Pavel Novotný
2. ledna 2017 • 04:10

Kdo nahradí Nadala a další hvězdy? Největší naděje tenisu roku 2017

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo bude vládnout tenisovému světu v roce 2017?Kdo bude vládnout tenisovému světu v roce 2017?FOTO: sport

    Zdaleka ještě neřekli poslední slovo. Roger Federer, Rafael Nadal, ale třeba i Tomáš Berdych plánují v nové sezoně 2017 znovu promlouvat mezi nejlepší. Čas ale nezastaví ani oni. Mezi nejužší tenisovou elitu by se v nové sezoně rádi dostali borci, kteří už v té letošní dělali pořádný průvan. Podívejte se na sedm tenistů, o kterých by se v nadcházejícím novém ročníku mohlo hodně psát. 

  • NICK KYRGIOS (Austrálie)

    Nick KyrgiosFoto Reuters

    VĚK: 21

    NA ŽEBŘÍČKU: 13.

    VYHRANÝCH TURNAJŮ: 3

    O kom se v právě skončené sezoně 2016 z mladých vlčáků nejvíce mluvilo? Jasná volba. Australský tenista Nick Kyrgios zaujal fanoušky jak svými výkony s raketou, tak i nevybíravým chováním. Rodák z Canberry letos vyhrál tři turnaje, dostal se na své dosavadní maximum, kterým je současné třinácté místo. Ale také několikrát předvedl, proč není mezi tenisty příliš oblíben.

    Pro ostré slovo nejde daleko, když se mu nelíbí rozhodnutí rozhodčího či poznámka protihráče, dá to pořadně ostře najevo. A co třeba, když ho zápas nebaví? Tak ho prostě odchodí. Doslova. Naposledy to předvedl na turnaji v Šanghaji, kdy odflákl zápas s Mischou Zverevem. Za to dostal od tenisové federace mastnou pokutu a zákaz činnosti.

    "Pokud se jim to nelíbí, tak se na to nemusejí dívat. Ať prostě odejdou. Nic jim nedlužím," reagoval po zápas naštvaný Kyrgios směrem k pískajícím fanouškům. Za své chování se později omluvil.

    Právě on by se měl podle odborníků stát jednou z největších hvězd budoucnosti. Pod svá ochranná křídla by si ho rád vzal i legendární Pete Sampras, který uvažuje, že rozšíří řady tzv. "superkoučů".

  • ALEXANDER ZVEREV (Německo)

    Alexander ZverevFoto Reuters

    VĚK: 19

    NA ŽEBŘÍČKU: 24.

    VYHRANÝCH TURNAJŮ: 1

    Jako budoucí světovou jedničku vidí odborníci německého tenistu Alexandra Zvereva, který své předpoklady začal naplňovat už v končícím roce 2016. Hráč s ruskými kořeny si letos připsal první turnajové vítězství, může se pyšnit fantastickou statistikou 44 výher oproti 24 porážkám.

    Na rozdíl od Nicka Kyrgiose nemá Zverev žádné mimotenisové skandály a o své budoucnosti nepochybuje. "Chci být světová jednička. Věřím, že na to mám schopnosti a že se mi to podaří," má jasno rodák z Hamburku.

    Téměř dvoumetrového tenistu stále trénuje jeho otec, který svého syna dovedl k prvnímu triumfu na okruhu ATP v Petrohradu. Zverev na své cestě mimo jiné vyřídil i Tomáše Berdycha či ve finále Stana Wawrinku.

    O deset let starší bratr Alexandra Mischa Zverev, který má také německé občanství, je v žebříčku na 51. místě.

  • KYLE EDMUND (Velká Británie)

    Kyle EdmundFoto Kyle Edmund

    VĚK: 21

    NA ŽEBŘÍČKU: 45.

    VYHRANÝCH TURNAJŮ: 0

    Dlouho britský tenis čekal na to, až se najde někdo, kdo by za hvězdným Andy Murraym zaplnil kvalitativní i kvantitativní propast. Radost na Ostrovy přinesl až Daniel Evans (66. na žebříčku), který má navíc ve svých 26 letech velkou část kariéry ještě před sebou, ale především Kyle Edmund, jenž se během pár měsíců vyšplhal z tenisového podpalubí do elitní světové padesátky.

    Rodák z jihoafrického Johannesburgu nedisponuje takovým talentem jako Zverev či Kyrgios, na svém kontě už však má v letošní sezoně hodně zajímavé výsledky.

    Na US Open došel až od osmifinále, když cestou porazil Johna Isnera, aby skončil na Novaku Djokovičovi. Sílu Edmunda již poznali i Španělé Bautista Agut, Garcia-Lopez, David Ferrer či česká enkláva Štěpánek, Rosol i Veselý.

  • BORNA ČORIČ (Chorvatsko)

    Borna ČoričFoto Reuters

     VĚK: 20

    NA ŽEBŘÍČKU: 48.

    VYHRANÝCH TURNAJŮ: 0

    Byl už 33. hráčem planety, pak se jeho let žebříčkem maličko přibrzdil. Přesto patří horkokrevný Borna Čorič k největším nadějím světového tenisu. Rodák ze Záhřebu začal letošní sezonu fantasticky, v čínské Chennai se dostal až do finále, kde skončil na Wawrinkovi, to samé se mu povedlo v indické Marrákéši.

    Na nejdůležitějších turnajích roku se mu však zdaleka nedařilo podle představ. Na French Open došel do třetího kola, jinak skončil vždy na prvním soupeři. Podobně jako u Kyrgiose je největším Čoričovým soupeřem vlastní psychika.

  • KAREN CHAČANOV (Rusko)

    Karen ChačanovFoto profimedia.cz

     VĚK: 20

    NA ŽEBŘÍČKU: 53.

    VYHRANÝCH TURNAJŮ: 1

    V žebříčku přeskočil legendárního Michaila Južného, na ruskou jedničku Kuzněcova mu schází pouhých sedm míst. Karen Chačanov už v této sezoně jasně prokázal, že hodlá útočit na cíle nejvyšší.

    Bez dvou centimetrů dva metry vysoký tenista letos ovládl turnaj v čínském Čcheng-tu, na okruhu ATP letos odehrál 22 zápasů a pyšnit se může fantastickou bilancí třinácti vítězství a devíti porážek. Na premiérovou sezonu vynikající počin. 

    A sebevědomí má ruský mladíček dostatečně. "Byl jsem jasně lepší, utkání jsem od začátku kontroloval, neměl jsem problém," prohlásil například po své čtvrtfinálovém vítězství na challengeru v Prostějově Unicredit Czech Open nad Rosolem.

    "Bude obrovskou hvězdou, záleží jen na něm, jestli dokáže naplnit svůj potenciál. Má na to, aby byl nejlepším hráčem světa," mají jasno experti.

  • TAYLOR FRITZ (USA)

    Taylor FritzFoto profimedia.cz

     VĚK: 19

    NA ŽEBŘÍČKU: 76.

    VYHRANÝCH TURNAJŮ: 0

    Už nějakou dobu americký tenis hledá náhradu za Andy Roddicka. John Isner je sice solidní tenista širší světové špičky, ale na absolutní elitu stále nemá. A v jednatřiceti letech už to ani na žádný velký progres nevypadá. Přání zámořských fanoušků by tak mohl splnit devatenáctiletý Taylor Fritz.

    Rodák ze Santa Fé disponuje jako řada jeho krajanů v čele s Querrym či Isnerem vynikajícím servisem a agresivní hrou. Jeho 193 centimetrů mu k tomu také dává ty nejlepší předpoklady. V srpnu letošního roku se Fritz dostal tři místa od vysněné padesátky, konec roku mu však tolik nevyšel.

    Podle řady tenisových odborníků však budoucnost patří právě jemu. Nejblíže svému prvnímu titulu na okruhu ATP měl Fritz na domácím turnaji v Memphisu v únoru letošního roku, kdy skončil ve finále na Nišikorim. Hru devatenáctiletého mladíka zná velmi dobře i Radek Štěpánek, který Američana v obou letošních zápasech porazil.

  • DANIIL MEDVEDĚV (Rusko)

    Daniil MedveděvFoto profimedia.cz

    VĚK: 20

    NA ŽEBŘÍČKU: 99.

    VYHRANÝCH TURNAJŮ: 0

    S Chačanovem má společného opravdu mnohé. Věk, na centimetr stejnou výšku, místo narození v Moskvě a v neposlední řadě veliký talent. Daniil Medveděv patří k dalším ruským nadějím, které by mohly v nadcházející sezoně zaútočit na špičku. Stý hráč planety teprve zkušenosti sbírá, na okruhu odehrál letos deset zápasů s vyrovnanou bilancí 5:5.

    Medveděv má mezi svými pěti skalpy na ATP okruhu například vítězství nad Argentincem Horaciem Zeballosem, ale především Srbem Viktorem Troickim, kterého porazil v říjnu letošního roku na domácím turnaji v Moskvě.

  • JOŠIHITO NIŠIOKA Japonsko)

    Jošihito NišiokaFoto profimedia.cz

    VĚK: 21

    NA ŽEBŘÍČKU: 100.

    VYHRANÝCH TURNAJŮ: 0

    Svému slavnějšímu krajanovi Kei Nišikorimu zatím nemůže konkurovat ani náhodou. Přesto už o sobě dal Jošihito Nišioka docela vědět. Na žebříčku se vyšplhal na 85. místo a když se nyní nachází o patnáct míst níže, ve svých jednadvaceti letech však představuje pro zemi vycházejícího slunce velikou naději.

    Jako většina jeho krajanů ani on nedisponuje nějakou převratnou výškou, spíše naopak. Zjevný handicap 170 centimetrů však vynahrazuje šikovností a zarputilostí, své soupeře navíc trápí i svojí šikovnou levačkou.

    A že je to velmi kvalitní tenista už několikrát dokázal. Na turnaji v Atlantě postupně vyřadil Brita Evanse, 38. hráče světa Ukrajince Dolgopolova, ve čtvrtfinále Argentince Zeballose, aby v semifinále po třísetové bitvě podlehl Kyrgiosovi.

    A bilance na okruhu ATP v letošní sezoně? Deset vítězství oproti dvanácti porážkám je pro japonského mladíka výborný vklad do budoucnosti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud