propadl o 57 míst.

    Na grandslamech letos došel nejdále do 3. kola v Melbourne, jinak končil v prvních kolech. Na jeho obranu nutno říct, že na Roland Garros se o jeho konec postaral stejně jako na Australian Open Stan Wawrinka, na US Open zase Andy Murrray.

    Asi nejslavnějším momentem letošního roku z pohledu Lukáše Rosola tak zůstává jeho šokující vítězství v rozhodujícím pátém zápase prvního kola Davis Cupu s Německem proti vycházející superstar Alexandru Zverevovi, který na českého tenistu uhrál ve třech setech pouhých šest her.

  • Barbora Strýcová (vzestup)

    Barbora Strýcová slaví vítězství nad CornetovouFoto Reuters

    VĚK: 30

    NA ŽEBŘÍČKU (2016): 20. místo

    NA ŽEBŘÍČKU (2015): 41. místo

    VZESTUP O: 21 míst

    Ve věku, kdy by měla její kariéra pomalu nabírat klesající tendenci, prožila Barbora Strýcová svoji nejlepší sezonu v životě. V končícím roce si připsala 39 vítězných zápasů oproti 24 porážkám, na okruhu se letos dostala dvakrát do finále, ve třech případech dominovala na turnajích v deblu. Na grandslamech si zahrála v Austrálii osmifinále, v Paříži a Wimbledonu byla ve třetím kole.

    Nový pár vytvořila se světovou jedničkou v deblu Saniou Mirzaovou a společně už stihly vyhrát dva turnaje. A její fedcupovou pohádku, během které hrála klíčovou roli v obratu proti Francii a zisku třetího titulu v řadě, už dobře znáte.

    „Výhry, poháry a medaile neomrzí nikdy. Každý má speciální příběh a tenhle zvlášť pro mě bude sladký, až na něj budu vzpomínat,“ popsala svůj životní víkend plzeňská rodačka.

  • Kristýna Plíšková (vzestup)

    Kristýna Plíšková postoupila do fináleFoto Profimedia.cz

    VĚK: 24

    NA ŽEBŘÍČKU (2016): 60. místo

    NA ŽEBŘÍČKU (2015): 113. místo

    VZESTUP O: 53 míst

    Kdy, když ne teď. O dvě minuty starší dvojče Karolíny Plíškové Kristýna začíná pomalu ale jistě naplňovat slova bývalé trenérky obou dvojčat Zuzany Rolenčíkové.

    "Já tohle pořád nechápu a doufám, že se v týhle republice najde trenér, který z Kristýnky dokáže vytáhnout, co v ní je. Protože potenciál je tam zrovna tak obrovský jako u Karolíny. V padesátce žebříčku musí jasně být,“ říkala v rozhovoru pro deník Sport trenérka.

    Levoruké dvojče slavnější sestry letos vyhrálo svůj první turnaj WTA. Stalo se tak na turnaji v Taškentu. I letošní bilance rodačky z Loun je výborná, z 64 zápasů vyhrála 42 a stejně jako její sestra patří k nejlépe podávajícím hráčkám na světě. Nemusí dlouho trvat a ve fedcupovém týmu se objeví Plíškové hned dvě.

  • Kateřina Siniaková (vzestup)

    Kateřina Siniaková prohrála ve třech setechFoto Reuters

     VĚK: 20

    NA ŽEBŘÍČKU (2016): 53. místo

    NA ŽEBŘÍČKU (2015): 108. místo

    VZESTUP O: 55 míst

    Rodačka z Hradce Králové může být s uplynulou sezonou hodně spokojená. Z grandslamů ji nejlépe vyšel Wimbledon, kde se probila do třetího kola, v Bastadu a Tokiu došla až do finále a je jen otázkou času, kdy se i ona stane stabilní členkou veleúspěšného fedcupového týmu. Letošní bilance 46 výher a 24 porážek vypovídá sama za sebe.

    Dvacetiletá česká naděje je navíc i výbornou deblistkou, spolu s Barborou Krejčíkovou například na letošním US Open vyřadily Hlaváčkovou s Hradeckou, to samé se jim povedlo i na French Open, kde navíc přidaly šokující výhru nad v té době nezastavitelnou dvojicí Hingisová, Mirzaová. V Paříži je zastavily až v semifinále Makarovová s Vesninovou.

  • Lucie Šafářová (propad)

    Lucie Šafářová v Moskvě podlehla Australance Darie Gavrilovové 2:6, 2:6Foto Reuters

    VĚK: 29

    NA ŽEBŘÍČKU (2016): 63. místo

    NA ŽEBŘÍČKU (2015): 9. místo

    PROPAD O: 54 míst

    Pohádkovou sezonu 2015 prožila Lucie Šafářová. Finále na French Open, Turnaj mistryň, fedcupový titul a další úspěchy ji vynesly na životní páté místo, na konci roku 2015 jí patřila devátá pozice. Pak však brněnskou rodačku postihla bakteriální infekce, která má hlavní podíl na tom, že Lucie Šafářová by letošní sezonu, pokud jde o singlové výsledky, raději vymazala z paměti.

    Triumf v pražské Stromovce a osmifinále Wimbledonu byly asi jedinými světlými momenty Šafářové v letošní sezoně. Alespoň ve dvouhrách. Zato v deblu nohu z plynu česká tenistka rozhodně nenadala. Spíše naopak. Triumf s Mattekovou na US Open, finále na Turnaji mistryň, Wu-Chanu i Pekingu či bronzová medaile z olympijských her z Ria po boku Barbory Strýcové jsou dostatečnou záplatou.

    Po rozchodu s koučem Robem Steckleym, kterého nahradil František Čermák, však devětadvacetiletá tenistka hodlá v nové sezoně zaútočit opět na nejlepší. "Má na to, aby se dostala mezi dvacítku," nepochybuje nehrající kapitán českého daviscupvého týmu Petr Pála.

  • Lucie Hradecká (propad)

    Hradecká vyzve na Australian Open IvanovičovouFoto Profimedia.cz

     VĚK: 31

    NA ŽEBŘÍČKU (2016): 171. místo

    NA ŽEBŘÍČKU (2015): 53. místo

    PROPAD O: 118 míst

     Forhend i bekhend hraje oběma rukama, svým soupeřkám nahání strach agresivní hrou od základní čáry, díky svým vynikajícím deblovým kvalitám však září i při hře na síti. Přesto zažila Lucie Hradecká v této sezoně obrovský žebříčkový propad. Nyní se nachází až na 171. místě, což zdaleka nestačí na účast v grandslamových turnajích. A ani v kvalifikacích se rodačce z Prahy letos nedařilo. Hlavní soutěž si zahrála jen v Austráliii a Paříži, kde skončila hned v prvním kole, do Wimbledonu a US Open se ani neprobojovala.

    Úspěchy tak třicetiletá tenistka sbírala podobně jako Lucie Šafářová především ve čtyřhře, kde letos získala dva tituly - pokaždé po boku Andreji Hlaváčkové. Obě tenistky se však po vzájemné dohodě rozešly, svěřenkyně Jiřího Fencla se chce v nové sezoně mnohem více zaměřit na svoji singlovou kariéru. "Chci se vrátit minimálně do stovky světového žebříčku, ale ráda bych i výš," říká členka vítězného fedcupového týmu.

     

  • Tereza Smitková (propad)

    Tereza Smitková na svůj velký úspěch v kariéře čekáFoto profimedia.cz

    Pamatujete? V roce 2014 zazářila na wimbledonské trávě v té době dvacetiletá slečna, kterou neznala ani řada českých fanoušků. V Londýně vyřídila včetně kvalifikace šest soupeřek, než se zastavila v osmifinále na Lucii Šafářové. Fantastický rok českou kometu katapultoval na 57. místo světa, sezonu 2014 zakončila jako 83. hráčka světa.

    V březnu roku 2015 pomohla českému fedcupovému týmu postoupit při absenci Kvitové i Šafářové přes Kanadu, tím však začala hvězda hradecké rodačky rychle pohasínat. Minulou sezonu už vypadla z elitní stovky, skončila na 125. místě světa a letos to bude ještě o dalších více než padesát příček horší.

    Tereze Smitkové je stále jen dvaadvacet let, přesto pokud bude chtít výrazněji promluvit do tenisového dění na předních příčkách, bude muset strmý pád rychle zastavit. Nejlépe hned v sezoně 2017.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud