Pavel Novotný
8. prosince 2016 • 16:45

Rozchod Beckera s Djokovičem? Místo tréninku meditace s duševním guru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

"Rozešli jsme se po vzájemné dohodě. Byly to skvělé tři roky spolupráce, ničeho nelituji." Těmito slovy okomentoval Boris Becker skutečnost, že už nadále nebude trenérem Novaka Djokoviče. Srbský tenista tak bude mít v týmu vedle Mariána Vajdy i nadále mentálního kouče Pepeho Imaze. Proč?



Dlouhé týdny se spekulovalo o tom, zda bude v týmu světové dvojky nadále působit vedle Mariána Vajdy i Boris Becker. Podle německého tisku byla situace jasně daná. Buď bude pokračovat trojnásobný wimbledonský šampion, nebo právě "mentální guru", jak se v médiích začalo španělskému mentorovi přezdívat.

Takový požadavek měl Boris Becker na Djokoviče vznést poté, kdy mu Srb telefonicky gratuloval k jeho 49. narozeninám. A rodák z Bělehradu se rozhodl poměrně překvapivě, v týmu si ponechal Imaze.

Pepe Imaz zatím Djokovičovi moc pomoci nedokázalFoto twitter.com

Ke konfliktům mezi Beckerem a Imazem mělo docházet už před letošním Wimbledonem, kdy se dvaačtyřicetiletý Španěl poprvé objevil po Djokovičově boku. A právě příprava na nejslavnější turnaj roku měla bývalou světovou jedničku pořádně vytočit.

Srbská hvězda se totiž podle Beckera měla místo důkladného tréninku více věnovat meditačním cvičením právě pod Imazovým vedením. Kritiku na způsob přípravy svého svěřence se Becker poté snažil mírnit tím, že chápe to, že Djokovič si potřebuje po svém vytouženém triumfu na French Open psychicky odpočinout.

Konec hned ve třetím kole


Dle německých médií však Djokovič svoji pozornost krátce před boji v All England Clubu zcela upnul na svého nového duševního mentora, jak sám sebe charakterizoval Imaz. Dokonce ho ještě před úvodním zápasem ve Wimbledonu navštívil v jeho sídle, aby se pod jeho vedením oddával meditačním cvičením.

Djokovičovi se však ve Wimbledonu vůbec nedařilo, vypadl již ve třetím kole s Američanem Querreym. A o moc lepší to nebylo ani dál. Následující turnaj v Torontu sice ovládl, tím však výčet jeho turnajových triumfů skončil. Zahrál si ještě finále na US Open i Turnaji mistrů, to však bylo na poměry prakticky neporazitelného Novaka z první poloviny roku zoufale málo.

Novak Djokovič už s Borisem Beckerem spolupracovat nebudeFoto profimedia.cz

"Nebudu si nic nalhávat. Cítím se vyhořelý. Ten tlak, který na mě poslední roky je, je obrovský. Potřebuju si odpočinout, hlavně po psychické stránce. Jsem vyčerpaný. Množství zápasů, které jsem musel za posledních patnáct až dvacet měsíců odehrát, je důvodem, proč se necítím dobře," říkal Novak po překvapivé semifinálové porážce v Šanghaji s Bautistou Agutem.

Devětadvacetiletý tenista ještě našel síly na Turnaj mistrů, kde podlehl až ve finále nové světové jedničce Andy Murraymu, byl to však zároveň poslední podnik, kde byl v jeho realizačním týmu Boris Becker.

Becker: Novak se musí vrátit k tvrdé práci


Německá legenda se však přeci jen o rozchodu s dvanáctinásobným grandslamovým šampionem rozpovídala v konkrétnějších detailech. "V posledních šesti měsících Novak nestrávil tréninkem příliš mnoho času. Když chcete mít úspěch, nemůžete si myslet, že jen stisknete knoflík a ono to půjde, rozhodně to nepřijde samo. Musíte makat každý den, dřít, co to jde, protože vaši konkurenti dělají to samé," říkal německý kouč pro Sky News.

"Djokovič se musí soustředit na práci a vrátit se na kurty. Pokud se nebude znovu zcela věnovat tenisu, nebude silný jako dřív. Soustředění na hru u něj musí být na prvním místě. Je tu samozřejmě rodina i jiné věci, které jsou důležitější. Výkonnostní pokles ve druhé polovině roku je věc, která se stane každému špičkovému sportovci. A Novak má právo věnovat čas rodině. Pokud chce však být znovu nejlepší, musí svůj přístup změnit," pokračoval Becker.

Novak Djokovič měl ostrou výměnu názoru s hlavním rozhodčímFoto Reuters

Rozhodnutí ukončit spolupráci však mělo vzniknout po vzájemné dohodě. "Dospěli jsme k tomu oba dva. K takovému kroku se nerozhodnete přes noc, ale bylo třeba udělat změnu, už to za těchto podmínek nešlo dál," dodává devětačtyřicetiletá legenda.

Novak Djokovič vyhrál pod Beckerovým vedením za tři roky spolupráce šest grandslamů a celkově 25 turnajů. „Po třech velmi úspěšných letech jsme se s Borisem dohodli na ukončení spolupráce. Cíle, které jsme si na začátku společně stanovili, jsme zcela naplnili,“ psal na sociálních sítích Srb, aniž by se k rozchodu s Beckerem blíže vyjádřil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud