Pavel Novotný
25. března 2017 • 16:35

Tenisový génius letí žebříčkem: Od narození je hluchý, porazil už i Rosola

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikdy neuslyší potlesk fanoušků, jejich povzbuzování ani uznalá slova po vyhraném zápase. Jihokorejský mladík Lee Duck-hee patří k největším talentům světového tenisu, jeho sílu poznal už například i Lukáš Rosol, který s ním před nedávnem prohrál. Mladý Korejec všechno zvládá s obrovským handicapem. Od narození je totiž hluchý.



Ani ty největší hvězdy to nechápou. Hrát na špičkové úrovni bez možnosti slyšet úder do míčku, to si neumí představit Andy Murray, Novak Djokovič ani další giganti současného tenisu. Lee Duck-hee však ukazuje, že nic není nemožné. V žebříčku mu patří 135. příčka, ve svých osmnácti letech má celou kariéru před sebou. Ve své věkové kategorii je druhým nejlepším hráčem světa. Lee Duck-hee však má namířeno mnohem výš.

Korejský mladík má podle řady tenisových odborníků navzdory svému postižení dokonalou kombinací vlastností proto, aby se stal jednou z největších budoucích hvězd světového tenisu - velký talent podpořený obrovskou pracovitostí a vůlí.

Lee Duck-hee bojuje o postup do dalšího kolaFoto profimedia.cz

Naprostým zjevením je však Lee Duck-hee pro další experty i vědce. Dle jejich výzkumů totiž špičkoví sportovci využívají k nejlepším výkonům kromě očí především sluchu, který je dokonce při bleskových reakcích důležitější než vizuální reakce. Bez něj nemají šanci konkurovat nejlepším.

Potvrzují to i následující data. Podle testů prováděných ve specializovaných střediscích je reakce člověka na určitý vizuální podnět mezi 180 až 200 milisekundami, na zvukový pak 140 až 160 milisekund. Veškerá data a odborné výstupy však staví mladí Korejec na hlavu.

Bez sluchu nejde hrát

Jak klíčovou roli hraje sluch ve výkonech sportovců, potvrdil v minulosti například Andy Roddick, který si během zápasů US Open na stadionu Arthura Ashe stěžoval na hluk prolétávajících letadel. "Sluch je klíčový pro naši hru, jenom oči nestačí. Bez akustického kontaktu nemůžete hrát tenis na špičkové úrovni," stěžoval si Američan.

A nebyl sám. "Podle zvuku od soupeřovy rakety poznám, jakou rychlostí můj protivník udeřil do míčku a jakou rotaci mu udělil. Je to pro mojí hru maximálně důležité," říkala současná světová jednička Andy Murray.

Ani Andy Murray si nedokáže hrát bez akustických podnětůFoto Reuters

Jak klíčovým prvkem je pro hráče akustický vjem, potvrzuje i Martina Navrátilová. Během US Open v roce 1993 se pořádně rozčílila na prolétávající letadla, kvůli kterým neslyšela úder míčku do rakety.

"Opravdu je klíčové, abyste slyšeli míček. Zvlášť, když jste na síti a zahráváte voleje. Nejdříve totiž míč od soupeřky slyšíte, až pak ho zahráváte. Na rychlost a rotaci reagujete dle zvuku. Když tu možnost nemáte, jste bez šance. Volej jsem minula, protože jsem prostě neslyšela míč," reagovala tehdy naštvaná hvězda.

Nevěřil mu ani vlastní kouč

Zajímavou zkušenost má za sebou Tobias Burz, bývalý tenista, který nyní pracuje jako technický ředitel pro Mezinárodní komisi sdružující neslyšící sportovce. "Hrál jsem jednou s jasně lepším tenistou. První set vyhrál můj soupeř 6:2. Pak si chtěl vyzkoušet, jaké je to nic neslyšet a vzal si na druhou sadu sluchátka od telefonu. Prohrál 3:6," říkal Burz. 

O jak mimořádný výkon se v případě jihokorejského tenisty jedná, ukazuje i další statistika. Lee Duck-hee je navzdory svému znevýhodnění ve svých osmnácti letech nejvýše postaveným tenistou. Nikdo mladší před ním na žebříčku není.

Lee Duck-hee musí bojovat s velkým handicapemFoto profimedia.cz

"Je neuvěřitelné, co dokáže. V tenise je tolik rozličných úderů, které z velké části vnímáte sluchem a podle toho poznáte, co soupeř zahrál. Ale když jste hluší, tuhle možnost nemáte. Musíte se zcela spolehnout na oční kontakt, to je obrovský handicap," potvrzuje tenisový kouč z americké akademie Katie Mancebo.

 Mimořádnost výkonů mladého Korejce potvrzuje i jeden z jeho prvních trenérů. "Když jsem ho potkal  poprvé, hodně jsem pochyboval, že z něho může něco být. Hluchý kluk a špičkový tenista? To mi prostě nešlo dohromady. Ale jak  postupně rostl, makal na sobě a začal si věřit, změnil jsem názor," říká Joo Hyun-sang.

Bojovný mladík má ve své sbírce deset turnajových triumfu na okruhu futures. Mezi jeho největší skalpy patří vítězství nad českým daviscupovým reprezentantem Lukášem Rosolem, kterého porazil letos v lednu ve druhém kole na challengeru v Rennes, když vyhrál po setech 6:3, 4:6 a 6:3. Na challengerech si zahrál jednou ve finále, dvakrát byl mezi nejlepšími čtyřmi.

 Jak to všechno začalo

Že není s jejich synem všechno v pořádku, se Duckovi rodiče dozvěděli v jeho dvou letech na běžné kontrole. "Doufali jsme, že nejde o nic vážného, že všechno bude brzy v pořádku. Nebylo. Doktor nám řekl, že náš syn je zcela hluchý. Nebyli jsme schopní žádné reakce. Jen jsme stáli a dívali se před sebe. Byla to bezmoc," říkali Park Mi-ja a její manžel Lee Sang-jin.

Rodiče malého Lee Duck-hee však začali s krutým osudem bojovat. "Byl to náš první syn. Rozhodli jsme se, že pro něj uděláme všechno. Ihned jsme se začali zajímat o způsob vzdělávání, možnosti komunikace a snažili jsme se získat maximum informací, abychom život našemu dítěti co nejvíce zpříjemnili," pokračuje Lee Sang-jin.

Ve čtyřech letech začal Lee Duck-hee navštěvovat specializovanou školu pro sluchově postižené v Chungju. "Chtěla jsem, aby se co nejdříve začlenil mezi slyšící lidi. Viděla jsem, že ostatní děti umí jen znakovou řeč a když chtějí něco říci řidiči autobusu, musejí mu to napsat. Pak jim je osmnáct devatenáct let a nic neumí. Těžko si pak hledají práci. To jsem u svého syna nechtěla," vzpomíná matka mladého tenisty.

Mladý Lee Duck-hee se brzy naučil odezírat. "Jsme na syna hrdí. Jen velmi malé procento hluchých dětí se dokáže socializovat mezi normální společnost. Hodně z nich se vzdá, žijí pod ochranou svých rodičů a oni se o ně starají. Chtěli jsme, aby náš syn žil normální život, byl soběstačný a svobodný," říká Duckův otec.

K tenisu Ducka přivedl jeho bratranec Woo Chung-hyo. "Moc mě ta hra zaujala. Líbilo se mi to. Říkal jsem si, proč bych to také nemohl zkusit. Můj bratranec mi dal raketu, zkusil jsem si pár úderů a propadl jsem tomu," říká obdivovatel Rogera Federera Duck-hee.

"Od začátku jsme synovu kariéru brali naprosto vážně. Když jsme najali prvního kouče, řekli jsme mu, že v žádném případě nechceme, aby to bral jenom jako legraci, jako čas, kdy je třeba jen zabavit našeho syna. Říkali jsme mu, aby nám na rovinu řekl, kdyby na tenis neměl. Pak bychom hledali jinou cestu," vypráví matka mladého Korejce.

"Devadesát procent lidí z našeho okolí nám říkalo, že náš syn nemůže hrát profesionální tenis. Povídali, že teď si jen tak hraje a zvládá to, protože míček létá pomalu a tak ho trefí. Ale dospělý tenis že nemůže zvládnout, že nebude schopen reagovat na prudce vypálený míč," vzpomíná Park, která pracuje jako kadeřnice.

"Duck to však nikdy nevzdal a my také ne. Jsme na syna hrdí," uzavírají šťastní rodiče.

Lee Duck-hee
NAROZEN: 29.5.1998 v Jecheonu (Jižní Korea)
VÝŠKA/VÁHA: 70 kg/175 cm
NA TOUR OD: 2012
HRAJE RUKOU: pravou (obouručný bekhend)
NA ŽEBŘÍČKU: 135.
TITULŮ: 0
PRIZE MONEY 147 243 dolarů

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud