Pavel Novotný
30. prosince 2016 • 04:35

Věk i vyčerpání. TOP 6 tenistů, kteří ukončili v roce 2016 kariéru

Autor: Pavel Novotný, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
  • Známí tenisté, kteří v roce 2016 ukončili kariéruZnámí tenisté, kteří v roce 2016 ukončili kariéruFOTO: Koláž iSport.cz

    Na kurtech celého světa sklízeli řadu úspěchů, ale soupeře s jménem Čas porazit nemohli. Tak to bylo v tom lepším případě. Další hráči a hráčky mohli mít řadu let na okruhu ještě před sebou, do cesty se jim však postavilo zranění či vážná nemoc. Podívejte se na přehled šesti tenistů, kteří v roce 2016 nebo krátce předtím ukončili kariéru.

  • Lleyton Hewitt (Austrálie)

    Lleyton HewittFoto profimedia.cz

    Největší osobností, která se v končícím roce definitivně rozloučila s aktivní kariérou, byl bezpochyby Lleyton Hewitt. Australský tenista dosáhl na okruhu absolutního maxima. Na postu světové jedničky strávil osmdesát týdnů, do dnešního dne mu patří primát nejmladšího hráče, který kdy na trůn pro nejlepšího tenistu planety usedl. Stalo se tak v listopadu roku 2001 ve věku 20 let a 9 měsíců.

    Australská legenda za svoji kariéru vyhrála třicet turnajů včetně dvou grandslamových, vynikající byl i jako deblista, kde se probil až na osmnácté místo světa. Českým divákům se naposledy představil v březnu minulého roku, kdy v rámci prvního kola Davisova poháru prohrál ve čtyřhře po boku Sama Grotha s českým párem Pavlásek, Veselý.

    S kariérou se rodák z Adelaide rozloučil symbolicky na domácím Australian Open v letošním roce, když ve druhém kole prohrál s Davidem Ferrerem. "Je to divný pocit. Aréna Roda Lavera, to je pro mě jako druhý domov. Měl jsem to štěstí, že jsem tu mohl být dvacet let v řadě. Říkal jsem si, že je to perfektní místo, kde ukončit kariéru. Mám z toho husí kůži," loučil se s veleúspěšnou kariérou Hewitt.

  • Jarkko Nieminen (Finsko)

    Jarko Nieminen svého soka opravdu nešetřilFoto Profimedia.cz

    Oficiálně ukončil kariéru v roce 2015, na kurtech se však proháněl i v následující sezoně, kdy pomáhal finskému týmu v daviscupových zápasech proti Zimbabwe (zimbabwského soupeře porazil třikrát 6:0) a Dánsku.

    Suverénně nejlepší finský tenista historie Jarkko Nieminen si kromě French Open zahrál na každém grandslamovém turnaji čtvrtfinále, na okruhu vyhrál dva turnaje a v červenci roku 2006 ho žebříček registroval na skvělém třináctém místě.

    Jarkko Nieminen byl i vynikajícím deblistou, vyhrál pět turnajů, na Australian Open a Roland Garros se dostal do semifinále.

    V současné době pětatřicetiletý tenista drží do této doby jeden zajímavý rekord, v roce 2014 na Masters v Miami zničil v prvním kole Australana Bernarda Tomice za 28 minut a 20 sekund 6:0, 6:1. Tento čas je stále platným rekordem, pokud jde o nejkratší dohrané utkání na okruhu.

  • Ana Ivanovičová (Srbsko)

    Ana Ivanovičová končí v 29 letech kariéruFoto Reuters

    Devětadvacetiletá Srbka, bývalá světová jednička a vítězka Roland Garros z roku 2008, oznámila odchod ke konci roku na facebooku, důvodem jsou především opakovaná zranění.

    "Bylo to těžké rozhodnutí, ale dosáhla jsem mnoha úspěchů. Na ty ale člověk potřebuje být stoprocentně fit a mě často brzdila zranění. Můžu hrát pro sebe a pro své fanoušky pouze na úrovni, na jakou jsem zvyklá, což už ale nejde. Je čas jít dál," uvedla Ivanovičová.

    Bělehradská rodačka se loučí jako 63. hráčka světového žebříčku. Na kontě má 15 vyhraných turnajů, přičemž poslední titul získala před dvěma lety v září v Tokiu.

    Největších úspěchů dosáhla Ivanovičová v letech 2006-2008. Vyhrála velké turnaje v Montrealu či Indian Wells a dostala se do tří grandslamových finále. V roce 2007 na French Open a na začátku další sezony na Australian Open ještě na titul nedosáhla, ale v červnu 2008 dobyla antukovou Paříž a stala se světovou jedničkou.

    Posledním zápasem kariéry Ivanovičové tak zůstane srpnová porážka s českou tenistkou Denisou Allertovou v prvním kole ve Flushing Meadows. O týden později Srbka oznámila, že kvůli zraněním zápěstí a prstu na noze vynechá zbytek sezony.

    Tenistka, jež byla kromě sportovních kvalit oblíbena u fanoušků i díky svému atraktivnímu vzhledu, je od letošního července vdaná za německého fotbalistu Bastiana Schweinsteigera.

  • Nicole Vaidišová (Česko)

    Vaidišová při volejiFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Byl to velký okamžik, když se v září roku 2014 Nicole Vaidišová po téměř pětileté přestávce pokusila obnovit profesionální kariéru. Bývalá sedmá hráčka světa z okruhu odešla kvůli ztrátě motivace v pouhých dvaadvaceti letech a její comeback byl hodně sledovanou událostí.

    "Návrat mezi elitu pro ni bude strašně obtížný. Je těžké se vracet po několik měsíců trvající pauze, natož pak po téměř pěti letech," argumentovala řada hráček i tenisových odborníků.

    Přesto to rodačka z Norimberku zkusila a nebylo to vůbec marné. Z nulové pozice se vyšplhala až do poloviny třetí stovky a znovu dokazovala, že tenis ani náhodou nezapomněla. Během svého tažení zpět mezi elitu porazila mimo jiné Lucii Hradeckou a ve třech setech trápila v té době světovou trojku Simone Halepovou.

     „V mých očích podala Nicole výkon hráčky Top 20. Samozřejmě podmínky tady v Monterrey jsou pro její hru téměř ideální a je otázkou, jestli ho bude schopná opakovat a tuto úroveň udržet. Pokud ano, bude hrozbou pro jakoukoliv hráčku světové špičky,“ řekl trenér Lucie Hradecké Jiří Fencl po vítězství Vaidišové nad jeho svěřenkyní.

    Zdravotní problémy a především bolavý kotník však dále komplikovaly kdysi sedmé hráčce planety život. V létě letošního roku tak kariéru definitivně uzavřela. "Tohle jsou pro mě jedny z nejtěžších slov na psaní. Po měsících a měsících zvažování a přemýšlení jsem se rozhodla odejít z profesionálního tenisu," uvedla zklamaná tenistka.

  • Klára Koukalová (Česko)

    Bývalá tenistka Klára KoukalováFoto Profimedia.cz

    Na kurtu chvílemi vypadala, že jí tenis ani moc nebaví. Díky svému zarputilému tenisu se však pouhých 168 centimetrů vysoká tenistka Klára Koukalová dokázala prosadit mezi širší světovou špičku.

    Rodačka z Prahy nikdy nepatřila mezi superhvězdy, poctivou a tvrdou prací si však dokázala vybudovat mezi soupeřkami respekt. Za svoji kariéru vyhrála tři turnaje WTA, na grandslamech došla nejdále do osmifinále na French Open i Wimbledonu.

    Prokletým se pro českou bojovnici stalo US Open, kde z dvanácti účastí ani jednou nepřešla přes hranice prvního kola. Kariéru ukončila letos na podzim ve věku 34 let.

    „Začala jsem být strašně unavená z cestování. Už mě vyčerpávalo jezdit na letiště, žít v taškách a po hotelích. Pak už jsem měla úplně deprese, když jsem někam cestovala. Jak jsme se blížili k letišti v Praze, chtělo se mi brečet. Měla jsem úzkostné stavy. Řekla jsem si, že už mi za to tenis nestojí," řekla v rozhovoru pro deník Sport Klára Koukalová. VÍCE ZDE >>>

  • Flavia Pennetaová (Itálie)

    Flavia PennettaováFoto profimedia.cz

    Odejít se má na vrcholu. Tímto heslem se naprosto přesně řídila italská tenistka Flavia Pennettaová.  Do grandslamového US Open v roce 2015 vstupovala jako 26. nasazená. Sice kvalitní hráčka, ale tak na osmifinále, tak se hádaly šance v té době dvaatřicetileté tenistky.

    Ta však svými životními výkony šokovala snad i samu sebe. Od osmifinále ve Flashing Meadows postupně vyřadila Stosurovou, Kvitovou, Halepovou a ve finále krajanku Vinciovou a zaslouženě se radovala ze svého prvního a posledního grandslamového titulu.

    Po svém triumfu ve Flashing Meadows se vyšplhala na životní šestou příčku, o to více  překvapilo její prohlášení o ukončení kariéry. „Je to nejlepší způsob, jak říct tenisu sbohem,“ šokovala fanoušky přímo na kurtu Italka.

    V singlu získala jedenáct turnajových triumfů, fantastických výsledků dosáhla ale i ve čtyřhře, kde byla světovou jedničkou a i zde se radovala ze zisku grandslamového titulu - povedlo se jí to v roce 2011 na Australian Open spolu s Argentinkou Dulkovou.

    Manželem Flavie Pennettaové je další superstar italského tenisu - bývalý třináctý hráč světa Fabio Fognini.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud